Вівторок 19 бер. 2024
Діяльність Харківської ОО ВЕЛ 2011 рік

Голова Харківської ОО ВЕЛ Размєтаєв С. В. був обраний до складу правління Громадської ради при Харківській ОДА, установчі збори якої відбулися 26 січня.

20 січня 2011 року голова Харківської ОО ВЕЛ Размєтаєв С. В. взяв участь в теледебатах в програмі «Особливий погляд» за темою поводження з побутовими відходами в місті Харкові. Теледебати транслювалися з повтором протягом трьох днів на телекомпанії «Фора».

1 лютого 2011 року члени Харківської ОО ВЕЛ Размєтаєв С. та Циганков В. взяли участь в роботі регіонального круглого столу з обговорення проекту Національного плану дій з охорони навколишнього природного середовища України на період 2011–2015 року та вироблення письмових коментарів, пропозицій та зауважень від експертів зі східного регіону України (Донецька, Запорізька, Луганська, Полтавська, Чернігівська, Сумська та Харківська області).

Члени Харківської ОО ВЕЛ в березні взяли участь в обласній селекторній нараді Харківської обласної державної адміністрації, на якій розглядалися питання розвитку природно-заповідного фонду Харківської області.

Харківська ОО ВЕЛ до акції «Збережи ялинку» та конкурсу «Замість ялинки – зимовий букет» розробила та видала книгу «Ілюстрований Червоний список рослин і тварин Харківської області». Було видано довідник для екологічної громадськості «Механізми та правові норми участі громадськості в процесі прийняття рішень та доступу до правосуддя з питань, що стосуються довкілля», який був розповсюджений серед громадських організацій, шкіл та органів місцевого самоврядування Харківської області.

В кінці травня обласна організація виступила одним із організаторів громадських слухань на території Національного наукового центру «Харківський фізико-технічний інститут» у П’ятихатках дослідної ядерної установки «Джерело нейтронів, засноване на підкритичній збірці, яке керується лінійним прискорювачем електронів».

За ініціативою обласної організації в Харкові створено Оргуський центр. Діяльність центру спрямована на забезпечення поінформованості та залучення громадськості до процедур участі в процесі прийняття рішень з питань, що стосуються довкілля, шляхом поширення екологічних знань та надання громадськості підтримки і допомогу із забезпечення її орієнтації в механізмах отримання вільного доступу до інформації. Центр співпрацює з Громадською радою при Держуправлінні охорони навколишнього природного середовища в Харківській області, іншими екологічними інформаційними центрами, науковими та іншими установами, громадськими організаціями, органами державної влади, органами місцевого самоврядування та фізичними особами в Україні та за кордоном. До Оргуського центру постійно звертаються громадяни із різними скаргами.

У жовтні Харківська ОО ВЕЛ направила листа до Держуправління охорони навколишнього природного середовища в Харківській області та до Харківської обласної ради з проханням відхилити погодження на створення мисливського господарства громадської організації «Сікач» на території НПП «Слобожанський». На прохання організації держу правління звернуло увагу на цю проблему та відхилило дане погодження.

Diylalnist 2011 1В цьому році Харківська ОО ВЕЛ направила свої сили на проведення громадських екологічних експертиз. Так було проведено експертизи відносно відповідності екологічному та містобудівному законодавству проекту реконструкції центрального парка ім. Горького м. Харкова, відповідності екологічному та містобудівному законодавству проекту технічного переоснащення відділення виробництва безалкогольного пива по вулиці Роганська, 161; оцінки впливу діяльності ОВ «Харківський м’ясокомбінат» на навколишнє середовище; оцінки впливу реконструкції ділянки по виробництву асфальтобетону ТОВ «Паркінг+» щодо відповідності вимогам екологічного та містобудівного законодавства України.

Члени Харківської ОО ВЕЛ взяли участь в проекті «Cola-Cola ЄВРО 2012» – за право отримати гранд для зміцнення екологічної свідомості жителів міста.

Члени організації в кінці року взяли участь в роботі круглого столу «Співвідношення екологічного, природно-ресурсного, земельного та аграрного права» та практичному семінарі «Пріоритетні напрями планування природоохоронних заходів на 2012 р.». Організований та проведений семінар-тренінг для екологічної громадськості «Механізми та правові норми участі громадськості в процесі прийняття рішень та доступу до правосуддя з питань, що стосуються довкілля». Головною метою цього заходу було інформування громадськості Харківської області в питаннях доступу до екологічної інформації. Учасникам семінару були надані методичні та інформаційні матеріали та розроблений спеціалістами Харківської ОО ВЕЛ довідник для екологічної громадськості «Механізми та правові норми участі громадськості в процесі прийняття рішень та доступу до правосуддя з питань, що стосуються довкілля».

Дворічанський районний осередок ВЕЛ в кінці травня організував екологічний зліт молоді району. Були підведені підсумки роботи за рік, ознайомлення з планами на майбутнє, обговорення гострих екологічних проблем регіону.

До Всесвітнього дня охорони навколишнього природного середовища силами районних осередків ВЕЛ та ВДС «Екологічна варта», за підтримки Харківської ОО ВЕЛ були проведення конкурс екологічних плакатів та фестиваль екологічної творчості молоді «Свіжий вітер» (екологічна мода). В заходах в’язали участь учні 9 шкіл району.

Спільно з Харківським гуманітарно-педагогічними інститутом Харківська ОО ВЕЛ організувала та провела обласну студентську науково-практичну конференцію «Екологія. Здоров’я. Життя». Метою конференції було виявлення впливу сучасних інноваційних технологій навчання на рівень сформованості екологічної культури. Кращі студенти були нагородженні почесними грамотами, книгами та цінними подарунками від обласної організації ВЕЛ.

Diylalnist 2011 2Вже не перший рік Харківська ОО ВЕЛ займається організацієюроботи літних таборів для дітей та молоді. В цьому році такий табір був розташований на територіїнаціонального природного парку «Гомільшанські ліси». Перші зміни були для студентів-екологів, для яких було передбачено проведення літньої практики, навчально-виховних заходів, відпочинку.

Diylalnist 2011 3В цьому році плідно співпрацювала Харківська ОО ВЕЛ зі ЗМІ з питань поводження з побутовими відходами. Так, в січні голова організації Размєтаєв С. В. взяв участь в теледебатах в програмі «Особливий погляд» за темою поводження з побутовими відходами в місті Харкові. Теледебати транслювались з повтором протягом трьох днів в ефірі телекомпанії «Фора».

Також на інтернет-сайті «mediaport» було надруковано інтерв’ю голови Харківської ОО ВЕЛ Размєтаєва С. В. щодо вирішення проблем поводження з твердими побутовими відходами в Харківській області.

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи