Вівторок 19 бер. 2024
Затримано власників підприємства з виробництва курятини "Агромарс" (ТМ "Гаврилівські курчата") за підозрою в організації пташиного могильника і забрудненні навколишнього середовища.

Птахівництво є однією з найрозвиненіших галузей тваринництва в Україні. 

За даними Державної служби статистики України станом на 1 січня 2018 року, кількість птиці досягає 204,8 млн голів. Тисячі гектарів випаленої токсичними речовинами землі, заражена патогенними мікробами вода – це інший бік вітчизняного птахівництва. Великі агрохолдинги, переймаючись якістю своєї продукції і вкладаючи мільйони в рекламні кампанії, заощаджують на утилізації відходів виробництва. Всеукраїнська екологічна ліга тривалий час веде активну боротьбу з такими забруднювачами довкілля.

454bb941b1f2f012ed0011fdfff045c58 червня 2018 року Національна поліція України затримала власників підприємства з виробництва курятини "Агромарс" (ТМ "Гаврилівські курчата")  за підозрою в організації пташиного могильника і забрудненні навколишнього середовища.

Їм повідомлено про підозру за статтями про створення злочинних організацій, порушення правил екологічної безпеки, порушення правил охорони або використання надр.

Нагадаємо, що порушення на даному підприємстві активісти відмічали неодноразово. Не так давно, 7 квітня 2018 року був виявлений могильник із 160 тонн трупів курей, пір’я, крові та нутрощів біля села Гаврилівка, Вишгородського району, Київської обл. Відстань звалища від найближчого житлового об’єкту – 1,3 км. Розмір звалища – понад 120 га. Тоді виконавчий директор  птахофабрики у своїй заяві сказав: «Обладнання для переробки відходів вийшло з ладу, тож така міра є вимушеною».27629284 776551229205487 3489652401535970525 o 696x466

Відповідно до Постанови КМУ «Про затвердження переліку видів діяльності та об’єктів, що становлять підвищену екологічну небезпеку» № 808 від 28.08.2013 тваринницькі комплекси для вирощування птиці обсягом понад 60 тис. курей-несучок та 85 тис. бройлерів відносять до об’єктів, що становлять підвищену екологічну небезпеку.

Внаслідок діяльності птахоферм відбувається потужне забруднення атмосферного повітря, води та ґрунту відходами тваринництва. В процесі життєдіяльності однієї курки утворюється 0,2 – 0,3 кг посліду, до цього варто додати забруднену підстилку, відходи інкубації, загиблу птицю та ін.

У відповідності до українського законодавства, залишки забитої птиці мають зберігатися на спеціальних майданчиках, однак на цій птахофабриці організували утилізацію відходів шляхом їх захоронення на земельних ділянках. Такий спосіб "переробки", що використовувався підприємством, несе велику загрозу для санітарно-епідеміологічного благополуччя та здоров'я мешканців навколишніх сіл.

Крім того, були виявлені факти систематичного наднормативного викиду забруднюючих речовин в повітря і використання водних ресурсів на виробництві без відповідного дозволу. За даними поліції, довкіллю завдано шкоди на суму понад 250 млн гривень.

Всеукраїнська екологічна ліга вважає, що для зменшення негативного впливу птахофабрик на навколишнє середовище необхідно:

1) розробити Державну цільову програму зменшення забруднення довкілля підприємствами агропромислового комплексу;

2) привести законодавчу базу, що регламентує діяльність птахівницьких підприємств, у відповідність до європейського законодавства;

3) удосконалити Ветеринарно-санітарні правила для птахівничих господарств, зокрема наблизити умови утримування птахів до природних (збільшити розмір секцій, у яких перебувають птахи, зменшити кількість утримуваних голів на 1 м2, забезпечити напіввільне пересування);

4) сприяти науковим розробкам новітніх природоохоронних технологій для перероблення відходів та очищення стічних вод підприємств птахівництва.

Детальніше в сюжеті 1+1: https://www.youtube.com/watch?v=L5dY61sC-k8

Позиція ВЕЛ по птахофабрикам

 

В розділі "Новини":

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи