Вівторок 30 квіт. 2024
День літнього сонцестояння

Це найдовший світловий день у році, і триває він близько 16–18 годин, а ніч – найкоротша у році. У 2023 році літнє сонцестояння припадає на 21 червня. Схід Сонця за київським часом настане о 04:47, захід - о 21:14. День триватиме 16 годин 26 хвилин, а ніч - всього 7 годин 34 хвилин.
Розрізняють літнє і зимове сонцестояння. У північній півкулі літнє сонцестояння зазвичай припадає на 20–21 червня і є важливою астрономічною і географічною подією.
Літнє сонцестояння є початком астрономічного літа в північній півкулі. В цей день найбільша тривалість світлового дня, а Сонце підіймається на максимальну висоту над горизонтом у північній півкулі. Упродовж кількох днів після цього моменту полуденні висоти Сонця в небі і тривалість світлового дня лишаються практично незмінними – звідси й назва «сонцестояння». На північному полюсі в цей день Сонце взагалі не заходить, на південному – темна полярна ніч.

День літнього сонцестояння 1
Незважаючи на те, що день сонцестояння вважається початком астрономічного літа, через кілька днів після цієї події Сонце піднімається все нижче над горизонтом, а світловий день починає скорочуватися.

День літнього сонцестоянння 2
З точки зору астрономії, день сонцестояння – це день, коли Земля в своєму орбітальному русі проходить точку літнього сонцестояння (точку на орбіті Землі, в якій кут між напрямом на центр Сонця і на північ земної осі стає мінімальним). А сонцестояння – це, власне, момент проходження вищезгаданої точки на орбіті Землі.
Джерело: сайт ВЕЛ
Фото: сайт ВЕЛ

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи