Вівторок 19 бер. 2024
Діяльність Волинської обласної організації ВЕЛ 2010 рік

Наукова робота є одним із головних напрямів діяльності Волинської організації. Щороку організація організовує і проводить наукові конференції всеукраїнського рівня з публікацією збірників праць. Тематика цих конференцій різна: екологічні проблеми Волині; екологія людини і збалансований розвиток; краєзнавчі матеріали в екотуризмі. Ці конференції висвітлюють нові аспекти екологічного виховання і українізації програми збалансованого розвитку суспільства.

Систематично проводяться наукові та методичні семінари в районних осередках ВЕЛ екологічного спрямування. Такі семінари пройшли у Шацьку, Ківерцях, Любомлі, Ратному, Маневичах, Затурцях. Цікаво, що поруч з семінарською тематикою члени організації Хіняєв А. і Підлісков С. (під керівництвом голови наукової ради Філіпенко А.Б.) виконали проектну документацію з реабілітації меморіального парку в Затурцях (садиба В. Липинського) з інвентаризацією існуючих насаджень. Робота виконувалась за замовленням Волинської обласної ради.

В січні-березні були проведені профорієнтаційні конкурси екотуристичного спрямування в школах області.

19 березня членами Волинської ОО ВЕЛ, НМЦ «Екологічні ініціативи» була організована екскурсія студентів і викладачі Волині до Біловезької пущі (Білорусія).

«Посади своє дерево» – традиційна акція для Волинської організації ВЕЛ. Члени Волинської ОО ВЕЛ постійно піклуються про дерева, які були висаджені раніше, здійснюють благоустрій території навколо зелених насаджень.

Rubka v miskomu parkuВ березні Волинська ОО ВЕЛ виступила ініціатором захисту зелених масивів передмістя Луцька (зелена зона), де незаконно було вирубано 3 га насаджень. Було написане звернення до військової прокуратури про вирубку 3 га у зеленій зоні Луцька (збитки, обраховані прокуратурою, складають 245 тис. грн.). Справу підтримала обласна державна екологічна інспекція, яка призупинила рубки і передала матеріали до прокуратури. Правління Волинської ОО направила всі матеріали до Києва (Мінприроди України і Правління ВЕЛ). В квітні було зроблено повторне звернення до прокуратури про порушення кримінальної справи за самовільну рубку в зеленій зоні.

12 березня – участь у громадському слуханні проекту розширення Хотиславського кар’єру (Білорусія). Були підготовлені та подані матеріали до сесії Волинської обласної ради щодо проблеми Хотиславського кар’єру для Волині та Рівненщини.

12 квітня члени Волинської ОО ВЕЛ брали участь у громадських слуханнях «Луцьку – чисте довкілля», що були проведені спільно з обласною державною адміністрацією.

В березні членами Волинської ОО ВЕЛ (Терлецький В.К., Філіпенко А.Б.) було зроблено аналіз матеріалів обстеження постмеліоративних площ Шацького НПП.

24–26 жовтня відбулася 8 Міжнародна наукова конференція «Стан і перспективи розвитку туристичних послуг» (м. Святогорськ, Донецька обл.), від Волинської ОО ВЕЛ в конференції взяли активну участь В. К.Терлецький, Н. В. Ольхова-Марчук, Т. В. Гриневич.

У листопаді проведено засідання Наукової ради ВЕЛ (Філіпенко А. Б.), на якому було вирішено провести наукову конференцію у листопаді наступного року на тему: «Пріоритетні напрямки екологічної та краєзнавчої просвіти».

Протягом листопада було проведено два природоохоронні семінари «Збережи довкілля» з учнівською молоддю у Любомльському та Шацькому районах (25.11), в яких брали участь 222 учні. На семінарах демонстрували кінофільми та слайди з краєзнавчою і природоохоронною тематикою. Організаторами семінарів були активісти Волинської ОО ВЕЛ: Пенська І. М., Ольхова-Марчук Н. В., Терлецький В. К., Гриневич Т. В.

В липні були організовані краєзнавчі походи за екотуристичною програмою. В поході взяли участь 13 учасників – це члени ВЕЛ та НМЦ «Екологічні ініціативи», протяжність одного походу – 130 км.

За цей час членами організації було передано школам області близько 200 комплектів, кожен з яких містить 10 різних тематичних карт. Ініціаторами картографічної краєзнавчої пропаганди стали активісти організації, викладачі та студенти вищих навчальних закладів Луцька. Керували роботами Дем’янюк О. Й., Стасюк Л. Л. і Філіпенко А. Б. За випуск і поширення краєзнавчих карт всі учасники акції (12 осіб) отримали письмові подяки від обласного управління освіти і науки, а Волинська ОО ВЕЛ – сотні подяк від обласних шкіл.

За останній рік на конкурс «Свій голос віддаю на захист природи» надійшло близько сотні експонатів. За матеріалами виставки випущено буклет з кращими роботами, що теж стало традицією виставки. Почесними грамотами і подяками відзначені роботи Л. Гарайчук, І. Кодні, І. Верезій, М. Скуби, К. Матвійчук, А. Фальфушинської.

Роботу Волинської ОО ВЕЛ висвітлюють газети «Волинь», «Віче», «Волинський вісник», «Україна і світ сьогодні». Протягом року були опублікованодіяльності осередків у місцевих газетах (газети Любешівського і Шацького районів).

Волинською ОО ВЕЛ за цей рік було видано два посібника: в лютому – «Рекреаційні комплекси» (Терлецький В. К.), в грудні – «Екологічний туризм» (Решетюк О. В., Стасюк Л. Л., Терлецький В. К., Філіпенко А. Б.).