Субота 27 квіт. 2024
2022 рік
2022 рік (3)

Понеділок, 05 груд. 2022 Автор
Національний форум «Поводження з відходами в Україні: законодавство, економіка, технології» продовжує свою роботу.
Представники органів державної влади та місцевого самоврядування, науковці, установи, які працюють у галузі екологічної безпеки та охорони навколишнього середовища, природоохоронні громадські організації, бізнес-структури, які працюють у сфері поводження з відходами, підприємства-виробники техніки та обладнання перероблення відходів вперше зібрались для обговорення проблем поводження з відходами в Україні на національному рівні у 2013 році. Національний форум у 2022 році десятий раз поспіль збирає учасників з усіх регіонів України.
3
У другий день роботи Форуму до заходу доєднались близько 190 учасників. Відбулась презентація розділу «Екологічна безпека» Національного плану відновлення України.
4
 
Доповідачами було висвітлено важливість врахування засад Європейської Зеленої угоди, Глобальних цілей сталого розвитку у Національному плані. Через російську військову агресію природні екосистеми України зазнають нищівного впливу.
1
Саме під час спеціальної сесії були обговорені збитки для природних екосистем, природоохоронних територій та об’єктів ПЗФ внаслідок російської збройної агресії. Зокрема, до цієї сесії доєднались працівники природних національних природних парків, природних заповідників (НПП «Святі гори», природного заповідника «Єланецький степ», НПП «Тузлівські лимани», відділення «Крейдова флора» Українського степового природного заповідника НАН України», регіонального ландшафтного парку «Ялівщина»), які були тимчасово окуповані чи межували з територіями, де активно велись військові дії.
НПП
Круглий стіл 5 був присвячений інформаційній політиці та інструментам цифровізації, освітньо-виховній роботі та просвіті для розв’язання проблем поводження з відходами та збереження довкілля. Вперше за роботу Форуму створено нову дискусійну панель, де учасниками було обговорено юридичні аспекти захисту екологічних прав громадян та місцевих громад, компенсації збитків для довкілля від наслідків російської збройної агресії.
9
Учасники ухвалили Резолюцію Форуму  та звернення до Кабінету міністрів України, Верховної ради України, профільних міністерств і відомств. У цих підсумкових документах йдеться про важливість та терміновість проблемних питань поводження з відходами.
Учасники Національного форуму висловили надію на успішну реалізацію регіональних планів управління відходами та подальшу взаємодію органів влади, науковців та громадськості для захисту довкілля України.
7
 
 
Детальніше на сайті: www.ecoleague.net
Понеділок, 05 груд. 2022 Автор
24–25 листопада в онлайн-форматі відбувається щорічний Національний форум «Поводження з відходами в Україні: законодавство, економіка, технології».
У 2022 році Україна веде героїчну і виснажливу боротьбу проти російської збройної агресії, наслідками якої є бомбардування великих міст
і маленьких селищ, загибель людей. Через обстріли промислових підприємств, місць накопичення небезпечних відходів, об’єктів критичної інфраструктури у довкілля потрапляють отруйні хімічні речовини. На фоні багаторічних проблем поводження з відходами в Україні, сьогодні однією з найгостріших проблем є накопичення відходів війни, які залишаються в містах, селищах, лісах, полях, у воді після бойових дій.
  
.
ТВ 1
Представники органів державної влади та місцевого самоврядування, науковці, установи, які працюють у галузі екологічної безпеки та охорони навколишнього середовища, природоохоронні громадські організації, бізнес–структури, які працюють у сфері поводження з відходами, зібрались для обговорення проблем поводження з відходами в Україні.
Стрілець 1
Всеукраїнська екологічна ліга є організатором Національного форуму «Поводження з відходами в Україні: законодавство, економіка, технології» протягом десяти років поспіль. Проведення заходу відбувається за сприяння Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування, Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України. Партнерами Національного форуму у цьому році є Центр екологічної освіти та інформації, ПрАТ «Київспецтранс», юридична компанія «Greco Law Company».
Ключова тема Форуму 2022 року – Дорожня карта реалізації Закону України «Про управління відходами».
Бондаренко
Метою Форуму є визначення пріоритетних шляхів реалізації Закону України «Про управління відходами», вирішення проблем перероблення
та утилізації відходів війни без негативного впливу на довкілля, сприяння залученню інвестицій у створення екологічно дружньої інфраструктури перероблення відходів, впровадження природоохоронних ініціатив та проєктів, налагодження та зміцнення транскордонного співробітництва, впровадження засад збалансованого (сталого) розвитку в Україні, реалізація екологічно дружніх, ресурсо- та енергоефективних технологій, сприяння співпраці органів державної влади, місцевого самоврядування, громадських організацій, науки, бізнесу.
У 2022 році Форум об’єднав більше 380 учасників з усіх регіонів України, серед яких: депутати, науковці, експерти, представники органів державної влади та місцевого самоврядування, територіальних громад, природоохоронних громадських об’єднань, міжнародних організацій, комунальних та бізнес-структур.
Учасники 2
В перший день роботи Національного форуму Міндовкілля України презентувало Дорожню карту реалізації Закону України «Про управління відходами», учасники обговорили питання нормативно-правового регулювання у сфері поводження з побутовими та промисловими відходами, відходами руйнації в Україні, та наближення українського законодавства до європейських правил і стандартів. Представники департаментів та управлінь екології ОДА, науковці, громадські активісти розглянули проблемні питання та позитивний досвід у розробленні та реалізації Регіональних планів управління відходами.
Учасники 3
Особливу увагу було приділено екологічно дружнім технологічним рішенням для перероблення та повторного використання відходів війни та руйнації, що утворені внаслідок російської збройної агресії, розглянуто досвід інших країн. Учасники форуму презентували свої дослідження щодо негативного впливу сміттєзвалищ та місць розміщення промислових відходів на природні екосистеми та здоров’я населення, , висвітлили проблемні питання поводження з небезпечними відходами в Україні (докладніше на сайті ВЕЛ www.ecoleague.net).
25 листопада Національний форум продовжить свою роботу.
Підключитись можна за посиланням:
Тема: Національний форум «Поводження з відходами в Україні: законодавство, економіка, технології» (25 листопада 2022 року)
Час: 25 листопада 2022 року, 09:30, Київ
Ідентифікатор конференції: 927 139 8279
Код доступу: 4xfBSb
 
Понеділок, 05 груд. 2022 Автор
Всеукраїнська екологічна ліга дякує кожному, хто доєднався до Національного форуму «Поводження з відходами в Україні: законодавство, економіка, технології» та взяв участь у обговорені дискусійних питань у сфері поводження з відходами.
Обстріл 23 листопада спричинив масштабне відключення енергосистеми України. Вперше в історії одночасно зупинилися всі чотири діючі українські АЕС. Незважаючи на складну ситуацію із забезпеченням світла та обмеженим доступом до мережі Інтернет у всіх регіонах України? упродовж двох днів у різних заходах Форуму взяли участь близько 500 осіб.
В результаті роботи Національного форуму «Поводження з відходами в Україні: законодавство, економіка, технології» було ухвалено Резолюцію та сформовано звернення до Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України, профільних міністерств і відомств.
Відеозаписи роботи Форуму можна переглянути на ютуб-каналі ВЕЛ за відповідними посиланнями:
Перший день роботи Форуму – 24 листопада 2022 року
Відкриття Форуму: https://youtu.be/kH2Cl278pZc
Перша пленарна сесія «Нормативно-правове регулювання у сфері поводження з побутовими та промисловими відходами, відходами руйнації в Україні: наближення до європейських правил і стандартів»: https://youtu.be/O82L3itNgwI
Круглий стіл 1 «Проблемні питання та позитивний досвід у розробленні та реалізації Регіональних планів управління відходами»: https://youtu.be/Q-9p8eG1Ipo
Друга пленарна сесія «Вирішення проблем перероблення та утилізації відходів, що утворені внаслідок російської збройної агресії: досвід інших країн та українські реалії»: https://youtu.be/H7TOuCTLJ1g
Круглий стіл 2 «Негативний вплив сміттєзвалищ та місць розміщення промислових відходів на природні екосистеми та здоров’я населення»: https://youtu.be/lcj2x6i4DLA
Круглий стіл 3 «Екологічно дружні технологічні рішення для перероблення та повторного використання відходів війни та руйнації» та круглий стіл 4 «Проблемні питання поводження з небезпечними відходами в Україні»: https://www.youtube.com/watch?v=CGpwyrpDDF8
Другий день роботи Форуму – 25 лютого 2022 року
Презентація розділу «Екологічна безпека» Національного плану відновлення України: https://youtu.be/OlRpfSy5fJc
Спеціальна сесія «Збитки для природних екосистем, природоохоронних територій та об’єктів ПЗФ внаслідок російської збройної агресії»: https://youtu.be/w-bQvmketuc
Круглий стіл 5 «Інформаційна політика та інструменти цифровізації, освітньо-виховна робота і просвіта для розв’язання проблем поводження з відходами та збереження довкілля»: https://youtu.be/EE18wT98hf8
Дискусійна панель «Юридичні аспекти захисту екологічних прав громадян та місцевих громад, компенсації збитків для довкілля від наслідків російської збройної агресії»
Працюємо разом задля Перемоги України!

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи