Версія для друку
Був ботанічний сад... або варіант реквієму моралі

2019 Волинь Ботанічнии сад. Загальнии вигляд

Володимир Терлецький, кандидат біологічних наук, доцент Луцького інституту розвитку людини Університету «Україна», голова Волинської обласної організації Всеукраїнської екологічної ліги

Ботанічний сад у Луцьку почали створю­вати в кінці 60-х років минулого сторіччя. Зусиллями викладачів і студентів місце­вого педагогічного інституту до 1977 р. вдалося зібрати чималу колекцію цінних видів рослин, налагодити зв’язки з багатьма ботанічними са­дами світу, створити повноцінну базу для про­ходження майбутніми біологами навчальних практик.

2019 Волинь Бадан товстолистииНа той час на території молодого ботанічного саду нараховувалося декілька сотень видів рослин, серед яких були славнозвісні женьшень і аралія маньчжурська, цвіли сакура та бадан товстолистий, гамамеліс і форзиція, магнолія та родіола, підро­стали секвойя та секвойядендрон, гінкго та тис. Одних едельвейсів тут нараховувалось 12 видів, чим навряд міг би похвалитися будь-який інший ботанічний сад України...

Все це стало надійним підґрунтям для надання ботанічному саду, який залишався під опікою Луцького педагогічного інституту, статусу охо­ронного об’єкта загальнодержавного значення, який він отримав у 1983 р.

Здавалося, що могло стати на заваді його роз­витку на благо студентської молоді та жителів обласного центру?

2019 Волинь Гінкго білобаЗ початку дев’яностих усе пішло шкереберть. Ко­лишній педінститут спо­чатку перейменували на Волинський державний університет, а пізніше – на Східноєвропейський національний універ­ситет. Здавалося, тепер ботанічний сад стане од­ним з найбільш актуаль­них знарядь педагогічної та наукової діяльності для сучасного вищого навчального закладу такого високого рівня. До того ж, його очолив професор І. Коцун - біолог за освітою, який у студентські роки теж активно працював на ділянках молодого бота­нічного саду, 2019 Волинь Магноліяособливо потрібно наголосити, що новий ректор неодноразово виступав у пресі із заявами про розбудову ботанічного саду, про чи­малі європейські гроші, виділені на цю справу, про збільшення площі (з 10 га – до 20 га) для цієї актуальної для навчального закладу справи. Якось на Волинь навідалась делегація науков­ців з Вищої технічної школи в Ліппе (Східна Вестфалія, Німеччина), яка взялась підтримати розбудову саду, і не вона одна. Як тоді повідомила про ці плани директор ботанічного саду О. А. Соломонюк: «...caд буде поділено на континентальні зони: Північну Америку, Європу, Азію... Цен­тральну частину виконаємо в регу­лярному стилі. З одного боку плану­ємо створити японські терасовані сади... Це ж корисно, бо в універ­ситеті відкривається факультетсадово-паркового господарства... Обов’язковою частиною стане на­уково-дослідна ділянка. Передба­чено дві оранжереї: одна признача­тиметься для наукових дослідів, друга - для відвідувачів.

2019 Волинь Тис ягіднииПроте, не судилося так, як га­далося...

Вже у 2001 р. дослідження, про­ведені у Луцькому ботанічному саду фахівцями Ботанічного саду НАН України з Києва, встановили, що його територія вкрай занедбана і не відповідає вимо­гам для об’єкта загальнодержавного значення... Він перетворився на захаращені зарості здичавілих зе­лених насаджень, зі складу яких (зрозуміло чому!) поступово зникли всі цінні види рослин, а нато­мість поширились несанкціоновані сміттєзвалища та дикорослі хащі. До того ж, з невідомих причин (а чи й справді таких вже «невідомих»?) територія ботанічного саду скоротилась з колишніх 10 га до ... 2,5 га, хоча це йде в розріз із вітчизняним зако­нодавством, оскільки відторгнення площі об’єктів такого рангу категорично заборонене!

Йшли роки, і Східноєвропейський національний університет відмовився від свого ботанічного саду. Нічого протиправного в цьому не побачили і спів­робітники Управління екології та природних ре­сурсів у Волинській області (начальник Новохатський І. В.), на очах у яких занепад ботанічного саду тривав не один десяток років. Вони навіть запропонували перевести його з категорії ботаніч­них садів (як нема, то й нема) до парків-пам’яток садово-паркового мистецтва.

2019 Волинь річка СапалаівкаОтак і живемо. Був ботанічний сад – і його не стало. Наприкінці липня минулого року зібрались провідні екологи міста (службовці відповідних державних структур, представники університету, громадські активісти), аби обговорити цю складну ситуацію.

Йшлося про все: і про колекції рослин, і про архітектурні об’єкти на його території, і про до­цільність перетворення його на парк-пам’ятку садово-паркового мистецтва. Навчальний за­клад і надалі залишається національним і навіть Східноєвропейським університетом, успішно вчить молодь і без ботанічного саду, бо тепер при підго­товці спеціалістів застосовуються інші оціночні принципи та методи.

2019 Волинь ЕдельвеисУправління екології та природних ресурсів і без нього має в області чимало проблем і, не сумні­вайтесь, успішно їх вирішуватиме надалі. А в разі необхідності завжди прийме правильне (?) рішення про подолання непотрібних нормативних перешкод. Ну, а громадські активісти також не сушать собі голову зниклим (знищеним!) об’єктом, бо мають свої актуальні на часі ідеї та наміри, яким відда­ються сповна...

Кожен мав можливість висловити власну думку і, не сумнівайтесь, висловлював її досить активно... Не прозвучало лише одного: як так вийшло і хто за ту недбалість нестиме адміністративну, а то й кри­мінальну відповідальність?

2019 Волинь ФорзиціяВи запитаєте, де тут реквієм моралі? А замис­літься самі, куди йдемо і що нас усіх чекає попе­реду? Згадаймо про масові рубки лісів, незаконний видобуток бурштину, зростаючі комунальні тарифи для населення, війну на Сході, де українці стріля­ють в українців.

Скажете, між цими подіями немає зв’язку? А якщо він є і дуже чітко простежується? Так сьогодні бай­дуже «відмовились» від ботанічного саду в Луцьку. Безкарно винищують насадження і руйнують при­родні ландшафти, самочинно захоплюють охоронювані території та промислові об’єкти...А чи не так само безвідповідально і байдуже завтра наші провідники-«патріоти» здадуть і неньку-Україну?