П'ятниця 19 квіт. 2024
День вишиванки – 2023: «Природа та символізм у вишиванках»

Чернівецькою обласною організацією ВЕЛ 18 травня проведено онлайн-святкування Дня вишиванки. У зустрічі взяли участь студенти та викладачі кафедри екології та біомоніторингу Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, вчителі та школярі ЗЗСО м. Чернівці (Військового спортивного ліцею, Комунальної спеціалізованої школи-інтернату І–ІІІ ступенів з поглибленим вивченням окремих предметів, Багатопрофільного ліцею для обдарованих дітей) та області (Камʼянецького ліцею Кам’янецької ОТГ і Оршовецького ЗЗСО). Також до зустрічі приєдналися наші співвітчизники, які нині перебувають у м. Торонто, Канада (вчителі та учні католицької школи Вishop Marrocco/Thomas Merton Catholic secondary school).

18.05.2023 вишиванка Чернівці 1
Свято відбулось під гаслом «Вишиванка – генетичний код української нації: витоки з Природи» і було присвячено використанню символів-елементів природи в оздобленні вишиванок. Учасники зустрічі дізналися, що здавна вишита сорочка для свого господаря вважалася символом здоров’я, щасливої долі, краси та виконувала роль оберега. Орнамент та колір вишивки мав своє значення. Наприклад, рослинний орнамент у формі дерев, квітів, сонця чи птахів відображав життя, ріст та гармонію довкілля.

18.05.2023 вишиванка Чернівці 2 Поєднання дуба й калини символізувало надзвичайну силу й вічну красу. Геометричні орнаменти та розписи нагадують про хвилі, сонячні промені чи зіркові небеса, створюючи відчуття руху, незримої енергії та симетрії. Довідалися, що білий колір означав невинність та чистоту, червоний – символ любові, життя, енергії сонця, чорний – символ землі та її родючості, а синій – символ неба та води, жовтий – символ меду, пшениці та доброту.

18.05.2023 вишиванка Чернівці 6 Цікаво, що на Гуцульщині та Поділлі більш поширений геометричний орнамент, а на Буковині, Волині переважає рослинний.
Вишиванка – символ української ідентичності, духовна сила українського народу, «вишита» самою Природою!
#Вишиванка_витоки_з_Природи_ВЕЛ

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи