Субота 20 квіт. 2024
Коментар голови Всеукраїнської екологічної ліги щодо ракетного обстрілу м. Павлоград

Вночі 1 травня 2023 року по м. Павлоград Дніпропетровської області російськими окупантами було здійснено ракетний удар, внаслідок якого зруйновані десятки будинків, загинули двоє людей, 40 поранені.
Також було повідомлено про влучання у промисловий об’єкт, ймовірно ДП «Науково-виробниче об’єднання «Павлоградський хімічний завод».
У 2020 році голова Всеукраїнської екологічної ліги, Тетяна Тимочко, взяла участь у засіданні Комітету з питань екологічної політики та природокористування у Верховній Раді України, під час якого були обговорені важливі регіональні проблеми, зокрема забруднення довкілля у разі зупинення виконання робіт з утилізації твердого ракетного палива на Павлоградському хімічному заводі. Після підписання Будапештського меморандуму розпочалося роззброєння України. Згідно з документом, наша держава, де у той час був розміщений третій за розміром ядерний потенціал серед усіх держав світу, взяла на себе зобов’язання стати без’ядерною державою. До 1996 року вона виконала свої зобов’язання та знищила 2000 стратегічних ядерних боєзарядів, успадкованих від СРСР.
Роботи з утилізації твердого ракетного палива в місті Павлограді тривали упродовж 30 років на цьому підприємстві. Відсутність фінансування для підтримання необхідних технологічних процесів утилізації ракетного палива на підприємстві до повномасштабного вторгнення росії могло спричинити займання та вибух кількох тисяч тон палива. Такий вибух спричинив би ударну хвилю, потужний сейсмічний струс та викид токсичних речовин у довкілля (Детальніше на сайті ВЕЛ: https://ecoleague.net/.../1742-mistsevi-ekolohichni...).
Більше інформації щодо впливу влучання у промисловий об’єкт у м. Павлоград у коментарі голови Всеукраїнської екологічної ліги, Тетяни Тимочко: https://youtu.be/lM8eUySaZsw
Джерела: сайт ВЕЛ, Дніпропетровська ОВА

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи