Вівторок 19 бер. 2024
Діяльність Черкаської обласної організації ВЕЛ 2014 рік

Осередок «Екологічної варти» Черкаської спеціалізованої школи І–ІІІ ступенів №3 провів ряд заходів з метою популяризації Всеукраїнської природоохоронної компанії «Батарейкам – утилізація!». У ході роботи юні вартівці презентували школярам міста однойменну театралізовану виставу та поділились власним досвідом роботи з питань раціонального використання батарейок та їх безпечної утилізації.

Голова Черкаської ОО ВЕЛ працювала у комісії із затвердження паспортів сміттєзвалищ на території Черкаської області.

Члени Черкаської ОО ВЕЛ в рамках кампанії ВЕЛ щодо захисту та підтримки об’єктів природно-заповідного фонду України увійшли до робочої групи по створенню національного природного парку «Холодний Яр», до якої також входять представники органів державної влади, навчальних закладів та наукових установ, громадських організацій, туристичної галузі Черкащини, ЗМІ.

Спільно з науковцями Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького було підготовлено звернення до голови обласної ради про необхідність створення національного природного парку «Холодний Яр» в Чигиринському і Кам’янському районах Черкаської області, загальною площею близько 9 000 га. Національний парк пропонується створити частково на базі вже існуючих охоронюваних об’єктів: комплексної пам’ятки природи «Холодний Яр» (площа 553 га), ботанічної пам’ятки природи «Дуб Максима Залізняка» (0,02 га), ботанічних заказників «Зубківський» (0,2 га), «Білосніжний» (1,5 га), заповідного урочища «Атаманський парк» (397 га).

10636332 969081496455249 5202437955365727740 n  10410117 969081483121917 8028511840768334136 n

Спільними силами співробітників Канівського природного заповідника, Київського національного університету ім. Тараса Шевченка, Черкаського національного університету ім. Богдана Хмельницького, Черкаського інституту агроекології, Інститутів ботаніки та зоології НАН України, на основі результатів власних багаторічних досліджень, публікацій і звітів провідних науковців, підготовлено наукове обґрунтування на створення НПП «Холодний Яр».

Члени Черкаської ОО ВЕЛ розробили та провели курс тренінгів «Формування відповідального ставлення до заповідного урочища» для школярів сіл, які територіально увійдуть у буферну зону національного парку.

17 грудня голова Черкаської ОО ВЕЛ Н. М. Фоміна взяла участь у засіданні круглого столу «Дотримання вимог природоохоронного законодавства, раціонального використання, відтворення і охорони природних ресурсів в 2014 році». Ініціатором проведення круглого столу є Державна екологічна інспекція у Черкаській області. У засіданні круглого столу взяли участь екологи провідних підприємств Черкащини з високим ступенем ризику їх господарської діяльності для довкілля – ПАТ «Азот», ВП «Черкаська ТЕЦ», ПрАТ «Миронівська птахофабрика», КПТМ «Черкаситеплокомуненерго», ТОВ «Смілаенергопромтранс» та ТОВ «Мареллі».

Голова обласної організації ВЕЛ Фоміна Н. М. брала участь у роботі робочої групи з розробки проекту Стратегії регіонального розвитку Черкаської області на період до 2020 року.

ppa8UDlNHO813 серпня Черкаська ОО ВЕЛ спільно Черкаською ОО НМЦ «Екологічні ініціативи» за ініціативною групою проекту «Cactus» за підтримки Департаменту екології та безпеки населення Черкаської міської ради було реалізовано проект «ЧистоЧе». Черкаська ОО ВЕЛ для його реалізації обрала одну з найзасміченіших територій, на якій влаштувала фотосесію. Світлини з вражаючими пейзажами були представлені на загальний огляд містян. Одночасно усі відвідувачі виставки запрошувались на прибирання. Під час майже 3-годинної толоки вивезено 326 мішків сміття, використано 145 пар рукавиць, розвішано 4 таблички та залучено більше 70 волонтерів віком від 3 до 55 років. Також учасники проекти підготували колективне звернення до міськвиконкому з вимогою встановити стаціонарний контейнер для збирання сміття.

124 вересня за ініціативи Черкаської ОО ВЕЛ, студентської ради ЧДТУ та Черкаської ОО НМЦ «Екологічні ініціативи» в Черкаському державному технологічному університеті відбулося відкриття студентського кафе – «GreenCafe». Для оздоблення інтер’єру, місця відпочинку використані елементи вторинної сировини, предмети, що вийшли з ужитку, і стали прекрасними елементами декору. Таке оздоблення надало «GreenCafe» певного колориту й індивідуальності.vo0LwpXf5to

Точка тепла9 листопада в приміщенні Черкаського ТРЦ «Любава» пройшла екологічна акція «Точка тепла» за активною участю Черкаської ОО ВЕЛ. Дана акція покликана допомогти людям розібратися у питаннях впровадження енергозберігаючих заходів та спонукати населення до мобілізації у подоланні викликів, пов’язаних з енергетичною кризою в Україні. У цей день жителі міста мали нагоду проконсультуватися з експертами з енергоефективності, отримати корисні друковані матеріали та поспілкуватися з волонтерами, які ділилися порадами стосовно тих чи інших дієвих способів економії на використанні енергії в повсякденному житті В організації і проведенні акції також взяли участь члени Черкаської ОО НМЦ «Екологічні ініціативи». Також під час акції була представлена виставка кращих робіт учасників обласного конкурсу «Мій голос я віддаю на захист природи».

Корсунь-Шевченківський районний осередок ВЕЛ у тісній співпраці з органами місцевого самоврядування та іншими громадськими організаціями, миттєво відреагувавши на тривожний сигнал активістів, провели спільне інспектування прибережної смуги р. Рось, де було виявлене місце стихійного сміттєзвалища, як виявилося, – будівельне сміття з розібраного у Стеблеві хімічного складу. Внаслідок злагоджених дій державних установ, громадських організацій та активістів небезпечне сміття було захоронене й знешкоджене відповідно до вимог, проведена відповідна рекультивація ґрунту, а винуватці покарані згідно з вимогами чинного законодавства.

4 липня Канівський міський осередок ВЕЛ ініціював проведення круглого столу щодо обговорення питання доцільності будівництва Канівської ГАЕС. Підготовка до будівництва та розроблення проектної документації Канівської ГАЕС почалися ще у 1984 році, проте у 1991 році, у зв’язку з відсутністю фінансування та кризовим економічним станом країни, на будівництво було накладено мораторій. Через 8 років мораторій було знято, а в період з 2006 по 2007 роки було розроблено та затверджено оновлене техніко-економічне обґрунтування будівництва Канівської ГАЕС. Представники «Укргідроенерго», Канівської ГЕС та керівництво проектом будівництва під час засідання круглого столу не змогли переконати громадськість в його законності, економічній ефективності, соціальній необхідності та екологічній доцільності.

Будівництво Канівської ГАЕС набуло великого суспільного резонансу, як на регіональному, так і на державному рівнях. ВЕЛ підтримала ініціативу Канівського МО ВЕЛ щодо недопущення будівництва еколого-небезпечного об’єкту на території Канівського району Черкаської області. ВЕЛ не погоджується з ідеєю створення на теренах села Бучак, неподалік території Канівського природного заповідника, гідроакамулюючої електростанції, оскільки вбачає в цьому спробу створити ілюзорну доцільність збільшення виробництва електроенергії для того щоб використати значні природо ресурсні можливості Канівського району в приватних інтересах, крім цього, регулярне забирання та випуск води Канівською ГАЕС може призвести до підняття з дна Канівського водосховища 5,3 млн тонн донних відкладів та мулу з площею дна 25−35 км, які містять акумульовані радіонукліди (стронцій-90 та цезій-137). ВЕЛ надіслала звернення до Державного спеціалізованого науково-виробничого підприємства «Чорнобильський радіоекологічний центр» з проханням дати науково обґрунтовану інформацію про можливість віднесення забруднюючих речовин та/або мулу на дні водосховища до радіоактивних відходів, методи визначення рівня радіаційного забруднення донних мас і способи знешкодження та утилізації радіоактивного мулу.

IMG 17335 листопада Черкаська ОО ВЕЛ у міському будинку культури імені І. Кулика провела екологічний фестиваль «Свіжий вітер», у якому взяли участь осередки ВДС «Екологічна варта» загальноосвітніх навчальних закладів. У номінації «Екологічна творчість» учні представили флешмоби, хореографічні композиції, пісенну творчість. Велика кількість виробів із вторинної сировини була створена та представлена учнями в номінації «Екологічна мода». Вчителі-координатори шкільних екологічних осередків отримали подяки від Черкаської ОО ВЕЛ.