Четвер 02 трав. 2024
Всесвітній день здоров’я
Щороку 7 квітня відзначається Всесвітній день здоров’я (World Health Day) з метою привернення уваги суспільства до проблем охорони здоров’я. В цей день у 1948 році набрав чинності Статут Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ). Починаючи з 1950 року, в цей час проводяться заходи, які мотивують людей вести здоровий спосіб життя та приділяти більше уваги профілактиці захворювань, традиційно обговорюються найбільш важливі проблеми у сфері охорони здоров’я.
Щороку у ВООЗ визначається окрема тема конкретного свята, у 2023 році — це «Здоров’я для всіх». Кожен має право на доступність послуг, яких людина потребує за станом здоров’я. Медичні служби мають гарантувати рівний доступ для всіх без дискримінації за ознаками наявності фінансових ресурсів, місця проживання, виду захворювання або часу звернення за допомогою.
Розбомблена російськими військами лікарня
Здоров’я – це стан фізичного, духовного та соціального добробуту, а не тільки відсутність хвороб і фізичних дефектів, є першою і найважливішою потребою, яка визначає здібність людини до праці і забезпечує гармонійний розвиток особистості.
Упродовж багатьох років Всеукраїнська екологічна ліга постійно і об’єктивно інформує громадськість України про стан довкілля, його вплив на здоров’я людей, види і джерела забруднення, загрози біорізноманіттю, стан ґрунтів, екологічні аспекти галузей виробництва, загрозу і причини виникнення надзвичайних ситуацій, поширює рекомендації щодо зменшення негативного впливу техногенного навантаження на екосистеми.
Діти
З 2003 року Всеукраїнська екологічна ліга спільно з Тернопільським державним медичним університетом імені І. Я. Горбачевського МОЗ України проводить щорічну всеукраїнську науково-практичну конференцію «Довкілля і здоров’я» (детальніше на сайті ВЕЛ: https://www.ecoleague.net/.../tematyc.../uchast-hromadskosti).
Внаслідок військової агресії росії під загрозою опинились здоров’я і життя мільйонів українців. З 24 лютого 2022 року за даними ООН серед мирних жителів зафіксовано 3776 жертв російської військово агресії: 1563 вбитих, в тому числі 130 дітей; 2213 поранених, в тому числі 188 дітей, в основному через авіаудари.
З початком масштабного вторгнення росії система охорони здоровʼя України зазнала нищівного впливу війни: щонайменше 292 лікарні було знищено або сильно пошкоджено, 62 медичних працівники вбито (кількість постійно зростає…).
Учасники Програми "Екологічними стежками рідної України" на ранковій зарядці
Учасники Програми "Екологічними стежками рідної України" на ранковій зарядці
 
Через активні бойові дії фокус медичної допомоги, зміщується на травми, поранення, опіки, переломи, але це викликає меншу пріоритетність допомоги пацієнтам з неінфекційними захворюваннями, які потребують постійного лікування (пацієнти з туберкульозом, ВІЛ, діабетом, серцево-судинними захворюваннями). Військові дії не дозволять виявити небезпечні захворювання на перших стадіях, зокрема, онкологічні хвороби та туберкульоз. Окрім явних захворювань, війна завдала значного удару психічному здоров’ю населення і нажаль щодня кількість людей з виявленням психічного розладу стає все більше.
Вадзюк 2
Конференція "Довкілля та здоров’я"
Окупанти продовжують здійснювати обстріли українських населених пунктів касетними боєприпасами та фосфорними бомбами, спричинюють пожежі на хімічних заводах, нафтобазах. Така зброя заборонена Женевською конвенцією 1949 року, Конвенцією про касетні боєприпаси. Всеукраїнська екологічна ліга закликає Всесвітню організацію охорони здоров’я спонукати європейські уряди закрити небо над Україною та зупинити агресора, який забирає в українців право на життя і здоров’я.
Джерела: мережа інтернет, сайт ВЕЛ
Фото: мережа інтернет

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи