П'ятниця 19 квіт. 2024
Міжнародний день біологічного різноманіття (International Biological Diversity Day)

Біологічне різноманіття є основою життя. Його збереження є необхідним для існування людини. На жаль, інтенсивність використання компонентів біорізноманіття призводить до виснаження та вичерпання природних ресурсів: зникають та перебувають під загрозою зникнення численні види та екосистеми, постійно зростає загроза генному фонду.
У 2000 році Генеральна Асамблея ООН оголосила 22 травня Міжнародним днем біологічного різноманіття (Резолюція 55/201).

День біорізноманіття 2
Мета цієї дати – привернути увагу людей на ті проблеми, які пов’язані із збереженням біологічного різноманіття.
У 1992 році в Ріо-де-Жанейро була підписана Конвенція про біологічне різноманіття. Під поняттям «біорізноманіття» розуміють сукупність усіх видів живих організмів (від бактерій до ссавців), невід’ємною частиною яких є людина. Основною метою Конвенції є збереження біологічного різноманіття на генетичному, видовому, екосистемному рівнях.

Косуля з опікамии через обстріли окупантів

Косуля з опікамии через обстріли окупантів


Верховна Рада України ратифікувала Конвенцію 29 листопада 1994 року, а також ухвалила ряд законів щодо ратифікації, приєднання та виконання інших міжнародних договорів обов’язкового та необов’язкового характеру, що регулюють питання збереження та використання біологічного і ландшафтного різноманіття. На національному рівні координацію реалізації положень законів та відповідних програм здійснює Національна Комісія з питань збереження біорізноманіття та Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України.

Саламандра

Саламандра


З початку російської військової агресії під загрозою опинились понад 600 видів тварин та понад 750 видів рослин і грибів в т. ч. занесених до Червоної книги України. російські війська руйнують природні території, які є середовищем проживання рідкісних видів і зникаючих оселищ.
Щонайменше три тисячі дельфінів загинули в Чорному морі внаслідок російської військової агресії в Україні, і понад 50 – у акваторіях інших держав. Під окупацією зараз залишаються 8 заповідників та 10 національних природних парків.

Стаус

Страус


Серед них Чорноморський біосферний заповідник (розташований на території та акваторії Херсонської та частково Миколаївської областей), біосферний заповідник «Асканія-Нова», Азово-Сиваський національний природний парк, парк «Олешківські Піски», парк «Джарилгацький» (Херсонська область). російська федерація внесла 130 заповідних територій Криму у міжнародну базу даних природоохоронних територій (WDPA) як «російські природоохоронні території».

Тварини
Під загрозою знищення знаходяться 16 Рамсарських об'єктів площею майже 600 тисяч гектарів.
Наслідки для довкілля від техногенних та екологічних катастроф, які створюють російські окупанти, будуть проявлятися роками.
Всеукраїнська екологічна ліга закликає міжнародні природоохоронні організації долучитись до зупинення російського агресора!
Джерело: сайт ВЕЛ
Фото: мережа Інтернет

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи