Вівторок 19 бер. 2024
2013 рік

12 липня в приміщенні Закарпатської облдержадміністрації відбулось розширене засідання комісії з питань екології та захисту навколишнього середовища громадської ради при Закарпатській облдержадміністрації та Закарпатської ОО ВЕЛ. Крім запланованих питань – забруднення атмосферного повітря в містах України, в тому числі правобережної її частини та міста Ужгорода та презентація «Стан забруднення атмосферного повітря міста Ужгорода та деякі шляхи його зниження», за ініціативи голови комісії регіонального соціально-екологічного розвитку, ресурсного потенціалу та інвестицій (Лукши О. В.) розглянуто питання: 1. Про розробку «Екологічні та правові критерії вибору місць для будівництва МГЕС на гірських річках Карпат» (автори – члени Громадської ради при ОДА Станкевич О. І., Лукша О. В.); 2. Про створення експертної моніторингової групи «Екоєврорегіон».

Влітку голова Закарпатської ОО ВЕЛ В. Лобко як голова комісії з питань збереження довкілля громадської ради при Закарпатській ОДА був запрошений від імені ініціативної групи села Богдан на Рахівщині увійти до складу робочої групи з вивчення питання доцільності і правомірності проектування та будівництва міні ГЕС на річках Богдан і Щаул поблизу села. 14 липня відбулися загальні збори мешканців села Богдан та робочої групи з вивчення питання доцільності і правомірності проектування та будівництва міні ГЕС. 

Як відомо, Богданська сільська рада намагалась відтягнути вирішення цього питання громадою, проводячи 13 червня громадські слухання з порушенням процедур проведення громадських слухань. Натомість, після нерезультативних громадських слухань виконком Богданської сільської ради прийняв рішення про формування робочої групи з «додаткового вивчення» проблеми міні ГЕС. І тут же розпочав активну кампанію у місцевих ЗМІ та на кабельному ТБ на підтримку проектування і будівництва 2-х міні ГЕС на території села. Ініціативна група громади, у складі 15 чоловік, відстоюючи інтереси більшості жителів Богдана, не лише зібрала більше 900 підписів проти міні ГЕС у селі, але й звернулась до профільних комісій громадської ради при ОДА за консультаціями.

На зборах були присутні понад 20 запрошених фахівців, урядовців. Переважна більшість виступаючих наводили вагомі аргументи проти проектування і будівництва міні ГЕС. Збори у кількості 380 чол. одноголосно прийняли рішення проти надання дозволу на проектування і будівництво міні ГЕС на річках Богдан і Щаул. А також — переважною більшістю проголосували за виявлення недовіри Богданському сільському голові Ференцу П. П., мотивувавши своє рішення тим, що сільський голова перестав захищати інтереси громади.

Протягом року Закарпатська ОО ВЕЛ активно проводила екологічну акцію «Здай макулатуру – збережи дерево» (ініціатор О. Химич). Акція проходила протягом чотирьох місяців – з початку серпня по кінець жовтня. Результат акції –зібрано 8340 кг макулатури, від здачі макулатури отримано 5838 грн, на які було придбано дерев та кущі для садіння.

26 жовтня о 9.30 в Партерному сквері – сквері за ОДА (м. Ужгород), учасники акції висадили дерева та кущі, що були придбані на отримані кошти. Від тепер сквер за ОДА прикрашатимуть такі дерева, як: по одному екземпляру – гінкго білоба, метасеквойя, туя велетенська, мамонтове дерево; по два екземпляри – магнолія Суланжа, шовковиця плакуча; по три екземпляри – каштан їстівний, який, доречі, не пошкоджується шкідниками. Окрім того, висаджено такі кущі: бересклети (3 шт.), барбарис Юліана (7 шт.), форзіция (9 шт.), плющ Беттеркап (30 шт.).

Зібравши 8340 кг учасники акції врятували 140 дерев, адже 1000 кг переробленої макулатури рятує в середньому 17 дерев. Як виявилось спільно можна зробити багато корисних справ, як для довкілля в глобальному аспекті, так і в локальному, а саме для озеленення Ужгорода і позитивних змін в свідомості мешканців.

Наступним кроком було висадження дерев, а саме сакури-пурпурнолистої по вулиці Грушевського 35 та допомога в створенні парку на території дитячого садочку №29 на прохання керівників садочку.

Місця оновлення зелених насаджень в обовязковому порядку були погоджені з відділом благоустрою Ужгородської міської ради.

Планується в майбутньому проводити акцію «Здай макулатуру – збережи дерево» регулярно.

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи