Версія для друку
Екологічна «бомба повільної дії» у Одеській області

thumb 9954За інформацією, отриманою від активістів Всеукраїнської екологічної ліги, голова Кодимської райдержадміністрації у Одеській області Гладенький Геннадій Митрофанович ініціює створення «саркофагу» для невизначених засобів захисту рослин, які роками накопичувалися на території Лабушненської сільської ради.

Зволікання із вирішенням цієї соціоеколого-економічної проблеми створює реальну загрозу для потрапляння високотоксичних речовин в навколишнє природне середовище, ставить під загрозу життя і здоров’я мешканців області, і як наслідок, веде до екологічної катастрофи. Вони потрапляють спочатку в ґрунт, потім у продукти харчування і врешті-решт у наші організми, в яких і накопичуються. Безпосередній вплив на людину проявляється в ураженні печінки та зміні її функцій, захворюванні центральної нервової, серцево-судинної та дихальної систем. Пестициди також негативно впливають на репродуктивну функцію. Хлорорганічні пестициди порушують імунологічну реакцію, нормальний метаболізм клітин та пригнічують їхній ріст. Фосфорорганічні пестициди спричинюють дерматити. Ртутьвмісні препарати призводять до ракових захворювань стравоходу, печінки, молочних залоз. Особливо небезпечними є пестициди, у яких закінчився термін дії.

Законсервування подібних небезпечних відходів не є вирішенням цієї проблеми.

На офіційному сайті Кодимської РДА (http://kodima-rda.odessa.gov.ua/novini/_20122097/) висвітлено основний зміст проблеми: ця небезпечна «спадщина» залишилася від діяльності на території Кодимщини колишніх колективних сільськогосподарських підприємств, які з часом були ліквідовані, майно реалізоване, а непотрібні отрутохімікати виявились покинутими напризволяще. У результаті такої діяльності на теренах району утворилось небезпечне звалище, яке існує протягом багатьох років та створює неабияку екологічну проблему для всього району та, навіть, регіону. Отруйні речовині, які там перебувають – безгосподарні, не знаходяться на балансі та не мають якогось конкретного власника. Один з важливих аспектів: які саме там отрутохімікати, наскільки вони шкідливі для людей та довкілля, – невідомо. Дослідження території там не проводились.

711 768x695 13254

Довідково. На території Одеської області залишилося біля 552 тон непридатних хімічних засобів захисту рослин, а враховуючи тару та забруднену від них землю – понад 1660 тон, які зберігаються у 80-ти складських приміщеннях ( 4 склади знаходяться у хорошому стані, 16 – у задовільному, 60 – у незадовільному). У області діє комплексна програма охорони довкілля, раціонального використання природних ресурсів та забезпечення екологічної безпеки в Одеській області на 2014-2019 роки, згідно з якою передбачено заходи з вивезення накопичених за попередні десятиріччя заборонених або непридатних для подальшого використання хімічних засобів захисту рослин, але немає у вільному доступі повної інформації про перелік об’єктів, які підпадають під реалізацію природоохоронних заходів.

Але зрозуміло, що подібне звалище –  це екологічна «бомба» уповільненої дії, яка поступово, але невпинно отруює повітря, землю та ґрунтові води. Протягом останніх років від Кодимської РДА були направлені численні звернення до голови Одеської ОДА, Департаменту екології та природних ресурсів ОДА, Одеської обласної ради. Та вирішення питання не відбулося. 

Керівництво РДА вбачає єдиний вихід у такій ситуації — законсервувати шкідливі речовини створивши навколо них свого роду саркофаг. Для цього передбачається об’єднати зусилля райдержадміністрації, аграріїв та органів місцевого самоврядування.

50976880 2037010579723346 6355880445015490560 n25 січня з метою напрацювання Плану заходів із формування безпечної ландшафтної екології, утилізації відходів, обмеження доступу пересічних громадян до забрудненої території, запобігання проникнення отрутохімікатів у ґрунтові води (за інформацією Кодимської РДА), відбулось засідання,на якому були присутні голова райдержадміністрації Гладенький Г. М. та сільгосптоваровиробники, які готові допомогти у реалізації цього проекту. За результатами обговорення учасники наради вирішили у подальшому розподілити необхідні роботи за конкретними сільгосптоваровиробниками відповідно до їх можливостей та наявної техніки.

Всеукраїнська екологічна ліга стурбована цією ситуацією на території Лабушненської сільської ради, однак, хочемо зауважити, що подібні випадки, на жаль, не є поодинокими.

1a80b1c774d3ad16aab62673383004d6 XLДовідково. У Вінницькій області знаходиться Джуринський отрутомогильник – найбільший у Європі отрутомогильник токсичних і непридатних до використання пестицидів та отруйних речовин. Зазначений об’єкт знаходиться у Шаргородському районі поблизу с. Джурин, площею 4,2 га, на території якого зберігається понад 2000 тонн непридатних і заборонених для використання пестицидів. В попередні роки владою робились спроби вивезти ці відходи і ліквідувати отрутомогильник, але на жаль, було вивезено меншу частину контейнерів і на цьому справу було залишено. На сьогодні Джуринський отрутомогильник законсервовано, жодні дії на зазначеному об’єкті не проводяться.

Враховуючи вищезазначене, ми вимагаємо невідкладних та рішучих дій у напрямі повної ліквідації подібних звалищ небезпечних відходів. Вирішення цієї значної проблеми потребує комплексних і консолідованих дій українського парламенту, Уряду, місцевих органів виконавчої влади і місцевого самоврядування й громадськості щодо знешкодження непридатних і заборонених до використання пестицидів.

Основні питання, які потребують вирішення у цьому напрямку:

1. Підготовка на рівні обласних рад територій з подібними небезпечними об’єктами рішень про звернення до керівництва держави: Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України з метою виділення коштів для повної ліквідації та знешкодження непридатних і заборонених до використання пестицидів й токсичних речовин  відповідно до чинного законодавства України.

2. Розроблення нормативно-правової бази на всеукраїнському рівні, зокрема Державної цільової програми з ліквідації і вивезення з території України непридатних до використання пестицидів.

3. Врегулювання процедури прозорого надання ліцензій спеціалізованим українським підприємствам для перезатарення і вивозу непридатних пестицидів.

4. Забезпечення ефективного і екологічно-безпечного управління об’єктами, складами, на території яких зберігаються токсичні й непридатні до використання пестициди до моменту звільнення від них зазначеної території.

5. Виділення коштів на перезатарення і вивезення непридатних пестицидів з таких отрутомогильників, та проведення рекультивації їх територій. 

6. Розроблення конкретного плану послідовних і поетапних дій з залученням до цього процесу фахівців, науковців, провідних екологів України та Європи. Цей план має включати:

- перезатарення непридатних пестицидів у спеціалізовані контейнери;

- вивезення на утилізацію непридатних пестицидів до країн ЄС, тому що в Україні ні жодна фірма не має відповідної ліцензії;

- проведення рекультивації полігону з дотриманням відповідних державних будівельних (ДБН), санітарно-гігієнічних і екологічних норм.

Всеукраїнська екологічна ліга буде продовжувати свою роботу у цьому напрямку. Ми сподіваємося, що буде знайдено ефективне вирішення важливої екологічної проблеми.