Вівторок 19 бер. 2024
Діяльність Черкаської обласної організації ВЕЛ 2013 рік

В цьому році під час акції «Первоцвіт» членами Черкаської ОО ВЕЛ було зосереджено всі зусилля на просвітницькій роботі: проведені засідання дискусійного клубу «Збережи первоцвіти», розповсюдженні агітаційні газети та листівки по всіх корпусах вищих навчальних закладів.

З метою поінформованості населення щодо поширення захворювань, пов`язаних з пилком амброзії Черкаською ОО ВЕЛ у 2013 році було видано додатковий тираж листівки «ОБЕРЕЖНО, АМБРОЗІЯ».

fz3iOBReXYwВ приміщенні обласної бібліотеки для юнацтва ім. В. Симоненка Черкаська ОО ВЕЛ 19 березня організувала засідання екологічної студії «Вода – блакитний скарб», присвячене Всесвітньому дню водних ресурсів В засіданні взяли участь понад 47 студентів. Були розглянуті питання збереження та раціонального використання води, стан питної води в Черкаській області.

Перед студентами виступили представники КП «Черкасиводоканал»: фахівець зі зв’язків з громадськістю Сич О. О., інженер-мікробіолог Петрова І. В., голова Черкаської ОО ВЕЛ Фоміна Н. М.

В кінці заходу для присутніх була проведена екологічна вікторина, за результатами якої найбільш активні учасники отримали подарунки. Від обласної організації ВЕЛ бібліотеці вручили «Екологічний атлас України» та книгу «Заповідна Черкащина», яка була видана у 2012 році.

Також заходи до святкування Всесвітнього дня водних ресурсів були організовані і в Черкаському державному технологічному університеті з проведенням конкурсів та обговорення проблем води.

Спільно з іншими громадськими організаціями Черкаська ОО ВЕЛ організувала круглий стіл «Вплив ПАВ на якість природної води» за участю представників влади, науковців та громадськості.

Черкаська ОО ВЕЛ до Всесвітньої години Землі 23 березня організували роботу екологічної платформи «Мій крок – твій крок!».

19 вересня в Черкаському державному технологічному університеті було встановлено один з перший стаціонарних контейнерів для збирання батарейок в місті Черкаси. Ініціаторами проведення цього заходу стали активісти Черкаської обласної організації НМЦ «Екологічні ініціативи» (голова організації С. О. Шмиголь ). На цьому заході було проведено майстер-клас з виготовлення тимчасового контейнера, який можна використати в багатоповерхових будинках, школах, громадських установах тощо. До проведення цього заходу було надруковано кольорові листівки, які вручалися всім учасникам заходу. Також листівки було роздано по школам міста.

В листопаді науковці Черкаської ОО ВЕЛ розробили експертний висновок щодо результатів аналізів поверхневих вод Кременчуцького водосховища за 2013 рік, які були надані Черкаським обласним центром з гідрометеорології, Черкаським регіональним управлінням водних ресурсів, Державною екологічною інспекцією у Черкаській області, ПАТ «Азот», головним управлінням Держсанепідслужби у Черкаській області та КП «Черкасиводоканал». В експертному висновку надано оцінку достовірності результатів аналізів поверхневих вод, встановлено причини розбіжностей у показниках та визначено причини перевищень значень ГДК за міддю та інших забруднюючих речовин.

Представники Черкаської ОО ВЕЛ входять до складу Громадської ради при ОДА та Державної екологічній інспекції у Черкаській області. Проводиться робота по співпраці з кафедрами екології та природничого спрямування Черкаського державного технологічного університету, Черкаського національного університету ім. Богдана Хмельницького, технікумів і шкіл у напрямі розроблення заходів щодо залучення студентської молоді до активної науково-дослідної та природоохоронної діяльності.

Голова Черкаської ОО ВЕЛ Фоміна Н. М. є головою Громадської ради при Державній екологічній інспекції у Черкаській області.

Члени Черкаської ОО ВЕЛ19 березня взяли участь у засіданні круглого столу «Оцінка громадської участі та організацій громадянського суспільства в Україні».

IMG 391026 квітня Черкаська ОО ВЕЛ (Фоміна Н. М., Шмиголь С. О.) організувала засідання екологічної студії в бібліотеці для юнацтва ім. В. Симоненка на тему «Благополуччя довкілля – наша мета». На засіданні обговорювалися питання участі громадських екологічних організацій у вирішенні екологічних проблем Черкащини. В кінці обговорення проведено презентацію акції «Батарейкам – утилізація» та інформаційний розгляд проблеми енергозбереження з анкетуванням учасників та забезпеченням всіх учасників буклетом про заощадження світла.

В цьому році Черкаська ОО ВЕЛ продовжила роботу в рамках акції «Громадський контроль вмісту ГМО в продуктах харчування». При проведенні акції керувалися методичними рекомендаціями щодо цієї акції. Були обрані 3 найменування продуктів, що планувалось перевірити на ДП «Укрметртестстандарт» (м. Київ), бо в Черкасах таких аналізів не здійснюють.

IMG 8014В акції взяли участь: голова Черкаської ОО ВЕЛ Н. М. Фоміна , голова ОО ВДС «Екологічна варта» С. В. Люлько , студентка 2-курсу ЧДТУ Т. О. Андріанова  та представники ЗМІ.

Спочатку учасники акції обійшли декілька супермаркетів з метою знайти там спільників щодо бажання ознайомити населення з ситуацією щодо використання генетично модифікованих організмів в продуктах харчування на Черкащині і визначити ефективність та відповідність дійсності запровадженого в Україні маркування продуктів харчування щодо вмісту ГМО. Але спільників не знайшли. Адміністрації магазинів відмовляли у підписанні акту відбору зразків продукції. Переговори велися на різних рівнях: продавець, менеджер, адміністратор, управляючий магазином, юрист. На жаль, не вдалося домовитись про те, що ми заплатимо гроші за продукти, запакуємо їх, а вони поставлять свою печатку, або якусь позначку магазину.

При виборі продуктів було зроблено декілька фото, але виявилося, що у продуктових магазинах фотографувати не можна. Позитивним можна назвати те, ще коли учасники попросили адміністратора надати сертифікати на обрану продукцію, вони погодилися і через деякий час сертифікати були надані.

На куплені продукти склали акти, завірили підписами учасників акції та печаткою Черкаської ОО ВЕЛ та відправили на експертизу до Києва. Після перевірки Черкаська ОО ВЕЛ отримала офіційний звіт про перевірку продуктів харчування на вміст ГМО: жоден з обраних продуктів не містив ГМО.

Смілянський міський осередок ВЕЛ протягом року організував цікаві природоохоронні заходи: міні-виставка еко-сумок (торбинок), до якої були виготовлені та розповсюджені листівки проти використання пластикових пакетів; в квітні до Дня Довкілля проведено прибирання території міні-парку напроти Смілянського природничо-математичного ліцею.

Члени осередку активно залучають дітей та молодь до практичної природоохоронної роботи. У цьому році головною темою досліджень є вода і водні об’єкти. Протягом року проводилися дослідження щодо екологічного стану річки Тясмин, що протікає через місто.

Корсунь-Шевченківський районний осередок ВЕЛ розпочав кампанію щодо недопущення будівництва нової гідроелектростанції на річці Рось у Білоцерківському районі (Київська обл.). Були направлені звернення на Корсунь-Шевченківську міську та районну ради, Адміністрацію Президента України, Кабінет Міністрів України, голові Київської обласної ради, директору ДП «Укрдержбудекспертиза» щодо заборони будівництва будь-яких промислових об’єктів в басейні р. Рось і особливо сьомої гідроелектростанції в Білоцерківському районі.

У вересні Черкаська ОО ВЕЛ провела семінар з обміну досвідом роботи «Використання краєзнавства в екологічному вихованні дошкільників та учнів початкових класів загальноосвітніх навчальних закладів», а в жовтні – традиційну VІІ обласну молодіжну науково-практичну конференцію «Збалансований розвиток Черкащини: погляд молоді на теоретичні та практичні аспекти».

25 та 26 грудня в актовій залі Черкаського державного технологічного університету проходив конкурс-захист природоохоронних проектів, на який було подано 25 проектів. Тематика проектів була спрямована на охорону довкілля. Значний інтерес викликали проекти про доцільність видобування сланцевого газу в Україні, ризики за загрози генетично модифікованих організмів, проблеми утилізації ядерних відходів та інших актуальних тем.

Діяльність Черкаської організації висвітлюється в ЗМІ, зокрема, газеті «Місто», «Нова доба», «Черкаський край», «Акцент», обласному телеканалі «Рось».

Черкаська ОО ВЕЛ підготувала матеріали для видання збірки статей міжнародного науково-практичного семінару «Інтеграція результатів міжнародного проекту «Водна гармонія» в євразійський освітній простір». У збірнику представлені статті членів Черкаської ВЕЛ та Черкаської ОО НМЦ «Екологічні ініціативи», які беруть участь у проекті й пройшли стажування з очищення стічних вод в Норвегії. На замовлення координатора проекту «Водна гармонія» головою Черкаської ОО ВЕЛ Фоміною Н. М. була видана брошура для школярів «Вода – драгоценный дар природы».

Протягом року видано листівку в рамках проведення кампанії «Батарейкам – утилізація», додатковий тираж листівок «Обережно, амброзія», «Не спалюйте листя», «Шануймо нашу землю».