Вівторок 19 бер. 2024
Діяльність Черкаської обласної організації ВЕЛ 2011 рік

11 жовтня в Черкаській обласній бібліотеці для юнацтва імені В. Симоненка відбувся захід «Озеленення – альтернатива забрудненню».

За участю голови Черкаської ОО ВЕЛ Фоміної Н. М. відбулося озвучення книжково-ілюстративної виставки, студенти ІІІ курсу профтехучилища спеціальності «Технолог приготування харчових справ» підняли питання зникнення цілої низки представників дикої флори і фауни, прикладів куточків заповідної природи в Україні і Черкаській області, зокрема директор бібліотеки представила «Червону книгу України. Рослинний світ» та «Червону книгу України. Тваринний світ». Голова Черкаського МО ВЕЛ Свояк Н. І. розповіла про історію заснування цих видань в Україні, а також презентувала екологічну карту «Червона книга Черкащини. Рослинний світ». Дане видання вийшло в світ у вересні 2011 року як науковий громадський проект Черкаських організацій ВЕЛ за фінансової підтримки Міжнародної благодійної організації «Школа здоров’я». Керівниками даного проекту були Свояк Н. І. та Фоміна Н. М., а розробили цю карту студенти екологи та дизайнери Черкаського державного технологічного університету.

Голова Черкаської ОО ВЕЛ Фоміна Н. М. відзначила роботу студентів і подарувала кожному екологічну карту «Червона книга Черкащини. Рослинний світ», а директору бібліотеки книгу «Червона книга Дніпропетровщини. Рослинний світ».

Того ж дня Черкаській обласній бібліотеці для юнацтва імені В. Симоненка була проведена виховна година «Душею до природи» для учнів ЗОШ №17 та №9 та проведено обговорення щодо майбутніх тематик наукових екологічних робіт.

20–21 жовтня в Національному історико-культурному заповіднику «Чигирин» відбувся науково-практичний семінар «Технологічні особливості охорони, збереження та лікування багатовікового історичного дерева “Дуба Максима Залізняка”».

В організації та проведенні семінару взяли участь Національний історико-культурний заповідник «Чигирин», Навчально-науковий інститут лісового і садово-паркового господарства Національного університету біоресурсів і природокористування України та Всеукраїнська екологічна ліга.

Тематика семінару: теоретичні аспекти збереження унікальних пам’яток історії та природи на прикладі багатовікового історичного дерева «Дуба Максима Залізняка»; сучасні технології оздоровлення та лікування вікових історичних дерев; використання унікальних пам’яток історії та природи для розвитку регіонального туризму.

Голова Черкаської ОО ВЕЛ Фоміна Н. М. в доповіді «Залучення учнівської та студентської молоді до збереження природної, історичної та культурної спадщини Чигиринщини» розповіла про роботу, що проводиться з метою підвищення екологічної свідомості серед молоді Черкаським організаціями ВЕЛ: НМЦ «Екологічні ініціативи» та ВДС «Екологічна варта».

На другий день семінару було проведено практичні заняття біля Дуба М.Залізняка з встановлення систем в’язань типу «Cobra» та обстеження фізіологічного стану Дуба М. Залізняка. Підсумком семінару стало прийняття резолюції семінару.

IMG 6547До складу Громадської ради при Державному управлінні охорони навколишнього природного середовища в Черкаській області у результаті рейтингового голосування увійшли три представника Черкаської ОО ВЕЛ: головою Громадської ради обрано Свояк Н. І., голову Черкаської МО ВЕЛ, заступниками голови – Майдаченка О. С., голову Корсунь-Шевченківської РО ВЕЛ, Фоміну Н. М., голову Черкаської ОО ВЕЛ.

Черкаські активісти проводили регіональні природоохоронні заходи: акцію «Прибери своє місто», екологічні рейди по пляжах м. Черкаси, акцію «Жовте листя». За сприяння Черкаської ОО ВЕЛ НМЦ «Екологічні ініціативи» ініціювали проведення кампанії «Місто без тютюнового диму».

Члени Черкаської ОО ВЕЛ взяли участь у тренінгу «Організація доступу до публічної інформації в органах влади». Під час проведення тренінгу отримано методичні рекомендації щодо практичного впровадження Закону України «Про доступ до публічної інформації» розроблені громадськими експертами в рамках спільного проекту Європейського союзу та Ради Європи та погоджені з Держкомтелерадіо.

З метою покращання стану річки Рось за ініціативи Корсунь-Шевченківського районного осередку ВЕЛ,при підтримці голови райдержадміністрації А. Г. Інашкевича продовжено акцію щодо заліснення берегів Росі. 30 квітня активну участі» в акції взяли учні, члени ВДС «Екологічна варта» ЗОШ № 1. Разом із учасниками акції працювало 20 гостей із Києва.

В урочищі Павлівка вздовж захисної смуги річки на площі 400х20 метрів висаджено близько 1000 саджанців дуба червонолистого, які виділив держлісгосп.

Корсунь-Шевченківський осередок ВЕЛ 8 листопада на узбережжі річки «Рось» біля греблі ГЕС провів екологічну акцію з очищення берегів річки. В акції взяли участь учні 8–11 класі міської гімназії, члени ВДС «Екологічна варта», представники міської влади. Було зібрано 20 мішків сміття.

IMG 5665За ініціативи районного осередку відбулося впорядкування джерела «Квіткове» в с. Квіткове Корсунь-Шевченківського району. Автором проекту облаштування криниці виступив Педченко Г. А., заступник голови Корсунь-Шевченківського РО ВЕЛ.

До цієї справи долучилося багато людей: члени осередку ВЕЛ, мешканці села – було проведено 18 суботників (було зібрано 20 мішків сміття) результатом яких було відкриття джерела. Учасників облаштування джерела відзначили грамотами та подарунками.

23 листопада Корсунь-Шевченківський РО ВЕЛ та ВДС «Екологічна варта» підвели підсумки конкурсу «Таємниця лісу на полотні крізь віки», присвяченого 180-річчю з дня народження І. І. Шишкіна. Всього на конкурс було надіслано 126 робіт. Конкурсна комісія визначила найкращі роботи за 3 віковими ознаками: молодша, середня та старша групи. Переможців нагороджено подяками та подарунками.

Черкаська ОО ВЕЛ співпрацює з дошкільними закладами області, проводять конкурси, вікторини, акції для дітей дошкільного віку з метою екологічного виховання.

Обласною організацією спільно з обласною організацією ВДС «Екологічна варта» був організований круглий стіл «Поліпшення методик викладання предмету «Хімія» у школах».

За 2011 рік члени Черкаської ОО ВЕЛ 12 разів виступали на телебаченні та 4 рази на радіо. Всі виступи, інформаційні повідомлення, про роботу Черкаську ОО ВЕЛ на телебаченні зберігаються в електронному вигляді.