Вівторок 19 бер. 2024
Діяльність Чернігівської ОО ВЕЛ 2019 рік

Голова Чернігівського міського осередку ВЕЛ Ю.О. Карпенко (член робочої групи розробників стратегії розвитку Чернігівської області) брав участь у обговоренні СЕО щодо очищення частини водосховища р. Стрижень від замулення у межах території РЛП Ялівщина.

В рамках акції «Первоцвіт» членами Чернігівської ОО ВЕЛ проведені експедиційні дослідження стану синузій весняних ефемероїдів в Ріпкинському та Варвинському районах (Наукова рада ОО, Ріпкинський РО, Ніжинський МО).

Силами обласної організації ВЕЛ 20 квітня 2019 р. Був проведений пізнавально-екскурсійний марафон «Екосистеми Чернігівського Полісся». Стартував марафон в РЛП «Ялівщина» (Чернігів), де члени міського осередку ВЕЛ, на чолі з Карпенком Ю.О. після проведення екологічної акції з прибирання рекреаційної зони лісу, пройшлися маршрутом екологічної стежки «Дивосвіт природи Ялівщини».

IMG 32abad655674eaa217a39e32ae76c7ec VПотім науковці Чернігівської ОО ВЕЛ разом з членами Ріпкинського РО ВЕЛ на чолі з Попругою В.М. у День довкілля досліджували у лісових екосистемах  синузії весняних ефемероїдів. Далі маршрут прямував до Городнянського р-ну, де члени Наукової ради ОО ВЕЛ Лукаш О.В. та Шевченко В.Л. з ВЕЛівцями с. Бурівка жваво обговорили проблему інтенсивної інвазії адвентивних бур'янів до агроекосистем. Завершився марафон фіточаюванням.

Велівці Чернігівської ОО ВЕЛ кожен рік активно долучаються до акції «Посади своє дерево». В цьому році активісти Чернігівського міського осередку висадили саджанці дуба звичайного на моніторинговій ділянці на території РЛП «Ялівщина». Також було виявлено та описано стан 2 вікових дубів на території Ріпкинського р-ну.

Ялівщина3Представники ОО ВЕЛ включилися у роботу ініціативної групи з захисту Ялівщини – щодо порушеннями Департаментом екології та конкурсною комісією Чернігівської ОДА умов проведення конкурсу на посаду директора РЛП Ялівщина. В результаті спільних дій з науковою громадськістю Чернігова, до складу якої входять професійні екологи й науковці інших галузей, члени науково-технічної ради та представники Регіонального ландшафтного парку «Ялівщина», представниками ініціативної групи із захисту Ялівщини відстояли кандидатуру Свердлова В. О. на посаді директора парку.

25 вересня 2019 р. відбулось засідання Чернігівської обласної ради, під час якої депутати не підтримали Парфентьєва О. Г. – призначенця Департаменту екології та природних ресурсів ОДА на посаду директора Регіонального ландшафтного парку «Ялівщина».

Громадськість Чернігівщини підтримує Свердлова В. О., який багато років обіймає посаду директора РЛП та не допускає порушення природоохоронного законодавства на території парку, а також не допускає «прихватизації» цінних природних ділянок.

Варто зазначити, що конкурсна комісія з проведення відбору на посаду директора РЛП «Ялівщина» була сформована без залучення науковців-екологів, представників обласної ради і міської влади. Під час роботи було допущено грубі процедурні порушення. За цими фактами вже тривають два досудові розслідування і в процесі – відкриття третього кримінального провадження.

Керівництво Департаменту екології та природних ресурсів умисно виключило з переліку вимог до кандидата на посаду директора КЗ РЛП «Ялівщина» пункт про необхідність для кандидата мати 3-річний досвід роботи в організації діяльності природно-заповідного об’єкту. За цим фактом порушено кримінальне провадження за ст. 366 Кримінального кодексу України (службове підроблення). Конкурсна комісія обрала директора РЛП «Ялівщина» з порушеннями законодавства України, в її діях проглядається упередженість і умисел не на користь унікального природно-заповідного об’єкту «Ялівщина».

Проводиться активна інформаційна робота з дачниками та городниками Ріпкинському, Чернігівському та Городнянському р-нах щодо небезпечності спалювання сухої рослинності та роз’яснення можливості використання залишків сільськогосподарського виробництва, опалого листя.

25-27 вересня 2019 р. Чернігівська ОО ВЕЛ виступила співорганізатором проведення ІІІ міжнародної наукової конференції «NARBAC 2019» («Natural resources of border areas under a changing climate», «Природні ресурси прикордонних територій в умовах зміни клімату»). Крім пленарної та секційних сесій учасники конференції з України, Польщі та Білорусі ознайомилися з досвідом роботи Чернігівської ОО ВЕЛ та історико-культурною та природною спадщиною на території Мезинського національного природного парку. За результатами конференції була підготовлена збірка матеріалів.

imgonline com ua Compressed kDUmaeGuzzA1Pn16-18 листопада 2019 р. у с. Бурівка Городнянського р-ну члени Наукової ради ВЕЛ (Лукаш О.В.), Ріпкинського РО (Євган В.А.) та Бурівського сільського осередків (Мукасій В.І.)  провели місцеву акцію «Скляні пляшки – не сміття, а будівельний матеріал».

 imgonline com ua Compressed 7akjYaOFhMdПід час акції було зібрано 2500 скляних пляшок на сільському смітнику. Пляшки використали як конструкційний термоізоляційний матеріал для створення підлоги у одному з будинків с. Бурівка – екостаціонару для екотурзму та експедиційних досліджень заказника загальнодержавного значення «Замглай» та прилеглих лісових масивів.