Вівторок 19 бер. 2024
Діяльність Волинської обласної організації ВЕЛ 2009 рік

Протягом лютого-березня виконано 22 рейди в рамках акції «Первоцвіт». Рейди проводили в Луцьку (14 маршрутів) і в районних центрах: Ковелі (3), Шацьку (3), Ківерцях (2). У рейдах брали участь понад 90 членів організації та її районних осередків. Серед них слід відмітити активістів-організаторів рейдів по захисту рідкісних видів рослин: В. В. Кушніра, Т. В. Гриневич, І. Ліштван, В. С. Ковша. І хоч, порівняно з минулим роком, ранньовесняних дикорослих рослин у продажу стало значно менше, в процесі виконання рейдів було виявлено 6 фактів порушення охоронного законодавства по продажу охоронних дикорослих видів (червонокнижних ефемероїдів). До продажу попадають, переважно, рідкісні дикорослі цибулинні види: шафран Гейфелів, який привозять із Закарпаття, і підсніжник справжній (місцевий вид). Продавці стверджують, що рослини вирощені на присадибних ділянках, але не мають жодних документальних підтверджень на це. Крім того, шафран продається з бульбочками, отже рослини періодично викопують в природі та виснажують існуючі популяції. Означені факти сфотографовані та оформлені актами.

У процесі всіх рейдів не було зафіксовано жодних санкцій до браконьєрів з боку державних структур правопорядку (міліції, природоохоронної інспекції, екологічної прокуратури, муніципальної поліції). Створюється парадоксальна ситуація, коли молодь екологічної громадської організації повинна підмінювати своїми діями функції державних установ. У попередні роки наші осередки намагались ініціювати спільні з державними структурами рейди. Однак, це лише гальмувало проведення акції, бо практично всі означені структури відмовлялися від такої спільної діяльності. З другого боку, не маючи відповідних правових повноважень, активісти громадської організації не можуть вживати до порушників законодавства жодних санкцій.

Rubka v miskomu parku2В заходах до Дня Довкілля та Всесвітнього дня охорони середовища взяли участь понад 450 членів Волинської ОО ВЕЛ, які займалися очищенням прибережної смуги річки Тур’я, облаштуванням території навколо зелених насаджень.

Волинська ОО ВЕЛ з 2003 р. проводить акцію «Репатріація рідкісних видів рослин».

Наукова робота є одним із головних напрямів діяльності Волинської організації. В цьому році проведено 4 засідання Наукової ради обласної організації (16 лютого, 25 квітня, 16 липня, 16 грудня).

4 лютого, в стінах Волинського національного університету імені Лесі Українки було проведено круглий стіл на тему «Екологізація шкільної освіти», який організувала голова Наукової ради Волинської ОО А. Б. Філіпенко, на зборах виступили студенти Петрук Н. і Ткачик Т., наукові роботи яких були відзначені грамотами на студентській науковій конференції ВЕЛ восени. Потім перед присутніми були продемонстровані краєзнавчі екологічні карти, які виконувалися активістами ВОО. Присутні (викладачі університету і понад 30 студентів) визначили оптимальні варіанти впровадження краєзнавчої тематики  в процесі екологізації шкільного навчання. Обласний відділ освіти і науки відзначив 12 ініціаторів акції (публікація та поширення краєзнавчих екологічних карт) письмовими подяками. Серед нагороджених: Філіпенко А. Б. (керівник проекту), Стасюк Л. Л., Дем’янюк О. Й., Кушнір В. В., Чучко Н. С. (викладачі, керівники тематичних груп виконавців), Гриневич Т., Скок Д., Конєвцов П., Беккер А., Цимпалюк П. та інші (студенти, виконавці робіт).Рішенням обласного управління з охорони навколишнього природного середовища затверджено продовження проекту (створення нових екологічних карт) і в поточному році.

В листопаді за ініціативи Волинської ОО проведено всеукраїнську науково-практичну конференцію «Краєзнавчі матеріали в екотуризмі», в якій взяло участь понад 60 осіб. За результатами конференції було видано збірник.

Члени Волинської ОО ВЕЛ активно беруть участь у засіданнях Громадської Ради при Державному управління охорони навколишнього природного середовища.

5 березня, відбулися громадські слухання з природоохоронної роботи в області. Від Волинської ОО ВЕЛ у слуханнях брали участь 6 осіб: голова організації В. К. Терлецький, голова НМЦ «Екологічні ініціативи» Т. В. Гриневич, організатор акції «Первоцвіт» в Луцьку В. В. Кушнір та декілька його активістів. Слухання проводились в залі облдержадміністрації при головуванні очільників обласної ради. Серед інших регіональних екологічних проблем та їх вирішення певну увагу було приділено і злободенній темі рослинного браконьєрства. У доповіді В. К. Терлецького було використано фотоматеріал рейдів з акції «Первоцвіт».

В грудні у Волинською ОО ВЕЛ було подано до Державної екологічної інспекції заяви щодо незаконної рубки в зеленій зоні м. Луцька (з додаванням до заяви акту обстеження та фіксування рубки).

Постійно проводиться співпраця з управлінням культури і туризму, за його сприяння організовуються походи з екотуристичною програмою. В цьому році були відзначені 5 членів обласної організації грамотами управління.

Правління Волинська ОО ВЕЛ спрямовує увагу на молодь, залучаючи до лав ВЕЛ студентів, молодих викладачів і науковців, учителів та старшокласників. Саме вони повинні формувати новий громадський підхід до розв’язання екологічних проблем Волині.

Вже кілька років триває плідна співпраця Волинської ОО ВЕЛ та управління освіти щодо виготовлення та розповсюдження краєзнавчих екологічних карт. На річній розширеній колегії працівників освіти Волинської області, яка відбулась 17 лютого в м. Луцьку, було вирішено колегією відзначити активістів ВОО ВЕЛ подяками і грамотами за підготовку краєзнавчих екологічних карт.

На розширеній колегії працівників освіти Волинської області, в Луцьку, було проведено презентації краєзнавчих екологічних карт та тритомника «Екологічної енциклопедії». Презентацію проводили активісти Волинської ОО у складі голови наукової ради А. Б. Філіпенко, розробника краєзнавчих карт В. В. Кушніра і голови НМЦ «Екологічні ініціативи» Т. В. Гриневич. Чимало представників районних коледжів і шкіл зацікавили можливість мати ці високохудожні та сучасні видання, але, на жаль, в системі освіти не знайшлося джерела, яке було б здатне оплатити подібне замовлення. Тому було вирішено просити Волинське облвно визначити необхідні для такого замовлення кошти.

Роботу Волинської обласної організації висвітлюють газети «Волинь», «Віче», «Волинський вісник», «Україна і світ сьогодні». У «Волинській газеті» (№6 від 19.02.09) опубліковано дві статті активістів організації. Голова НМЦ «Екологічні ініціативи» Гриневич Т. писала про результати поширення краєзнавчих екологічних карт серед шкіл області. Друга стаття під назвою «Нещасливі квіти Волині» була спрямована на профілактику браконьєрства щодо ранньовесняних квітів. Стаття містила заклик до громадян і до чиновників державних установ не допустити торгівлі рідкісними дикорослими квітами в області напередодні свята.

Волинською ОО ВЕЛ видала посібник з рекреаційного лісокористування, буклет з виставки «Свій голос віддаю на захист природи», серію краєзнавчих карт.