П'ятниця 29 бер. 2024

Останні новини

Коментар першого заступника голови Всеукраїнської екологічної ліги щодо можливих ризиків використання хлору та аміаку

В цілому Ви правильно подали перелік найбільш небезпечних об'єктів Києва, де використовуються такі речовини як хлор та аміак. До цього переліку можна було б додати колишній завод хімікатів „Радикал", на якому раніше вироблялися хлор та хлоромісткі сполуки. Нині головною проблемою на підприємстві та прилеглих до нього міських територіях є забруднені ґрунти та приміщення. Саме з цієї точки зору серед небезпечних об'єктів можна назвати склади аміачних добрив навколо столиці. Їх неправильне зберігання й використання призводить до повної деградації ґрунту і забруднення водойм, зокрема й підземних джерел. Втрати через перманентне забруднення довкілля нині значно болючіші для людства ніж окремі, навіть значні аварії. Однак, не доведи Господи.

Київ є великим вузловим транспортним центром, тому підвищену увагу слід приділяти перевезенню цих небезпечних речовин. Автотранспорт і залізниця, як показує нещодавня фосфорна аварія на Львівщині, не терпить легковажності. Взагалі, що стосується аварійності, то після подій на Саяно-Шушенській ГЕС Всеукраїнська екологічна ліга звернулася до уряду з пропозицією необхідності розробки умов і здійснення технологічного аудиту еколого небезпечних об'єктів, до яких відносяться й названі Вами підприємства. На жаль, людський фактор та помилки у розрахунках – явище хоч і нечасте, але реально існуюче, тим більше коли йдеться про об'єкти яким уже років і років.
Я б не хотіла, щоб в Україні посилювалися настрої катастрофізму, але у керівництва підприємств і тим більше в української влади має бути здорове бажання убезпечити громадян, зокрема й своїх рідних і близьких від можливих небезпек.

Тетяна Тимочко,
перший заступник голови Всеукраїнської екологічної ліги.