Версія для друку
ВЕЛ виступає проти будівництва нових екологічно небезпечних об'єктів! (2020 р.)

Вже не перший раз до Всеукраїнської екологічної ліги надходять звернення щодо недопущення або зменшення негативного впливу діяльності птахоферм (курників) на довкілля та здоров'я людей.

Внаслідок діяльності птахоферм відбувається потужне забруднення атмосферного повітря, води та ґрунту відходами тваринництва. У процесі життєдіяльності однієї курки утворюється 0,2–0,3 кг посліду, до цього варто додати забруднену підстилку, відходи інкубації, загиблу птицю та ін. Аміак і сірководень утворюються в результаті розкладання органічних речовин посліду та підстилки. Вони зумовлюють неприємний запах, який зазвичай турбує мешканців населених пунктів, що розташовані неподалік від підприємств. 

Птахофермі Черкащина2

Так, вчора голова (Володимир Бараненко) та активісти Корсунь-Шевченківського районного осередку Всеукраїнської екологічної ліги відвідали Набутівську ОТГ на запрошення мешканців села Нетеребки (Черкаська область).

Керівництво об'єднаної громади дало згоду ТОВ «АГРО-РОСЬ» на будівництво в селі Нетеребки птахоферми – майбутнього екологічно небезпечного об'єкту.

Птахофермі Черкащина6За словами активістів, протокол громадських слухань – Птахофермі Черкащина7сфальшовано. У списку учасників присутні прізвища осіб, яких не було на зборах. Прізвища тих, хто під час слухань виступав проти будівництва курника, до протоколу не потрапили. Під час зборів голосування не проводилося. Але якимось чином організатори зборів вирішили, що більшість присутніх схвалює можливість діяльності птахоферми ТОВ «АГРО-РОСЬ» на території Набутівської ОТГ.

На земельній ділянці, де планують будувати курники, вже проводяться роботи із розчищення території (вирубують кущі, дерева, випалюють траву).

Місцеві мешканці дуже схвильовані цією ситуацією та виступають проти будівництва та діяльності такого підприємства.

Птахофермі Черкащина5

Птахофермі Черкащина4За словами мешканки села Нетеребки Лариси Ткач: «Ми розуміємо, що керівництво ОТГ хоче залучити інвестиції. Наше мальовниче село розташоване в самому серці України. Вздовж усієї Нетеребки в'ється Рось. Практично увесь берег річки – рівний, піщаний, без скель і урвищ – може використовуватися у якості пляжу, поряд – багатий на гриби і ягоди Драбівський ліс. Отже, маємо прекрасні умови для розвитку зеленого туризму. Ми не проти, якщо в селі побудують підприємство на зразок консервного заводу. Але не птахофабрику. Бо її діяльність завдасть непоправної шкоди навколишньому середовищу».