Понеділок 29 квіт. 2024
Квіткові орнаменти українських вишиванок

Вишиванка є традиційним українським одягом, який має глибокі історичні корені. Рослинні орнаменти на вишиванках українців відіграють важливу роль, оскільки вони не тільки прикрашають одяг, але й мають символічне значення.

Діти Моринці

Учасники Програми "Екологічними стежками рідної України "

Троянда (ружа) – один із найпопулярніших візерунків на жіночих вишиванках, квітка символізує Сонце. Зазвичай орнамент з ружами був у вигляді безперервної смуги повторюваних елементів, які символізували неперервність руху Сонця та постійне оновлення.
Мак вважається надійним оберегом, що захищає від негативних сил, а червоний колір його квіток означає пам’ять про загиблих у боях родичів.

Учасниця програми Екологічними стежками рідної України 15

Учасники Програми "Екологічними стежками рідної України "


На вишиванках соняшники можуть бути зображені окремо або як частина візерунку, наприклад, у вигляді вінка, це символ духовного сходження та пошуку істини.
Орнаменти з мальвами вишивають так само, як і інші квіткові орнаменти, тобто у вигляді нескінченного замкненого вінка, що означає постійне переродження і оновлення життя.
Калина є однією з найбільш популярних рослин, вона символізує красу, життя та духовність українського народу.

Учасниця програми Екологічними стежками рідної України 16
Чорнобривці відносяться до цілющої символіки, здатною вилікувати душу і тіло, а їх зображення уособлює любов до Природи і всього живого.
Візерунки з ліліями завжди мають окрім квіток ще й бутони, і листя, що має символізувати триєдність народження, постійного розвитку та безперервності людського життя.
Вінок з барвінку – сині квіти на тлі зелених листочків символізують розвиток, юність, енергійність.
Всеукраїнська екологічна ліга оголошує проведення серії заходів «Вишиванка – генетичний код української нації: витоки з Природи». Ці події присвячені всесвітньому Дню вишиванки, що буде відзначений 18 травня 2023 року.
Більше інформації щодо природніх мотивів в українській культурі дізнавайтесь в наступних повідомленнях за хештегом: #Вишиванка_витоки_з_Природи_ВЕЛ
Джерела: мережа Інтернет
Фото: ВЕЛ

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи