П'ятниця 19 квіт. 2024
Про сонячну енергію, як альтернативу традиційним видам палива

1. Світ робить ставку на поновлювану енергетику. Україна рік тому не мала жодної великої сонячної електростанції, зараз же в країні працюють батареї потужністю 67,55 МВт, в Криму будується один з найбільших сонячних парків Європи та світу.
Ціни на викопні види палива зростають – з кожним роком його залишається все менше. Атомна генерація, яка ще недавно здавалася найбільш реальною заміною нафти і газу, викликає певні занепокоєння, та й запаси урану дедалі зменшуються. енергія ж сонця безкоштовна і невичерпна.
Влада України довгі роки приділяла увагу розвитку «зеленої» енергетики тільки на словах. Зовсім недавно ситуація врешті змінилася – енергозбереження та альтернативна енергетика були визначені ключовими точками зростання економіки країни. Інвестори отримали законодавчі гарантії викупу всієї електроенергії, виробленої з відновлювальних джерел, за привабливим зеленим тарифом.

Уряди процвітаючих країн давно зрозуміли, що розвитку «зеленої» енергетики немає альтернативи. Економічне стимулювання галузі дало бажаний результат – у 2009 році інвестиції у відновлювану енергетику перевищили вкладення в традиційну. Загальна потужність введених в експлуатацію в 2010 році сонячних, вітро- та гідроелектростанцій перевищила потужність нової теплової та атомної генерації.

2. Сонячна електростанція в Криму – це частина національного проекту, відповідно до якого вже до 2015 року країна планує скоротити імпорт енергоресурсів на 30%.
Електроенергії, що виробляється однією сонячною електростанцією, достатньо, щоб задовольнити енергетичний попит близько 1400 родин.
Електростанції підключено до державної електромережі і вона має гарантований збут, відповідно до закону України про «зелений» тариф.
Переваги використання сонячної енергії є такими, що далеко йдуть. Хоча сонячна енергія є порівняно новим джерелом енергії, він легко може стати найважливішим джерелом енергії в майбутньому. Це відбувається тому, що з багатьох переваг використання сонячної енергії:
• сонячна енергія, є поновлюваним ресурсом. Це означає, що ми не в страху виснаження її запасів. Хоча вона може зникнути за хмарами на мить, і недоступна в нічний час, але як правило потім повертається в повній силі;
• сонячна енергія не забруднює довкілля. На відміну від нафти, використання сонячної енергії не виділяє яких-небудь парникових газів, а також при виробленні її немає шкоди екології шляхом розливу або днопоглиблювальних робіт. Це, мабуть, одній з основних переваг використання сонячної енергії;
• електрика і тепло від Сонця є абсолютно безкоштовними. Після того, як сонячні батареї або сонячні теплові колектори встановлюються, немає електричних витрат, необхідних для їх живлення;
• сонячні батареї вимагають дуже малого обслуговування, в значній мірі тому немає рухомих частин, які мають бути збережені;
• сонячні батареї можуть експлуатуватися все життя;
• вживання сонячної енергії неймовірне різностороннє. Починаючи від простих калькуляторів і продовжуючи автомобілями, водонагрівачами, фонтанами, будівлями, а також електростанціями і супутниками;
• у віддалених районах, сонячна енергія може бути реалістичнішим варіантом енергії, ніж прокладення великих кількостей електричних дротів для підключення до енергомережі.
В цілому, складається враження, що сонячна енергія є просто гармонічнішим енергетичним ресурсом. Для здобуття інших джерел енергії, є необхідність видобутку викопних видів палива, тваринних джерел, або рослинного походження джерела. Тим часом, сонячне світло постійно падає на землю і у величезних об'ємах, незалежно від того, використовується він як енергетичний ресурс, чи ні. Людство не витрачає часу і зусиль для видобутку сонячного ресурсу, таким чином, економлячи засоби і довкілля.
І що найцікавіше, то лише завдяки тому, що у нас є Сонце ми і маємо практично всі джерела енергії. Виключенням можна назвати енергію приливів і відливів, за яку відповідальний Місяць, і радіоактивні елементи, які використовуються на атомних станціях. Енергія вітру повністю залежить від Сонця і різниці температур ним же і створюваною. Енергія вугілля, нафти і природного газу також у владі хімічних процесів, які відбуваються в надрах Землі під дією сонячних променів. Все б добре, але є «маленька» проблемка. Людство з такою швидкістю витрачає викопні джерела енергії, що відновлюватися вони ніяк не встигають. Саме час задуматися про заміну «викопній енергії».
Поряд з перевагами використання сонячної енергії, варто відзначити недоліки. До них відносяться сонячне світло не доступний ресурс в деяких регіонах планети. Крім того, сонячні батареї все ще не дешеві. Звичайно, технічний процес здобуття сонячної енергії буде вдосконалюватися, і вона продовжуватиме здешевлюватися, тоді як витрати на інші види енергії збільшаться.