Вівторок 30 квіт. 2024
2 лютого – Всесвітній День водно-болотних угідь (World Wetlands Day)

Конвенція про водно-болотні угіддя, що мають міжнародне значення, головним чином як середовища існування водоплавних птахів (The Convention on Wetlands of International Importance, especially as Waterfowl Habitat) була підписана 2 лютого 1971 року в місті Рамсар (Іран).

1
Мета конвенції – припинити втрати водно-болотних угідь та зберігати існуючі. Завданням конвенції є привернути увагу до проблем водно-болотних угідь та раціонального використання ресурсів.
Рамсарська конвенція є першою глобальною угодою з охорони та збереження природних ресурсів, до якої приєдналися 170 країн світу, серед яких з 1996 року і Україна як незалежна держава.

Тилігульський лиман Одеська область
Водно-болотні угіддя виконують ряд важливих функцій: накопичення і зберігання води; захист від штормів і повеней; зміцнення берегової лінії і стримування ерозії; поповнення запасів підземних вод (проникнення води з водно-болотного угіддя вниз в підземний водоносний горизонт); вихід підземних вод (рух води вгору і її перетворення в поверхневу воду в водно-болотному угідді); очистка води; утримування поживних речовин; відкладення опадів; утримування забруднюючих речовин; стабілізація місцевих кліматичних умов, особливо кількості атмосферних опадів і температури.

Шацький національний природний парк
Упродовж багатьох років Всеукраїнська екологічна ліга проводить заходи, присвячені Всесвітньому дню водно-болотних угідь, з метою підвищення обізнаності широких верств населення щодо необхідності збереження водно-болотних угідь.
Внаслідок російської військової агресії в Україні під загрозою знищення перебуває 16 об’єктів, які захищаються Рамарською конвенцією про водно-болотні угіддя, площею майже 600 тис. га. Ці території мають міжнародне значення, як середовища водоплавних птахів.
Експерти ВЕЛ з початку повномасштабного вторгнення росії фіксують злочини російських окупантів проти довкілля, зокрема і вплив на рамсарські угіддя.
Всеукраїнська екологічна ліга закликає міжнародні природоохоронні організації долучитись до зупинення російського агресора, який завдає нищівних збитків довкіллю та провокує екологічні катастрофи на території України!

Джерело: сайт ВЕЛ, мережа Інтернет

Фото: мережа Інтернет

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи