Вівторок 19 бер. 2024
Діяльність Вінницької ОО ВЕЛ 2014 рік

batareykyВінницька ОО ВЕЛ спільно із загальноосвітніми навчальними закладами міста Вінниця, кафедрою екології та природничо-математичних дисциплін Вінницького обласного інституту післядипломної освіти педагогічних працівників та громадськими організаціями «Академія творчості «АРТЕККО», «Центр інноваційних технологій освіти» провели заходи з популяризації Всеукраїнської громадської природоохоронної кампанії «Батарейкам – утилізація!». Був оформлений і презентований для учнів та батьків інформаційний екостенд «Діти за чисте довкілля», поруч з яким облаштовано місце збирання батарейок з яскравим контейнером для відпрацьованих елементів живлення.

Експерти Вінницької ОО ВЕЛ підготували проект Постанови про надання Вінницькій області статусу території, вільної від ГМО та розробили перелік заходів з повного недопущення використання ГМО на території Вінницької області.

Постанова "Про надання Вінницькій області статусу території, вільної від генетично модифікованих організмів"

Перелік заходів з повного недопущення використання ГМО на території Вінницької області

На основі цих документів було підготовлено звернення до голови Вінницької обласної ради С. М. Свитка щодо розгляду зазначеної Постанови на засіданні постійних комісій з питань охорони здоров’я, курортів і здорового способу життя та охорони довкілля, раціонального використання надр та її внесення на розгляд сесії Вінницької обласної ради.

Вінницька ОО ВЕЛ паралельно з акцією «Посади своє дерево» проводитьакцію «Майбутнє лісу в твоїх руках» спільно з фахівцями Державної екологічної інспекції та учнівським лісництвом «Зелений світ». Під час акції були висаджені сіянці модрини, надані ДП «Вінницьке лісове господарство».

Члени Вінницької ОО ВЕЛ беруть активну участь у написанні екологічних проектів з метою отримання гранту. Так, була поданий проект на біржу благодійності і отримали грант на реалізацію проекту «Врятуй малу річку». Проект тривав цілий рік. Було проведено 10 екологічних акцій щодо розчистки і прибирання прибережно-захисних смуг малих річок м. Вінниці: Вишня, Винничка, Тяжилів, Дьогтянець. Було розчищено майже 3 км русла річок і вивезено 150 пакетів ТПВ (відповідальним за проект – Людмила Сломінська).

У квітні-травні Вінницька ОО ВЕЛпровела екологічну акцію «Чисте місто починається з чистого двору»для представників громадського сектору Вінниччини. Під час акції відбулося збирання твердих побутових відходів (ТПВ) та висадка дерев. Було проведено майстер-клас по сортуванню ТПВ на корисні фракції (скло, пластик, макулатуру, метал). До проведення акції були запрошені всі бажаючі, кому не байдужий екологічний стан області.

Михайлівський сільський осередок ВЕЛ подав на грант до Європейської комісії щодо створення альтернативних джерел енергії на території сільської школи.

Була проведена спільна акція з Державною екологічною інспекцією у Вінницькій області «Учнівська молодь Вінниці – за чисте довкілля». Студенти вищих навчальних закладів, коледжів, Вінницьких центрів професійно-технічної освіти прибирали та впорядковували місця відпочинку жителів міста, парки, сквери, дитячі, спортивні та господарські майданчики, прибережні захисні смуги річок, лісосмуги та підпорядковані навчальним закладам території. Загалом до весняного прибирання міста було залучено понад тисячі студентів та учнівської молоді.

Протягом січня-листопада члени обласної організації ВЕЛ спільно з ВДС «Екологічна варта» опікувалися тваринами, що перебувають у собачому притулку «Планета» м. Вінниця. Вони приносили необхідні речі, продукти харчування та медикаменти для чотирилапих друзів.

Вінницька ОО ВЕЛ постійно підтримуємо зв’язки зі ЗМІ, один раз на місяць голова організації О. В. Мудрак бере участь в ефірах на ВДТ, ТРК Вінниччина, Смарт, співпрацює з газетами: 33-й канал, 20 хвилин, Ріа, Студентська територія, Свобода слова.

Членами Вінницької ОО ВЕЛ підготовлено та видано друковані видання:

-Мудрак О. В., Мудрак Г. В. «Стратегія збалансованого розвитку Вінницької області: екологічна складова» (навчально-методичний посібник);

-Мудрак О. В., Мудрак Г. В. «Особливості збереження біорізноманіття Поділля: теорія і практика» (монографія);

-Мудрак О. В., Мудрак Г. В. та ін. «Еталони природи Вінниччини» (монографія);

-Практичні роботи з екології (академічний рівень, рівень стандарту для учнів 11 класу);

-«Екологічна акція – батарейкам утилізація» (буклет);

-«Врятуй малу річку» (буклет).