Четвер 28 бер. 2024
30 червня відбувся круглий стіл "Використання біоенергетичних технологій у тепло- та гарячому водопостачанні у Черкаській області: перешкоди та перспективи розвитку"
19749437 1605104252855881 2013519085 o30 червня 2017 року, у  м. Черкаси відбувся круглий  стіл «Використання біоенергетичних технологій у тепло- та гарячому водопостачанні у Черкаській області: перешкоди та перспективи розвитку», організатором якого виступили Всеукраїнська екологічна ліга та Програма розвитку ООН в Україні.

З вітальним словом до учасників звернувся Гайович Вадим Юрійович, заступник голови Черкаської обласної ради, який підтримав необхідність ухвалення проекту Регіональної програми використання біоенергетичних технологій у тепло- та гарячому водопостачанні у Черкаській області на 2017 – 2020 роки.

Відновлювана енергетика – важлива та перспективна для України галузь економіки. Одним з її напрямів є біоенергетика – виробництво електроенергії, тепла та палива на основі використання біомаси. Проте її розвиток є досі обмеженим. На цей час виробництво енергії з біоенергетичних джерел становить близько 0,5% загального обсягу поставок первинної енергії – в основному дрова для побутових потреб, а також паливо для лісових та деревообробних підприємств. Дослідження свідчать, що біомаса може забезпечити, принаймні, в шість разів більше і потенційно – в десять разів більше енергії, щоб довести частку використання біомаси до 7% загального обсягу поставок енергії.

Тимочко Тетяна Валентинівна, голова Всеукраїнської екологічної ліги, у своєму виступі наголосила на актуальності впровадження біоенергетики в контексті переходу України до збалансованого (сталого розвитку). 

Фоміна Наталія Максимівна, старший викладач кафедри хімічних технологій та водоочищення Черкаського державного технологічного університету, голова Черкаського обласного осередку Всеукраїнської екологічної ліги представила до розгляду Регіональну програму використання біоенергетичних технологій у тепло- та гарячому водопостачанні у Черкаській області на 2017-2020 роки. Ефект від реалізації Регіональної програми буде у вигляді зменшення викидів СО2, яке складатиме 30,4 тис. т у рік.

Ігнатенко Олександр Павлович, доктор наук з державного управління, кандидат економічних наук, головний консультант проекту ПРООН «Розвиток та комерціалізація біоенергетичних технологій в муніципальному секторі в Україні» ознайомив учасників з матеріалами про перспективи розвитку біоенергетики у Полтавській  області. У своїй доповіді він зазначив. що річний технічно-досяжний потенціал області з використання біомаси складає 478,8 тис. т., що еквівалентно 239,4 тис. т.у.п., у тому числі за рахунок використання с/г відходів – 160,8 тис. т та вирощування енергетичних рослин – 318 тис. т на землях, площа яких складає 31,8 тис. га.  

Чебан Марина Георгіївна, експерт Міжрегіонального центру наукових досліджень та експертиз, виступила з доповіддю Використання біоенергетичних технологій у тепло- та гарячому водопостачанні у Черкаській області.19720545 1605103786189261 480420337 o

Під час круглого столу відбулось активне обговорення реальних можливостей використання біоенергетичних технологій у Черкаській області, учасники круглого столу мали змогу ознайомитись з перспективами та перевагами вирощування енергетичних культур (тополі, верби, міскантуса) та можливими проблемами збуту цієї продукції. Відбулись дискусії, щодо можливостей ухвалення Регіональної програми та заходів, які місцеві органи влади мають зробити для її затвердження та подальшого впровадження. 

Презентація Ігнатенко О. П,

Презентація Фоміна

Презентація Чебан