Четвер 02 трав. 2024
Інтерв’ю з Олександром Лукашем до 25-річчя ВЕЛ
 
Пріоритетними напрямами діяльності Всеукраїнської екологічної ліги є широке коло питань, пов’язаних з природоохоронною діяльністю, у тому числі стосовно природно-заповідного фонду України, ландшафтного та біологічного різноманіття.
Сьогодні говоримо з Олександром Лукашем, доктором біологічних наук, професором кафедри екології та охорони природи Чернігівського національного університету імені Т. Г. Шевченка, головою Наукової ради Чернігівської ОО ВЕЛ, щодо того, як, активісти ВЕЛ упродовж 25 років діяльності опікуються збереженням об’єктів природно-заповідного фонду, захищають ботанічні сади та заповідники від спроб забудови або пошкодження, вносять зміни й доповнення до законодавчих та нормативно-правових актів.
Лукаш
 
Як саме Всеукраїнська екологічна ліга долучається до охорони та розвитку природно-заповідного фонду, збереження ландшафтного та біологічного різноманіття в Україні?
Ми підготували матеріали і домоглися створення 11 національних природних парків, 78 заказників місцевого значення. Ця робота триває роками. Так, обґрунтування для НПП «Холодний Яр» (Черкаська область) експерти ВЕЛ підготували ще у 2005 році, багато років поспіль разом з іншими громадськими організаціями домагались його створення, а Указу Президента України щодо створення парку ми дочекались у 2022 році. Наведу лише побіжний перелік заходів нашої організації з питань заповідної справи. Ще у 2000 році ВЕЛ брала участь у розробленні та лобіюванні Закону України «Про Загальнодержавну програму формування національної екологічної мережі України на 2000–2015 роки».
Екологічна стежка Первоцвіти на базі Семаківської ЗОШ Чернігівської області
 
Екологічна стежка "Первоцвіти" на базі Семаківської ЗОШ Чернігівської області
 
Олександр Лукаш
 
У 2001–2005 рр. було реалізовано унікальний проєкт «Рекультивація Кримських згарищ», спрямований на відновлення пошкодженої пожежею популяції сосни Станкевича на території 59 га в ландшафтному заказнику «Мис Айя» (АР Крим). Тоді Наукова рада ВЕЛ розробила методичні рекомендації для поширення досвіду відновлення зелених насаджень, пошкоджених пожежами.
У 2005 р. завдяки діям членів ВЕЛ та науковців було зупинене прокладання газопроводу на території Ялтинського гірсько-лісового заповідника (АР Крим). З 2008 року і до теперішнього часу ВЕЛ проводить всеукраїнську акцію «Громадський контроль за станом об’єктів природно-заповідного фонду» для виявлення порушень природоохоронного законодавства.
Під час акції Посади своє дерево
Під час акції "Посади своє дерево"
 
У 2018 році юристи ВЕЛ підготували та внесли на розгляд Верховної Ради України зміни та пропозиції до природоохоронного законодавства відповідно до європейських директив, зокрема законопроєкт щодо повноважень в галузі охорони навколишнього природного середовища. У 2011–2021 рр. активісти ВЕЛ здійснили десятки експедицій та рейдів з інвентаризації степових ділянок України, у місця незаконного вирубування лісу, дослідження наслідків російської військової агресії для об’єктів ПЗФ у Донецькій та Луганській областях. Ми залучаємо дітей, студентську молодь до висадження дерев, створюємо екологічні стежки, ведемо просвітницьку роботу щодо збереження рідкісних видів флори і фауни. Всеукраїнська екологічна ліга видає значними накладами календарі, плакати, буклети, проспекти, збірки, книги. На сторінках журналу «Екологічний вісник» всебічно висвітлюються питання, пов’язані з природно-заповідним фондом України.
Учасники еколого туристичних мандриів мальовничими куточками Чернігівщини
Учасники еколого туристичних мандрів мальовничими куточками Чернігівщини
 
Всеукраїнська екологічна ліга організувала та провела багато науково-практичних конференцій, круглих столів, присвячених як вивченню та узагальненню досліджень щодо окремих об’єктів ПЗФ, так і національної екологічної мережі в цілому. Ми ініціювали проведення комітетських слухань у ВРУ щодо критичної ситуації у заповідній справі за участі народних депутатів, представників центральних та місцевих органів влади, науковців та громадських природоохоронних організацій.

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи