П'ятниця 29 бер. 2024
26 липня 2017 р. відбулось засідання круглого столу «Екологічні проблеми міста Маріуполь та шляхи їх розв’язання на засадах збалансованого розвитку»

IMG 728526 липня 2017 року відбулось засідання круглого столу «Екологічні проблеми міста Маріуполь та шляхи їх розв’язання  на засадах збалансованого розвитку», організатором якого виступила Всеукраїнська екологічна ліга.

З вітальним словом до учасників звернувся перший заступник міського голови Маріуполя Голтвенко Олександр Валерійович. У своєму виступі він окреслив основні екологічні проблеми міста.

Недава Олег Анатолійович, народний депутат України, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, у своїй доповіді наголосив на необхідності впровадження Протоколу про реєстри викидів і перенесення забруднювачів для поліпшення екологічної ситуації у техногенно навантажених регіонах України.

Засідання Маріуполь Річка Кальчик в МаріуполіТимочко Тетяна Валентинівна, голова Всеукраїнської екологічної ліги, розповіла про важливість інтеграції екологічної складової в регіональні стратегії та програми на засадах збалансованого розвитку та представила пропозиції Всеукраїнської екологічної ліги до Стратегії розвитку Маріуполя до 2021 року.

У круглому столі взяли участь народні депутати  України, представники Міністерства екології та природних ресурсів України, Державної екологічної інспекції України, органів місцевого самоврядування, виконавчої влади, науковці, представники бізнес-структур, громадськості та ЗМІ.

20248394 219803885087352 4958074355172438340 o

Натрус Сергій Петрович, директор Департаменту екології та природних ресурсів Донецької обласної державної адміністрації повідомив про організацію  системи екологічного моніторингу за станом навколишнього середовища у Донецькій області. Бородін Максим Володимирович, депутат Маріупольської міської ради, голова постійної депутатської комісії з питань соціального захисту, охорони здоров’я та екології охарактеризував екологічну ситуацію у Маріуполі та найбільші виклики, з якими сьогодні стикається місто. Фiлоненко  Олександр  Володимирович, старший менеджер з екологiї  ТОВ «Метінвест Холдинг» акцентував увагу присутніх на правових прогалинах регуляторної політики у сфері охорони навколишнього середовища.

Засідання Маріуполь1Хлобистов Євген Володимирович, доктор економічних наук, професор, завідувач відділу економічних проблем екологічної політики та сталого розвитку Інституту економіки природокористування та сталого розвитку НАН України  зі співдоповідачем Чечель Анною Олександрівною, доктором економічних наук, кандидатом наук з державного управління, доцентом, завідувачем кафедри Донецького державного університету управління, ознайомили з екологічною політикою територіальних громад (на прикладі оцінки заподіяних збитків внаслідок забруднення довкілля).

20280246 219803671754040 5963254334351126018 o

Антипов Владіслав Ігорович, кандидат економічних наук, директор ТОВ «Центр екології та розвитку нових технологій»у своїй доповіді наголосив на важливості ефективної взаємодії суспільства, держави та бізнесу з метою вирішення екологічних питань.

Дьяченко Дмитро Сергійович, в. о. директора з охорони праці, промислової безпеки та екології ПрАТ «ММК ім. Ілліча», надав інформацію про внесок ПрАТ «ММК ім. Ілліча» у поліпшення екологічної ситуації в м. Маріуполь. Волошин В’ячеслав Степанович, професор, доктор технічних наук, ректор Приазовського державного технічного університету, свій виступ присвятив актуальним проблемам водозабезпечення міста Маріуполь. Будревич Лілія Едуардівна, начальник відділу охорони навколишнього середовища ПрАТ «МК «Азовсталь», під час виступу докладно зупинилась на  заходах комбінату «Азовсталь» щодо поліпшення екологічної ситуації в місті Маріуполь.

Засідання Маріуполь2Третьяков Сергій Володимирович, начальник обласного управління охорони навколишнього середовища у Донецькій області (2003–2013 рр.), голова Донецької обласної організації політичної партії «Наш край» приділив увагу можливим шляхам розв’язання екологічних проблем Маріуполя. Вавілов Микола Григорович, заступник директора з охорони праці та екології  ДП «Маріупольський морський торговельний порт», у своїй доповіді  виклав проблеми  Маріупольського порту.

Стригіна Марія Bолодимирівна, начальник відділу атмосферного повітря Департаменту екології та природних ресурсів Донецької обласної державної адміністрації представила присутнім аналіз виконання природоохоронних заходів ПрАТ «МК «Азовсталь» та ПрАТ «ММК ім. Ілліча». Михайленко Валерія Валеріївна, кандидат технічних наук, старший викладач Приазовського державного технічного університету повідомила про негативний вплив звалища твердих побутових відходів на водні об’єкти міста Маріуполя. Монін Володимир Львович, кандидат біологічних наук, доцент  Приазовського державного технічного університету,  оприлюднив своє бачення можливих шляхів розв’язання проблем питного водопостачання міста.

IMG 7267Під час засідання круглого столу учасники мали змогу висловити свої думки та пропозиції. Відбулись активні дискусії щодо найгостріших екологічних проблем Маріуполя. Всі учасники зазначили, що для поліпшення стану навколишнього середовища області та запобігання його деградації необхідно здійснити комплексні заходи. Чисте довкілля – це мета, яку вважають основною практично всі жителі міста. Основну роль у досягненні цієї мети мають відіграти промислові підприємства, в першу чергу, металургійні комбінати. Міська влада разом з громадськістю також має зробити свій внесок у поліпшення стану навколишнього середовища.

Програма круглого столу

Резолюція круглого столу

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи