Версія для друку
Діяльність Івано-Франківської обласної організації ВЕЛ за 2016 рік

Відновлено роботу Івано-Франківських обласних осередків ГО «Всеукраїнська екологічна ліга», «Екологічна варта», «Екологічні ініціативи».

Відновлені установчі документи, проводиться формування обласних Громадської та Наукової рад.

 

Всеукраїнська громадська природоохоронна кампанія

«Батарейкам – утилізація!»

Встановлено пункти збору батарейок у корпусах ДВНЗ "Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника" (адміністративний корпус (м. Івано-Франківськ, вул. Шевченка, 57) і корпус факультету природничих наук (м. Івано-Франківськ, вул. Галицька, 201).

Проводиться робота щодо інформування про екологічні наслідки для довкілля і біоти стихійного складування батарейок й "електронного" сміття.

 

Всеукраїнська громадська природоохоронна кампанія

«Пестициди: зменшення ризиків»

За участі представників ГО "Великий карпатський бренд "Чиста флора" проводиться інформаційна діяльність серед учнівської і студентської молоді, малих фермерських господарств краю про природу, закономірності впливу, екологічні наслідки й альтернативу застосуванню пестицидів у сільському  господарстві (зокрема у бджільництві, садівництві).

 

Всеукраїнська громадська природоохоронна кампанія

«Здай лампу – збережи природу»

Проведено акцію  за  участі учнів загальноосвітніх шкіл м. Івано-Франківська на тему «Заміни лампочку – збережи природу».

Організатори: Івано-Франківський ОО «Всеукраїнської екологічної ліги» та «Екологічної Варти».

Кількість учасників: 138 осіб. 

 

Інформаційна кампанія «Громадське лобіювання інтеграції екологічної складової у стратегії і програми регіонального розвитку»

Участь членів Івано-Франківського ОО у круглому столі «Екологічні проблеми Івано-Франківської області та шляхи їх розв’язання» в рамках загальноукраїнських заходів ВЕЛ.

Дата проведення: 17 березня 2016 р.

Формування письмових рекомендацій щодо доцільності виокремлення екологічної складової як окремої стратегічної цілі розвитку Івано-Франківщини та їх наукове обґрунтування.

 

Діяльність ВЕЛ щодо інтеграції положень Конвенцій РІО в національну політику України

Проведено Міжнародну науково-практичну конференцію «Екологічні засади збалансованого регіонального розвитку» на базі ДВНЗ «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника» та «Івано-Франківського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти».

Співорганізатори:

Івано-Франківська ОДА;

ДВНЗ «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника»;

«Івано-Франківський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти»;

«Латвійський університет» (м. Рига, Латвія), Університет Падерборна (Німеччина).

Дата проведення: 10-11 травня 2016 року.

Кількість учасників: 102 особи.

 

Діяльність ВЕЛ «Поводження з відходами в Україні»

Проведено акцію за участі студентів ВНЗ та коледжів Івано-Франківська на тему «Відходи: сміття чи ресурс?».

Організатори: Івано-Франківський ОО «Всеукраїнської екологічної ліги» та «Екологічні ініціативи».

Дата проведення: 18 травня 2016 року.

Кількість учасників: 96 осіб.

Діяльність ВЕЛ щодо запровадження

альтернативних джерел енергетики в Україні

Проведення членами Івано-Франківського ОО семінарів серед учнівської і студентської молоді про переваги і перспективи впровадження альтернативної енергетики, закордонний досвід запровадження альтернативних джерел і труднощі в умовах України.

Лобіювання заборони спорудження мініГЕС у Карпатах (зокрема у басейні р. Дністер).

 

Діяльність ВЕЛ щодо створення, розбудови та роботи

Центру кращих практик збалансованого розвитку в Україні

Подано запит на грант Міністерства закордонних справ Німеччини "Можливості самозайнятості і сприяння соціально-економічному і культурному розвику молоді в депресивних гірських регіонах західної України". Грант спрямований на розвиток сільських населених пунктів на засадах збалансованого розвитку та підтримку молоді у гірській місцевості.

Дата подання: 04 жовтня 2016 року.

Партнери: Університет Падерборна (Німеччина), ДВНЗ "Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника", ДВНЗ "Ужгородський національний університет", ГО "Асоціація експертів "Карпатська група", ГО "Великий карпатський бренд "Чиста флора", ГО "Розвиток Верховинського району".

 

НАУКОВО-ДОСЛІДНИЦЬКА РОБОТА

Науково-дослідницька робота здійснювалася у рамках таких тем:

1. Екологічний моніторинг природних та антропогенно трансформованих територій Прикарпаття (дослідження катіонно-аніонного складу компонентів довкілля та техногенна трансформація природних біогеохімічних циклів, вплив мінеральних й органічних забруднювачів на біоту та здоров'я людей тощо);

2. Вивчення можливостей ремедіації та рекультивації антропогенно порушених територій;

3. Аеропалінологічнй моніторинг та дослідження поширення карантинних рослин на Прикарпатті;

4. Еколого-біологічні особливості рікісних, зникаючих, адвентивних, аборигенних та особливо цінних видів флори та фауни на Прикарпатті.

5. Перспективи  екологічного підприємництва на Прикарпатті та збалансованого розвиитку регіону.

 

ПРАКТИЧНІ ПРИРОДООХОРОННІ АКЦІЇ

1. Грудень-лютий  – акція «Наша допомога птахам»

2. Лютий – березень – щорічна всеукраїнська акція «Первоцвіт»

3. Березень – акція «Посади своє дерево»

4. Акція «Прибери планету»

5. Грудень – акція «Збережи ялинку»

6. Проведення членами Івано-Франківського ОО ВЕЛ майстер-класів за участі учнівської молоді з екологічного хенд-мейду "Новорічна казка": створення новорічних композицій, витинанок, прикрас з екологічних матеріалів без знищення дерев.

7. Кампанія «Година Земля»

8. Всеукраїнська акція «Амброзія – небезпечна рослина».

Функціонування аеропалінологічного й ботанічного гуртків, діяльність яких спрямована на здійснення наукових досліджень з відстеження у повітрі міста пилку амброзії та інших алергенних рослин та поширення і картування карантинних видів рослин у місті Івано-Франківську та його околицях.

Подання запиту на фінансування Міністерством освіти і науки України наукового дослідження на тему "Аеропалінологічний моніторинг та дослідження поширення карантинних видів рослин на Прикарпатті".

 

СПІВПРАЦЯ З ОРГАНАМИ ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ,
МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ, ІНШИМИ
ГРОМАДСЬКИМИ ОБ’ЄДНАННЯМИ

Підготовлено запит на фінансування природоохоронного заходу «Біологічний та медико-екологічний моніторинг у зоні впливу об’єктів підвищеної екологічної небезпеки в Івано-Франківській області» з обласного фонду охорони навколишнього середовища.

Надано інформацію Управлінню екології та охорони природних ресурсів Івано-Франківської ОДА для формування Регіональної доповіді про стан навколишнього середовища Івано-Франківської області.

Проведені консультації щодо впровадження ключових положень «Програми охорона навколишнього середовища Івано-Франківської області до 2020 року».

РОБОТА З ДІТЬМИ ТА МОЛОДДЮ

Залучення учнівської та студентської молоді до науково-просвітницьких акцій, семінарів, тренінгів відповідно тематиці загальнонаціональних кампаній ВЕЛ.

ВИДАВНИЧА ДІЯЛЬНІСТЬ

Видання збірника наукових праць "Екологічні засади збалансованого регіонального розвитку".