Вівторок 19 бер. 2024
18 вересня – Всесвітній день моніторингу води (World Water Monitoring Day)

Моніторинг води2Вода – необхідна умова життя. На всіх етапах свого розвитку людство пізнавало суть однієї з найнезвичайніших речовин на світі – води – і усвідомлювало головну істину: вода є всюди і без неї не може обійтися ніщо живе.

Забезпечення населення чистою питною водою було визнано глобальним пріоритетом на Всесвітньому саміті зі збалансованого розвитку в Йоганнесбурзі (2002 р.) та Конференції ООН зі збалансованого розвитку Ріо+20: «Майбутнє, якого ми хочемо» (2012 р.).

Щорічно 18 вересня, починаючи з 2003 року, відзначається Всесвітній день моніторингу, або Всесвітній день моніторингу якості води.

Це екологічне свято, започатковане з ініціативи американського Фонду чистої води, до теперішнього часу стало інформаційно-освітньою програмою, спрямованою на підвищення обізнаності суспільства про проблеми водних ресурсів планети та участь у захисті від забруднення. Адже від якості води, її складу, залежить здоров’я всього людства.

Моніторинг води6Програма надає можливість людям самим здійснювати базовий моніторинг стану місцевих водойм і проводиться за підтримки Федерації водного середовища (Water Environment Federation, WEF) і Міжнародної водної асоціації (International Water Association, IWA).

Традиційний захід цього Дня – взяття проб води у різних водоймах нашої планети для оцінки її якості та безпеки для життя людей і живих організмів. Бажаючим пропонується провести ряд нескладних тестів з визначення якості води у місцевих річках, озерах та інших джерелах, а результати опублікувати на сайті Всесвітнього дня моніторингу якості води (WWMD). На сайті також представлена інтерактивна карта з накопиченими результатами моніторингу з 2007 р. (https://bit.ly/2ZwP0je).

З кожним роком у святкуванні Дня моніторингу води беруть участь все більше людей. Адже вода – це найважливіший природний ресурс нашої планети. Без неї неможливий розвиток живої природи. Вода – незамінне джерело у життєвих процесах організму людей, тварин та рослин. Вона є найпростішим хімічним компонентом живої матерії, яка об’єднує усі організми, які населяють нашу планету.

Моніториинг води1Осередки Всеукраїнської екологічної ліги активно застосовують різні форми роботи щодо дослідження стану водних ресурсів, збереження малих річок та прибережних смуг. Зокрема, вони проводять наукові дослідження, запроваджують тематичні природоохоронні заходи і акції; розглядають питання стану водних ресурсів на засіданнях Наукової ради ВЕЛ, здійснюють просвітницьку роботу стосовно значення водних об’єктів і необхідності їх збереження та ін.

У 2001 р. ВЕЛ розпочала реалізацію соціального проекту «Чиста питна вода – екологічне благополуччя українського народу», започаткувала акцію «Нове життя джерел» (розчищення, облаштування та догляд території навколо джерел питної води: колодязів, артезіанських свердловин, бюветів).

ВЕЛ ініціювала нову акцію «Врятуй свою річку» у 2009 р., метою якої є обстеження екологічного стану малих річок та їх прибережних захисних смуг. Ця акція має надзвичайно важливе значення в умовах, коли в Україні зникає, зневоднюється через замулювання, заростання велика кількість малих річок, а значна частина їх забруднюється виробничими та побутовими стічними водами.

Моніториинг води4У 2010 р. розпочато реалізацію проекту «Громадська інвентаризація та моніторинг стану водних об’єктів в Україні», який у своїй структурі має чотири модулі: Громадська інвентаризація природних водойм і водотоків; Громадський моніторинг природних водойм і водотоків та науково-практичні дослідження; Природоохоронна та інспекційна діяльність у сфері захисту водних ресурсів від забруднення та вичерпання; Інформаційно-просвітницька робота з питань збереження водних ресурсів України, формування екологічної свідомості громадян.

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи