П'ятниця 29 бер. 2024

Останні новини

Еколого-мистецький Несемінар «Код нації. Екологічне підгрунтя»

До Дня вишиванки на локації антикварні «ШпиндеL’» за ініціативи кафедри біології та екології Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника (м. Івано-Франківськ) відбувся непересічний захід – еколого-мистецький НЕсемінар «Код нації. Екологічне підґрунтя», який об’єднав для участі у небанальних дискусіях, креативних роздумах й обміну думками екоактивістів, освітян і науковців, представників мистецького кола і бізнес-спільноти.

2

Представлення національного одягу 

 

Захід пройшов під ключовим девізом кафедри: «Збережемо землю наших предків для наших нащадків». Основною метою організаторів було створити креативний простір для спілкування і розвитку подальших звʼязків та акумуляції ідей. У заході взяли участь: Едуард Прощук, народний депутат України, Ігор Цепенда, ректор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, Тетяна Тимочко, радниця Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України, голова Всеукраїнської екологічної ліги, Олена Пащенко, заступниця голови ВЕЛ, Світлана Руденко, професорка кафедри ботаніки та екології Донецького національного університету імені Василя Стуса, Василь Полуйко, президент Західно-Українського ресурсного центру, Надія Різничук, доцент ПНУ імені Василя Стефаника, Науковий куратор дендрологічного парку «Дружба», Роман Стефанюк, директор Ботанічного саду ПНУ імені Василя Стефаника, Мирослава Миленька, завідуюча кафедри біології та екології ПНУ імені Василя Стефаника, голова Івано-Франківської обласної організації ВЕЛ, Олена Яцинович, співзасновниця мистецького центру «Тобівка», Ірина Фіщук та Віталій Качкан, засновники проєкту «Дім Мулярових», Галина Гривнак, член правління бізнес-асоціації Івано-Франківська, Національний хореографічний ансамбль «Гуцулія» та інші шановані гості.

3
На чотирьох дискусійних майданчиках («Наука й освіта для збереження національного его», «Екологічні ініціативи під час війни: впроваджувати не можна чекати (розставляємо знаки пунктуації)», «В кооперації з Богом або вікове мистецтво нескореного народу», а також майданчик і презентація локальних екологічних продуктів «Свій до свого по своє») учасникам вдалося актуалізувати питання природного начала, духу місця і ландшафту у формуванні і збереженні народних традицій, промислів і ремесел, національної кухні, фольклору тощо.

4

У неповторній атмосфері, яку доповнили покази сучасних та давніх родинних автентичних вишитих сорочок, проаналізували взаємопроникливі зв’язки між культурною спадщиною й екологією, між цінністю локального продукту й економічним процвітанням, а також нетривіальні малообговорювані наслідки екологічних змін для нації.

5

Учасники зустрічі

6

 

А найважливіше, що на цій локації народилося багато геніальних ідей для нових потрібних проєктів, які Університет спільно з партнерами реалізовуватиме уже невдовзі.
Також у рамках зустрічі було проведено благодійний збір коштів на потреби наших студентів, що захищають нас у лавах ЗСУ.
#Вишиванка_витоки_з_Природи_ВЕЛ

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи