Вівторок 19 бер. 2024
Діяльність Дніпропетровської обласної організації ВЕЛ за 2016 рік

ДОО ВЕЛ продовжила роботу у складі Робочої групи з проведення Стратегічної екологічної оцінки Комплексної стратегії розвитку Дніпропетровської області на період до 2020 року.

Dniprop2 2016

Голова Дніпропетровської ОО ВЕЛ Ю. Грицан серед членів робочої групи, в залі засідань Дніпропетровської ОДА

Січень. Голова ДОО ВЕЛ Ю. Грицан в якості голови журі прийняв участь у проведенні Обласної щорічної учнівської олімпіади з екології.

Лютий. Для визначення екологічного стану вод та донних відкладень Каховського водосховища в акваторії м. Нікополь науковців ДОО ВЕЛ запросили до проведення незалежних комплексних гідрохімічних, радіологічних і токсикологічних досліджень поверхневої води і донних відкладень та враховуючи результати незалежного дослідження провести екологічну експертизу стану поверхневих вод та дна Каховського водосховища в акваторії міста Нікополь.

10 лютого  голова ДОО ВЕЛ Ю.Грицан прийняв участь у засіданні Науково-технічної Ради природного заповідника «Дніпровсько-Орільський» яке стосувалося підсумків науково-дослідної діяльності та виконання програми Літопису природи за 2015 рік.

15 лютого науковці ДОО ВЕЛ прийняли участь у сесії Дібровської сільської ради для розгляду питань, пов’язаних із проведенням робіт кар’єром «Петровський» щодо розробки родовища гранітів на 2016 рік, а саме попередження техногенного впливу на санітарно-захисну зону р. Дніпро.

25 лютого голова ДОО ВЕЛ Ю.Грицанприйняв участь у роботі круглогого столу на тему «Нагальні питання розробки програми екобезпечного розвитку міських поселень» який відбувся в Інституті проблем природокористування та екології (ІППЕ).

17 березня голова ДОО ВЕЛ Ю.Грицан прийняв участь у засіданні Дніпропетровської обласної Ради Українського товариства охорони природи.

15 квітня в Дніпропетровському державному аграрно-економічному університеті було проведено круглий стіл «Довкілля-2016».

Травень. Компанія ПАТ «ДТЕК Дніпрообленерго» запросила науковців ДОО ВЕЛ до розробки технологій рекультивації земель щодо очищення забруднених ґрунтів від нафтопродуктів.

Травень. З метою формування  та розвитку національної екологічної мережі Дніпропетровської області затверджено склад робочої групи щодо створення національного природного парку «Орільський» на території Магдалинівського, Новомосковського, Петриківського, Царичанського та Юрївського районів до складу якої ввійшов голова ДОО ВЕЛ Ю.Грицан.

30 червня голова ДОО ВЕЛ Ю. Грицан прийняв участь в круглому столі присвяченому «Міжнародному дню р. Дніпро». Захід відбувся в Інституті проблем природокористування та екології НАН України. Мета заходу: привернути увагу суспільства та влади до найболючіших проблем екологічного стану р. Дніпро, та обмінятися досвідом щодо його поліпшення.

Dniprop 2016Перелік  природоохоронних заходів проведених Науковою радою ДОО ВЕЛ:

1. Участь у підготовці документації для затвердження НПП «Орільський».

2. Консультативна допомога громадському активу с. Шульгівка у здійсненні контролю функціонування норкової звіроферми.

3. Участь в робочій групі по зеленим насадження м. Дніпропетровськ.

4. Консультативна допомога та участь в двох акціях проти вирубки дерев на території Севастопольського парку.

5. Участь в роботі науково-практичної конференції «Збереження біологічного та ландшафтного різноманіття як складова екологічного та патріотичного виховання населення України», м. Святогірськ».

 

Природоохоронні акції Дніпропетровської ОО ВЕЛ:

«Збережи своє дерево»  

DubНапроти ганку головного корпусу аграрно-економічного університету зростає величне дерево. Краса і сила цього природного монументу так само формує архітектурний ансамбль вулиці, як і історична будівля вишу.

Мова йде про дуб звичайний , літня форма (Querсus robur L.). Синонім – дуб черешчатий (Q. pedunculata Ehrh.), який працівники тоді ще сільськогосподарського інституту посадили в 1982 р. у 15-річному віці.

 У природі дерево сягає віку 1000 років і більше. Дуб – одна з головних лісотвірних порід, квітне у травні. Теплолюбна, світлолюбна та вітростійка рослина. Народні назви – «степовий орел», «Перунове дерево»

Дуб, дерево Перуна, один з найголовніших символів язичництва, зберігав своє значення в народних традиціях аж до XVIII століття. Церковники забороняли навіть, знаючи стародавні обряди, «перед дубом молебені співати». Однак, в свій час, ченці навіть і про такі дерева дбали. Тому сподіваємося що традиції особливого ставлення до природи, її обожнення з стародавніх часів до наших днів перевтіляться в розуміння співіснування людини з живим оточення, через зміну ментальності антропоцентризму на ідеологію екоцентризму.

Це знайшло своє відображення в рішеннях Всеукраїнської науково-практичної конференції «Екологічні питання співіснування: людина – рослина», яка проводилась в аграрному університеті в 2009 році, де в опублікованій резолюції було рекомендовано ввести обов’язкову екологічну паспортизацію міських дерев, закріпивши за ними земельну ділянку, що дорівнює площі зрізу крони дерева (юридична фіксація права рослини на місцеіснування). 

Нашим дубом опікуються екологи Дніпропетровського державного аграрно-економічного університету (студентами та викладачами) і ми всі сподіваємося що він таким же могутнім зустріне з нами 100-річчя закладу в 2022 році.

 

«Стежками рідного краю»

З 30 травня по 24 червня 2016 року  майбутні екологи спільно з волонтерами ДОО ВЕЛ навчилися оцінювати роль екологічної якості едафотопів в межах різних типів біогеоценозів і їх системного впливу на рослинне та тваринне життя. Дані дослідження проводились в межах урочища балки Тунельна, Парку культури ім. Т.Г. Шевченка та урбоекосистем м. Дніпропетровськ. Дослідження оброблялися на базі навчальної лабораторії кафедри екології та охорони навколишнього середовища та наукової лабораторії «Екологічного ґрунтознавства».

Dniprop3 2016

З метою наближення до розуміння професії  «Еколог» за час практичної підготовки учасники заходу з науковцями ДОО ВЕЛ здійснили екскурсії до установ природоохоронного спрямування (Фітосанітарна інспекція, Південна станція аерації, Інститут проблем природокористування та екології НААНУ та ін.)

В розділі " Дніпропетровська обласна організація":

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи