Вівторок 19 бер. 2024
Звіт про роботу ВЕЛ у 1998 році

Від установчого з'їзду ВЕЛ пройшов рік. Що зроблено за цей час?

Всеукраїнська екологічна Ліга зареєстрована 23 лютого 1998 року. На сьогодні маємо 22 обласні організації та міські у Києві та Севастополі. Йде розбудова Кримської республіканської, Кіровоградської організацій. На цей час зареєстровано в управліннях юстиції 19 обласних організацій ВЕЛ та 2 міські. В Секретаріаті ВЕЛ маємо копії реєстраційних документів Пройшли звітно-виборчі збори у Київській міській організації ВЕЛ. Зараз активно ведеться робота по створенню та легалізації місцевих осередків в усіх 14 районах м. Києва.
На жаль, не зареєстровані на сьогоднішній день Вінницька, Чернігівська, Львівська ОО ВЕЛ. Це відбулося з різних причин. Так, наприклад, Вінницька, Львівська створені кілька місяців тому, вони тільки розбудовуються. Очевидно, це прояв нездатності керівництва обласної Ліги організувати роботу. Серйозну стурбованість у нас викликає ситуація в Чернігівській облорганізації, де практично відсутня організація і не ведеться робота.
Йде розбудова місцевих осередків і по Україні. Хочеться відмітити Дніпропетровську, Івано-Франківську, Харківську, Миколаївську області та м. Севастополь. Так, у Дніпропетровську створено 5 осередків, ми у Секретаріаті маємо всі протоколи про їх створення та заповнені реєстраційні картки. Є області, які звітуються, що в них є міські та районні осередки, але ми не маємо підтверджуючих документів, тому вважаємо, що вони існують формально. На жаль, є регіони, в яких цей процес стоїть на місці. На цей час ми маємо 118 місцевих осередків. Що стосується кількості членів по Україні, на сьогодні маємо біля 4 тисяч нефіксованих членів. Вже розпочата робота по створенню бази даних членів ВЕЛ та підготовлені документи на видачу членських квитків.

План заходів ВЕЛ на 1997-1998 роки виконаний. За винятком, конференції у Карпатах, Азово-Чорноморському та Донецько-Придніпровському регіоні не проведені були через фінансову кризу. Вони перенесені у план заходів на цей рік. Але були проведені інші заходи, додатково до плану, конференція "Проблеми екології та охорони довкілля" у м. Києві, круглий стіл "Проблеми екологічної освіти та виховання в сучасних умовах" у м. Харкові, всеукраїнський конкурс "Мій голос я віддаю на захист природи", благодійні акції "Екологічно чисті продукти - дітям", оздоровлення дітей членів ВЕЛ.

Важливим напрямком діяльності для ВЕЛ була науково-дослідницька, по залученню наукової громадськості до участі у роботі ВЕЛ. Проведені круглі столи та наукові конференції. "Екологічні проблеми України та шляхи їх вирішення", "Екологія і влада", "Проблеми екології та охорони довкілля", "Проблеми екологічної освіти та виховання в Україні" зібрали провідних спеціалістів поставлених питань в столиці і з регіонів. За результатами конференцій ми направляли листи у відповідні міністерства, відомства, обласні держадміністрації. Отримали відповіді з більшості облдержадміністрацій, Мінекобезпеки, інших установ.
Ми будували структуру конференцій таким чином, щоб на розгляд цих питань були запрошені і представники науки і практики з державних установ регіонів. Так на конференцію "Екологія і влада" були запрошені керівники обл-, міськдержадміністрацій, управлінь екобезпеки - з регіонів, представники Верховної Ради, Кабінету Міністрів, Адміністрації Президента, Мінекобезпеки.
На круглий стіл у Харкові ми просили запросити працівників еколого-натуралістичних центрів, управлінь освіти, директорів шкіл і дитячих позашкільних установ. Через ці заходи ми змогли побачити як працює обласна ВЕЛ з громадськістю, державними установами, пресою.
Як правило, один голова приїжджає з Волині, Івано-Франківська, Полтави, Рівного, Херсону, Чернігова.

Лігою було проведено ряд всеукраїнських акцій. Хочеться відмітити активних учасників всеукраїнської акції "Зелена хвиля" (Закарпатська, Миколаївська, Житомирська, Харківська, Херсонська, Івано-Франківська, Рівненська обласні організації ВЕЛ).

Велика подяка небайдужим до молодого покоління керівникам Волинської, Київської, Полтавської, Житомирської, Херсонської, Харківської обласних організацій ВЕЛ, які добре спрацювали серед дітей, надіслали на всеукраїнський конкурс "Мій голос я віддаю на захист природи" їх роботи, які були оцінені та премійовані.

Добре спрацювали у розповсюдженні листівок, інформаційно-методичних посібників "Первоцвіт", "Не рубай ялинку" всі керівники обласних організацій ВЕЛ.

Великого значення ми надаємо роботі із засобами масової інформації. Усі проведенні акції були висвітлені у засобах масової інформації. Маємо прихильників наших поглядів у газетах "Урядовий кур'єр", "Київський вісник", "Київські відомості", "Вечірній Київ", "Сегодня","Независимость", "Ваше здоров'я", "Україна молода", "Київська правда". Інформація про наші акції передавалася по телебаченню ("УТН" , СІТ, ТВ-Табачук, "ЗаКиївським часом", СТБ "Вікна", канали "Студія 1+1", "ЮТАР"). Інтерв'ю з керівникамиВЕЛ передавало "Київське радіо", радіо "ТРК Київ", "Українська національна телерадіокампанія").
Законтактували з пресою Дніпропетровська, Закарпатська, Миколаївська, Одеська, Харківська області, м. Севастополь. Про що маємо публікації у місцевій пресі. А від Харкова, Севастополя, Дніпропетровська маємо відеокасети з висвітленням їх роботи на місцевих телеканалах.

Що стосується звітування, то не всі керівники обласних організацій ВЕЛ люблять цю паперову роботу. Сумлінно працюють у цьому напрямку голови Севастопольської, Одеської, Київської, Дніпропетровської, Харківської організацій. Вони систематично надсилають щоквартальні звіти з фото, публікаціями з газет. Прес-служба ВЕЛ неодноразово публікувала їх інформацію у прес-бюлетені ВЕЛ. Деякі зовсім нічого не надсилають і ми не маємо уявлення про роботу у регіоні.

Важливе місце в нашій роботі посідає пропагандистська робота. Продовжується співпраця з журналом "Паросток". Тернопільська обласна Ліга видає науковий журнал "Екологічна фізіологія". Прес-служба Ліги продовжує видавати щомісячний прес-бюлетень, який подає інформаційні матеріали, для друку у регіональній пресі, поширює досвід обласних організацій ВЕЛ. Зараз йде робота над створенням щотижневої екологічної передачі на українському телебаченні. Розробляється рекламна продукція ВЕЛ (календарі, блокноти, проспекти та ін.). В грудні 1998 році у Київському метро в кожному вагоні була наша листівка "Не рубай ялинку".
Всеукраїнська екологічна Ліга продовжує налагоджувати співпрацю з органами державної влади, місцевого самоврядування, іншими громадськими організаціями. Активно приймає участь у роботі Громадської Ради при Мінекобезпеки України. Наші обласні організації ВЕЛ розпочали роботу по створенню або активізації Громадських Рад у регіонах. Яскравим прикладом є Одеська обласна організація, яка уклала угоду "Про співробітництво і координацію діяльності між Управлінням екологічної безпеки і Одеською обласною організацією ВЕЛ". Ми маємо тепер своїх представників у Верховній Раді України. Намагаємося законтактувати з представниками інших екологічних організацій. Таку ж роботу ведуть наші члени і в регіонах. Нашим обласним організаціям необхідно заявити про себе у вирішенні регіональних екологічних проблем, щоб стати і в очах населення, і в очах місцевої влади авторитетною впливовою організацією. Щодо співпраці з іншими громадськими організаціями, то, в першу чергу, ми вважаємо задоцільне, проводити спільні акції з "Дією", Лігою молоді НДП, "Новою Україною", Українським державним центром соціальних служб для молоді, Українським державним еколого-натуралістичним центром учнівської молоді. Так, наприклад, разом з молодіжною організацією у м. Києві Екологічна Ліга саджала дерева у парку Котляревського. Жіноче об'єднання "Дія" прийняло участь у конкурсі "Мій голос я віддаю на захист природи". Влітку, разом з "Дією" проводили акцію "Літо-98" - оздоровлення дітей. Думаю, що така співпраця піде на користь і зміцнить авторитет усіх наших організацій.
Всеукраїнська екологічна Ліга розуміє, що побудувати екологічно чисте та здорове майбутнє не можна без молодих людей. Зараз створена й активно почала працювати дитяча організація "Екологічна варта", яка налічує у своїх рядах вже понад 70 дітей. Обраний Голова та заступник організації, розроблений та прийнятий Статут організації, план роботи. Вже відбулося перше засідання варти та навчання школи молодого лідера.
Проведена нарада для координаторів дитячого об'єднання "Екологічна варта", на якій обговорювалися питання створення всеукраїнського дитячого об єднання та організації роботи з дітьми в галузі екологічного виховання.

Т.В.Тимочко, голова Секретаріату ВЕЛ

 

Переглянути *.pdf