Вівторок 19 бер. 2024
Діяльність Вінницької ОО ВЕЛ 2013 рік

Вінницька ОО ВЕЛ активно долучилися до Всеукраїнської громадської природоохоронної кампанії «Батарейкам – утилізація!». У м. Вінниця спільно з іншими громадськими організаціями була організована акція по встановленню контейнерів для збирання відпрацьованих батарейок та проведена просвітницька кампанія «Батарейкам – утилізація!». До цієї кампанії був спеціально підготовлений та виданий буклет «Екологічна акція – батарейкам утилізація», проведені круглі столи «Батарейкам – утилізація».

Наукова рада Вінницької ОО ВЕЛ займається розробленням програм збереження біорізноманіття, збільшення площі ПЗФ Вінницької області, здійснює наукове обґрунтування щодо створення нових заповідних територій, опікується питаннями розвитку екологічної освіти, поводження з ТПВ, підвищення рівня екологічної безпеки регіону.

Члени Вінницької ОО ВЕЛ брали участь у роботі круглих столів «Стан та перспективи розвитку альтернативної енергетики» (вересень) та столу «Екологічна безпека області» (жовтень), які були проведені за ініціативи управління внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації.

Члени Вінницької ОО ВЕЛ кожен рік опікуються власноруч висадженими деревами: облаштовують територію навколо, прибирають, при необхідності насаджують нові сажанці дерев.

Вінницька ОО ВЕЛ активно відзначала День довкілля. Протягом квітня відбувалися заходи, приурочені до Дня Землі та Дня довкілля. З 1 по 20 квітня включно у м. Вінниці тривала акція «Учнівська молодь Вінниці – за чисте довкілля», під час якої студенти вищих навчальних закладів, коледжів, Вінницьких центрів професійно-технічної освіти прибирали та упорядковували місця відпочинку жителів міста, парки, сквери, дитячі, спортивні та господарські майданчики, прибережні захисні смуги річок, лісосмуги та підпорядковані навчальним закладам території. Загалом у весняному прибиранні міста взяли участь близько тисячі студентів.

13 квітня обласна організація ВЕЛ спільно з працівниками ПрАТ «ПриватБанк», Державною екологічною інспекцією у Вінницькій області провели впорядкування території між проїжджою частиною Хмельницького шосе та лісовим масивом «Лісопарк» у м. Вінниця. Побілено дерева на узбіччі дороги і прибрано від сміття та опалого листя алею, що тягнеться від Хмельницького шосе до вулиці В. Порика. В акції взяли участь понад 120 чоловік, учасниками акції зібрано 13 м3 побутових відходів.

Було організовано впорядкування території схилу над річкою Південний Буг (від Військово-медичного центру ВПС України до Вінницької обласної психоневрологічної лікарні імені Ющенка). В акції взяли участь 200 чоловік. Учасниками акції зібрано 115 пакетів сміття, об’ємом по 0,12 м3 кожний.

18 квітня студентами Вінницького гуманітарно-педагогічного коледжу проведено благоустрій території півострову «Бригантина» (по вулиці Чорновола). До акції було залучено 60 чоловік, зібрано 160 пакетів сміття, об’ємом по 0,1 м3 кожний.

З 13 по 24 квітня із залученням студентів Вінницького національного аграрного університету проведено масштабне впорядкування території лісопосадки в напрямку село Агрономічне, Ботанічного саду та прилеглої території по вулицям Пирогова і Стахурського. В акції взяли участь 2866 студентів та 621 осіб професорсько-викладацького складу. Результатом спільних зусиль станом на 24 квітня прибрано 49,6 га прибудинкових територій, 3,9 га парків та скверів, 12 км вулиць та доріг, висаджено 1020 дерев, 2723 кущів, 1418 м2 газонів та 990 м2 квітників. Площа очищених від сміття берегів водойм становить 17351 м2. Учасниками акції прибрано територію братської могили, ліквідовано несанкціоноване сміттєзвалища з території Ботанічного саду та вивезено 33,6 м3 твердих побутових відходів. В цілому, молодь досить позитивно віднеслась до наведення порядку, і, сподіваємося, такі спільні акції допоможуть не лише зробити місто чистішим, а й виховувати бережливе ставлення до довкілля рідного краю.

Представники Вінницької ОО ВЕЛ входять до складу Громадської ради при ОДА і обласної ради, Державної екологічній інспекції у Вінницькій області, є членами колегії Департаменту екології та природних ресурсів у Вінницькій області.Проводиться робота по співпраці з кафедрами екології та природничого спрямування технічного, аграрного, медичного, фінансово-економічного, педагогічного університетів, університету «Україна», технікумів і шкіл у напрямі розробки заходів щодо залучення студентської молоді до активної науково-дослідної та природоохоронної діяльності.

Голова організації Мудрак О. В. включений в Президію Громадської ради при Вінницькій ОДА, де очолює комітет з екології та аграрної політики (засідання проводяться два рази на місяць).

Члени Вінницької ОО ВЕЛ беруть активну участь у громадських слуханнях. В цьому році увага організації була зосереджена питаннях виділення земельних ділянок. Так, у квітні-травні відбулися громадські слухання щодо невиділення земельної ділянки на території лісопарку для нової амбулаторної клініки. Також представники обласної організації ВЕЛ брали участь у громадських слуханнях щодо ненадання дозволу та невиділення земельної ділянки на території промислової зони для спорудження заводу корпорації Монсанто з переробки ГМ насіння.

З початку року активісти Вінницької ОО ВЕЛ запровадили щомісячний показ серії екофільмів у м. Вінниці.

У лютому-березні члени Вінницької ОО ВЕЛ взяли активну участь в акції по збиранню коштів на придбання кормів для собак або кормів для собачого притулку «Планета» (м. Вінниця). По закінченню акції на зібрані гроші були придбані необхідні речі для притулку тварин.

Представники обласної організації ВЕЛ брали участь у розробленні й експертизі «Програми охорони тваринного світу та регулювання чисельності безпритульних тварин у м. Вінниці на 2013–2020 рр.».

У квітні-травні члени організації спільно з ГО «Пласт» брали участь у обласній акції «Зробимо Вінниччину чистою».

У квітні-травні провели екологічну акцію «Чисте місто починається з чистого двору» для представників громадського сектору Вінниччини. Під час акції відбулося збирання твердих побутових відходів (ТПВ) та висадження дерев. Було проведено майстер-клас по сортуванню ТПВ на корисні фракції (скло, пластик, макулатуру, метал). До проведення акції були запрошені всі бажаючі, кому не байдужий екологічний стан області.

220 квітня була проведена спільна акція «Майбутнє лісу в твоїх руках» з Державною екологічною інспекцією у Вінницькій області та учнівським лісництвом «Зелений світ». Саджанці модрини були виділені ДП «Вінницьке лісове господарство».

Вінницька ОО ВЕЛ виступила одним із організаторів танцювального екофестивалю «Ритм планети», що відбувся у вересні в м. Вінниці. Метою фестивалю було об’єднання кращих танцюристів різних стилів і жанрів з усієї України та зарубіжжя в єдиному танці всіх часів і народів на захист природи! Під час фестивалю відбулися різноманітні творчі пізнавальні заходи: театралізовані танцювальні постановки колективів на тему «Захисти природу»; майстер-класи з танцю від кращих хореографів для учасників і гостей фестивалю; круглі столи з екологічних проблем та шляхів їх вирішення; презентації альтернативних методів енергозбереження, очищення води, утилізації шкідливих відходів і хімічних сполук; виставка творчості майстрів ручної роботи на тему «Пластик – бомба уповільненої дії»; фотовиставка «Що ми залишимо нашим дітям?»; виставка екологічних товарів і послуг; масова театралізоване танцювальна постановка «Вода – це життя » (набережна «Рошен»).

У лютому голова Вінницької ОО ВЕЛ Мудрак О.В. був запрошений у склад журі (на посаду голови журі) Всеукраїнської учнівської олімпіади з екології.

У вересні-грудні члени обласної організації ВЕЛ організували проведення серії тематичних круглих столів для молоді «Батарейкам – утилізація», «Студент, ти повинен знати, які лампи купувати».

Вінницька ОО ВЕЛ підтримуємо зв’язки зі ЗМІ: телерадіокомпанії (ВДТ, ТРК Вінниччина), газетами «33-й канал», «20 хвилин», «Ріа», «Студентська територія», «Свобода слова».

Членами Наукової ради Вінницької ОО ВЕЛ видано навчально-методичний посібник «Стратегія збалансованого розвитку Вінницької області: екологічна складова» (автори Мудрак О. В., Мудрак Г. В.), монографія «Особливості збереження біорізноманіття Поділля: теорія і практика» (автори Мудрак О. В., Мудрак Г. В.), буклет «Екологічна акція – батарейкам утилізація».