Версія для друку
У ЖК «КОМФОРТТАУН» СКАРЖАТЬСЯ НА СУСІДСТВО ПРОМИСЛОВОГО ПІДПРИЄМСТВА
Протягом року мешканці Києва, що проживають на вул. Регенераторній, 4а, дуже потерпають від сусідства з промисловою зоною. ПрАТ "Фанплит", що виготовляє ДСП, фанеру та МДФ, знаходиться від житлових будинків на відстані 220 метрів. Громада скаржиться, що, коли дме південно-східний вітер з боку заводу, всі відчувають їдкий запах, а також чують постійний гул. У мешканців з’явилися такі проблеми зі здоров’ям, як загострення алергії, сльозоточивість, першіння в горлі. Населення зверталося до багатьох інстанцій, проте отримувало лише відписки про відсутність порушень. Оскільки ПрАТ "Фанплит" входить до групи підприємств з найвищим ступенем ризику для навколишнього середовища, мешканці житлового комплексу «Комфорттаун» дуже стурбовані.

BFF

На заводі є приблизно 90 джерел викидів; обсяг виходу забруднюючих речовин в атмосферу становить приблизно 74,3 т на рік. У своїй технології ПрАТ «Фанплит» використовує формальдегід, що склеює після сушіння шпони, формуючи пачки, де почергово вкладаються непроклеєні та проклеєні пласти шпону. Фанери склеюють на пресах при температурі 115–135 °С.  Формальдегід (або метаналь) – забруднювач, викиди якого залежать від температури просушування продукції. Ця речовина негативно впливає на здоров’я людей, оскільки спричинює дегенеративні процеси в легенях, подразнює шкіру. Під час роботи з ним для індивідуального захисту потрібно застосовувати фільтрувальний промисловий протигаз марки А та герметичні захисні окуляри.

Проте, незважаючи на викладене, є один момент – межа санітарно-захисної зони. Виникає питання: хто і чому порушив її? Адже ПрАТ «Фанплит» не порушував норм і нічого не можуть зробити з тим, що забудовник звів житловий комплекс ближче до них? Відповідно до Наказу Міністерства охорони здоров'я України від 19.06.1996 № 173, відстань від виробництва з обробки деревини до житлової забудови (санітарно-захисна зона) має становити 300 метрів.

Всеукраїнська екологічна ліга прагне допомогти розв’язати конфлікт між мешканцями житлового комлексу «Комфорттаун» та заводом «Фанплит», який функціонує вже 108 років.