Вівторок 19 бер. 2024
Діяльність Черкаської обласної організації ВЕЛ 2012 рік

Для Черкаської ОО ВЕЛ вже багато років пріоритетним напрямом є науково-дослідницька робота. Члени організації кілька років опікуються питаннями стану зелених насаджень в місті: проводять семінари, круглі столи, обговорення під час розширених засідань громадської ради при держу правлінні охорони навколишнього природного середовища в Черкаській області.

В цьому році під час акції «Первоцвіт» членами Черкаської ОО ВЕЛ було зосереджено всі зусилля на просвітницькій роботі: проведені засідання дискусійного клубу «Збережи первоцвіти», розповсюдженні агітаційні газети та листівки по всіх корпусах вищих навчальних закладів.

Черкаська ОО ВЕЛ виступила співорганізатором обласного конкурсу «Міжнародний День Дніпра», який був проведений спільно з Черкаським регіональним управлінням водних ресурсів, Державним управлінням охорони навколишнього природного середовища в Черкаській області, Державної екологічної інспекції в Черкаській області. Метою конкурсу є підвищення рівня громадської свідомості і відповідальності щодо охорони водних ресурсів в басейні Дніпра, залученню усіх верст громадянського суспільства до практичної діяльності, спрямованої на екологічне оздоровлення у басейні Дніпра та поліпшення стану водних джерел, річок та водойм.

На обласний конкурс «Міжнародний День Дніпра» було представлено 12 робіт за такими тематичними напрямами: «Проведення робіт по екологічному оздоровленню в басейні р. Дніпро, збереженню і відновленню водних ресурсів», «Еколого-просвітницька діяльність», «Меценатська, благодійна, спонсорська діяльність», «Науково-дослідницька робота».

Переможці були нагороджені подарунками та відзначені грамотами, дипломами учасника під час проведення фестивалю «Осінні барви».

Voda22 березня у до відзначення Всесвітнього дня водних ресурсів Черкаська ОО ВЕЛ спільно з ВДС «Екологічна варта» провели акцію «Діти за чисту воду і проти поліетилену!». Головною метою акції було привернення уваги громадськості до незадовільного стану питної води та забрудненості водоохоронних зон річки Дніпро, що в свою чергу погіршує якість води, яку 80% населення України вживають як питну. А крім того, звернути увагу на те, що річки і водойми надмірно забруднені поліетиленовими кульками, а через це гине риба. Протягом двох годин в центрі міста, на Соборній площі, 56 активістів екологічного руху ділилися з громадянами інформацією про основні екологічні проблеми водойм, причини їх виникнення та можливі шляхи вирішення, пропагували ідеї сталого розвитку, агітували відмовлятися від використання в побуті найпоширеніших та найнебезпечніших забруднювачів довкілля – поліетилену і пластику. Учасники акції прийшли не з пустими руками, принесли з собою стіннівки присвячені воді, екологічні багаторазові сумки та розроблені учнями наліпки «Ні пластиковим пакетам!».

Під час акції відбувся виступ екологічного театру «Аква». Цариця Вода та її свита: Гідра, Дніпро, Золота рибка, Краплинка – вітали громаду зі святом Води, ділилися проблемами, прохали про допомогу. Натхненний виступ дітей привернув увагу не тільки пересічних громадян, а й представників облдержадміністрації під стінами якої і відбувалася ця акція. Невдовзі навколо імпровізованої сцени зібралася юрба з небайдужих та зацікавлених людей, які зголосилися висловити свою громадянську позицію, щодо піднятої дітьми проблеми та стати учасниками соціологічного опитування.

Як підсумок акції – за дві години вдалося опитати 178 осіб, зібрати 62 поліетиленових пакети, обміняти у громадян 15 поліетиленових сумок на еквівалентну кількість багаторазових екологічних і, головне, вручити 105 наліпок «Ні пластиковим пакетам!» бажаючим змінити свій стиль життя.

Черкаська ОО ВЕЛ спільно з Черкаською ОО ВДС «Екологічна варта» 9 жовтня організували справжнє осіннє диво – фестиваль «Осінні барви». У рамках фестивалю відбулося декілька заходів: нагородження переможців обласного конкурсу «Мій голос я віддаю на захист природи»; презентація книги «Подорож в Еколандію» – відбулася у вигляді виступу екологічних театрів за темами присвяченими вирішенню екологічних проблем; підведення підсумків акції «Подаруй дім другу» до Всесвітнього дня захисту тварин, яка розпочалася 4 вересня і під час якої в школах за підтримки осередків ВДС «Екологічна варта» були проведені благодійні ярмарки і зібрані кошти, які передано представнику притулку для тварин «Друг»; були підведені підсумки щорічного конкурсу «Міжнародний день Дніпра».

IMG 69275 квітня Черкаська ОО ВЕЛ організувала для молоді VІ обласну молодіжну науково-практичну конференцію «Управління водними ресурсами Черкащини та шляхи їх поліпшення».В роботі конференції взяли участь більше ніж 100 учнів шкіл міста Черкаси та області, вчителі та студенти. Учасників конференції привітав своїм виступом екологічний театр «AQVA» зі спеціалізованої школи №3 м. Черкаси на тему «Вода – це життя». Всім учасникам було роздано матеріали конференції та інформаційні матеріали щодо тематики конференції.

Діяльність Черкаської організації висвітлюється в ЗМІ, зокрема, газеті «Місто», «Нова доба», «Черкаський край», «Акцент», обласному телеканалі «Рось».