Вівторок 19 бер. 2024
Діяльність Харківської ОО ВЕЛ 2014 рік

На території Харківської області проходять геологорозвідувальні роботи та видобуток газу нетрадиційного залягання. Населення Харківської області занепокоєне тим, що технологія видобування шляхом гідророзриву пластів потребує значних об’ємів водних ресурсів та може призвести до небувалої техногенно-екологічної катастрофи у регіоні. Тому, ще у 2013 році фахівцями Харківської ОО ВЕЛ із залученням провідних експертів була проведена громадська еколого-експертна оцінка екологічного стану Юзівської ділянки на території Харківської області (Балаклійський, Барвінківський та Ізюмський райони), яка надана компанії Shell для газовидобувних робіт. У результаті дій були визначені ділянки та об’єкти, які мають важливе природоохоронне, рекреаційне, культурне, історичне значення, або є екологонебезпечними. Ця оцінка є дуже важливою для максимальної мінімізації негативного впливу на навколишнє середовище при проведенні геологорозвідувальних робіт.

У січні Харківська ОО ВЕЛ направила звернення до голови Харківської обласної державної адміністрації М. М. Добкіна з проханням при вирішенні питань, пов’язаних з видачею дозволів на проведення геологорозвідувальних, видобувних робіт, враховувати думку громадськості та напрацьовані нею розробки.

Diylalnist 2014 126 січня представники Харківської ОО ВЕЛ взяли участь у науковій конференції «Екологічні ризики застосування технології фрекінгу при розвідці і видобутку вуглеводнів для Харківської та Бєлгородської області», яку відкривголова Харківської ОО ВЕЛ Размєтаєв С. В. У своєму виступі він зробив акцент на негативних природоохоронних аспектах, які можливі при видобуванні газу нетрадиційного залягання.

3 липня в м. Харкові відбувся круглий стіл за участю Харківської ОО ВЕЛ, на якому були представлені результати проекту «Участь регіональних екологічних організацій в оцінці екологічного стану Юзівської ділянок, з метою мінімізації впливу на навколишнє середовище при проведенні геологорозвідувальних робіт». Проект реалізовувався спільно компанією Шелл та Фондом Східна Європа. У проекті також взяли участь Краматорська міська громадська організація «Фонд розвитку громади», Донецька обласна громадська організація «Природоохоронний рух «Джерела». Під час конференції була презентована книга, яка вміщує дані отримані трьома регіональними громадськими організаціями в рамках даного проекту. Загальний об’єм дослідження становить близько 500 сторінок, а в книгу було включено найважливіші висновки (обсяг книги – 62 сторінки, тираж – 1 тис. екз.).

Diylalnist 2014 2Для Харківської ОО ВЕЛ стало вже традиційно проведення і святкування Дня бабака на території Біологічної станції Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. В цьому році члени Харківської ОО ВЕЛ взяли участь у святкуванні Дня бабака та визначенні тривалості і погідності весни за поведінкою цієї тварини.

Протягом лютого Харківська ОО ВЕЛ брали участь у двох круглих столах: 11 лютого – «Шляхи збереження водно-болотних угідь»; 21 лютого – «Стан водних ресурсів в Харківській області», які проводили Департамент екології та природних ресурсів Харківської обласної державної адміністрації. Під час проведення даних заходів були висвітлені та обговорені важливі питання та проблеми щодо водних ресурсів Харківської області.

25 лютого голова Харківської ОО ВЕЛ (С. Размєтаєв) взяв участь у засіданні НТР Національного природного парку «Слобожанський», на якому були підведені підсумки науково-дослідної роботи, еколого-освітньої та рекреаційної діяльності НПП «Слобожанський» за 2013 рік.

24 квітня активісти Харківської ОО ВЕЛ були учасниками презентації нового конкурсу проектів у галузі нетрадиційного газу, завданням якого є дослідження у галузі нетехнічних аспектів газу нетрадиційних джерел та має на меті підвищення рівня знань, а також вивчення економічних, екологічних та соціальних аспектів впливу видобувної промисловості.

Представники Харківської ОО ВЕЛ взяли участь у засіданні науково-технічної ради Національного природного парку «Дворічанський», де обговорювалися актуальні проблеми охорони та збереження об’єктів ПЗФ.

24–25 квітня Харківська ОО ВЕЛ спільно з Національною академією наук України та УДНДІ проблем водопостачання, водовідведення і охорони навколишнього середовища «УкрВОДГЕО» на базі Харківського національного університету будівництва та архітектури провели ХХІІ (щорічну) міжнародну науково-технічну конференцію «Екологічна і техногенна безпека. Охорона водного і повітряного басейнів. Утилізація відходів» (студентська секція). У конференції брали участь студенти багатьох вищих учбових закладів України та Росії: (Національний аерокосмічний університет ім. Жуковського «Харківський авіаційний інститут», Харківський національний автомобільно-дорожній університет, Бєлгородський державний технологічний університет ім. В. Г. Шухова, Харківський національний медичний університет, Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого, Харківський національний університет будівництва та архітектури, Донецький національний технічний університет, Одеський національний університет ім. І. І. Мечникова, Придніпровська державна академія будівництва та архітектури, Полтавський національний педагогічний університет імені В. Г. Короленка, Таврійський державний агротехнологічний університет, Національний університет «Львівська політехніка» та багато інших). На конференції представлено велику кількість статей та дослідницьких робіт, які висвітлювали проблеми екологічної та техногенної безпеки, сучасні маловідходні, енерго- та ресурсозберігаючі технології, управління господарсько-побутовими та промисловими відходами, їх методи очистки та утилізація, проблеми охорони повітряного басейну, екологічні проблеми регіонів та ін. Успішно пройшла робота студентської секції – усі доповіді були інформаційно насиченими та науково обґрунтованими. Найкращі роботи відзначені грамотами, листами подяки та цінними подарунками від Харківської ОО ВЕЛ. За результатами конференції були надруковані матеріали конференції.

Diylalnist 2014 3Влітку Харківська ОО ВЕЛ на базі екологічного польового навчально-тренінгового центру Харківської ОО ВЕЛ провела польову студентську практику з екології на території Національного природного парку «Гомільшанські ліси» (Зміївський район Харківської області). Метою практики є формування нового природоохоронного світогляду, підвищення рівня екологічної освіти та культури, екологічного виховання студентської молоді Харківщини.

Diylalnist 2014 4Під час проведення практики студенти мали можливість перебувати у наметовому містечку; збирати зразки природних матеріалів; ознайомитися з природою парку; здійснювати екологічні екскурсії по спеціально розроблених екологічних стежках; проводити тестові виміри якості довкілля у польовій хімічній лабораторії.

Наприкінці жовтня активістами Харківської ОО ВЕЛ зібрано добровільні пожертвування для переселенців у вигляді літератури для дітей та підлітків (приблизно 900 екземплярів) та доставлені біженцям, які на даний час перебувають у Харкові та Харківській області.

Цікавим та інформаційно насиченим був круглий стіл «Підвищення конкурентоспроможності на ринку за рахунок впровадження міжнародних еко-стандартів. Шлях до користувача», який організовувала компанія «САН ІнБев Україна» за участю Харківської ОО ВЕЛ, який був проведений 20 листопада. У ході засідання були висвітленні питання щодо використання «САН ІнБев Україна» найпередовіших технологій та методик у виробництві, маркетингу, логістиці та менеджменті.

4 грудня активісти Харківської ОО ВЕЛ стали учасниками експертної зустрічі щодо обговорення пріоритетів урядової політики, яка проводилася Секретаріатом Кабінету Міністрів України за участю керівництва Міністерства природи України за темою: «Адаптація екологічної політики до норм Європейського Союзу згідно угоди про Асоціацію». Під час зустрічі обговорені актуальні проблеми екологічної політики у світі вимог норм Європейського Союзу. Деякі актуальні питання були направлені в Міністерство екології та природних ресурсів України у письмовому вигляді для розгляду фахівцями та підготовки фундаментальних відповідей.

Протягом листопада-грудня представники Харківської ОО ВЕЛ у м. Харкові спільно з благодійним фондом «Мир і порядок» проводили акцію «Армія подарунків. Свято для солдата».

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи