Версія для друку
МЕШКАНЦІ КИЄВА ОБУРЕНІ ВСТАНОВЛЕННЯМ АНТЕНИ РАДІОЗВ’ЯЗКУ НА ДАХУ БУДІВЛІ

На початку 2017 р. мешканці Дарницького району м. Києва звернулися до Всеукраїнської екологічної ліги з проханням підтримати їх та сприяти розв’язанню проблеми незаконного встановлення базової станції стільникового зв’язку «МТС Україна» біля житлових будинків.

Як зазначає громада, 17.10.2016 р. представники ПрАТ «МТС Україна» без будь-яких законних підстав, зокрема, без громадського слухання, яке є обов’язковим відповідно до ст. 21 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», встановили на даху двоповерхової будівлі (за адресою: м. Київ, вул. А. Ахматової, 13-В) базову станцію стільникового зв’язку. Відстань від джерела електромагнітного випромінювання до найближчих житлових будинків, дитячого садка та школи становить 20, 60 та 100 метрів відповідно.

При цьому КП « Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Дарницького району м. Києва» дала дозвіл ПрАТ «МТС Україна» для встановлення ще чотирьох базових станцій  не узгодивши це з мешканцями, які проживають у сусідніх будинках.

Державний санітарно-епідеміологічний нагляд за джерелами неіонізуючого випромінювання здійснюється за наказом МОЗ від 01.08.    1996 р. № 239 «Державні санітарні норми і правила захисту населення від впливу електромагнітних випромінювань». З метою захисту населення від впливу електромагнітного поля (далі ЕМП), яке створюють РТО, зазначений документ встановлює санітарно-захисні зони та зони обмеження забудови. Відповідно до санітарних норм, рівні електромагнітного поля, що створюються базовими станціями мобільного стільникового зв’язку на території, призначеній для забудови, у приміщеннях житлових і громадських будинків, лікувально-профілактичних, оздоровчих, дитячих дошкільних і шкільних закладів, у будинках інвалідів і людей похилого віку, зонах відпочинку, на дитячих і спортивних майданчиках тощо не повинні перевищувати гранично допустимі рівна ГДР – 2,5 мкВт/см2

Всеукраїнська екологічна ліга виступає за дотримання прав громадян на здорове довкілля.  Наша організація обурена тим фактом, що підприємство порушило не тільки вимоги українського законодавства, а й Оргуську конвенцію «Про доступ до інформації, участь громадськості в процесі прийняття рішень та доступ до правосуддя з питань, що стосуються довкілля», яка є міжнародним документом. Відповідно до ст. 6, заінтересована громадськість має право адекватно, своєчасно та ефективно одержувати інформацію на початковому етапі процедури прийняття рішень з питань, що стосуються навколишнього середовища.

Вплив електромагнітного випромінювання на організм людини вивчали багато українських та іноземних науковців, зокрема, Баран Б. А. «Біохімічні ефекти мікрохвильового випромінювання», Руденко С. С., Костишин С. С. та Морозова Т. В. «Особливості впливу опромінення на антиоксидантну систему організмів порівняно з іншими чинниками»,  Папінко зі співавторами «Вплив електромагнітних хвиль на організм людини». Ці матеріали представлені в науково-популярному журналі «Екологічний вісник» та інших наукових виданнях.

Теле-радіо-центри є штучним джерелом випромінювання електромагнітної хвилі. Високочастотні випромінювання можуть іонізувати атоми чи молекули в соматичних клітинах і таким чином порушувати біологічні процеси, що в них відбуваються. Електромагнітні хвилі промислової частоти (50 – 60 Гц) впливають на розвиток раку у людей, професійно пов'язаних із електрозварюванням і обслуговуванням електроапаратури.

У зв’язку з цим дослідники багатьох країн активно працюють над визначенням чітких критеріїв безпеки і рекомендацій для створення нового покоління техніки для мобільного зв’язку.

Всеукраїнська екологічна ліга звернулася до КП «Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Дарницького району м. Києва» із запитом про законність встановлення базових станцій стільникового зв’язку в житловій забудові та час проведення громадських слухань. Також, ВЕЛ направила скаргу до Українського державного центру радіочастот щодо незаконності встановлення зазначених базових станцій. Отримана відповідь від ПРаТ «МТС Україна» свідчить про небажання бізнес-структури враховувати у своїй діяльності права українських громадян на інформацію та здорове довкілля. Ми очікуємо відповіді від Київського міського лабораторного центру держсанпідслужби України .

Юристи Всеукраїнської екологічної ліги готують позивну заяву проти ПРаТ «МТС Україна» щодо приховування екологічно важливої інформації.

Відповідь Українського державного центру радіочастот

Відповідь ПрАТ "МТС Україна"