П'ятниця 29 бер. 2024

Останні новини

3 травня – День Сонця (NATIONAL DAY OF THE SUN)

Для того, щоб привернути увагу до можливості використання відновлюваних джерел енергії, Європейське відділення Міжнародного товариства сонячної енергії (ISES-Europe) з 1994 року ініціювало проведення щорічного Дня Сонця. Сонце являє собою могутнє джерело енергії, без якої неможливе життя всього живого на Землі.
Сонячна енергетика (геліоенергетика) заснована на перетворенні прямого сонячного випромінювання на теплову та електричну енергію.

Обстріл СЕС Харківська область

Обстріл СЕС, Харківська область

До початку повномасштабного вторгнення росії на території України працювало 358 сонячних електростанцій (СЕС) загальною потужністю 9 656 МВт. Енергетична система України зазнала нищівних збитків внаслідок регулярних обстрілів окупантами, зокрема було завдано значних пошкоджень сонячним електростанціям.
Близько 60 % промислових сонячних електростанцій зосереджені у південних та південно-східних областях України, де відбуваються активні бойові дії. У цих регіонах постраждало 30–40 % електростанцій, втрачено – 1120–1500 МВт від встановленої потужності.

Зруйнована СЕС Херсонщина

Зруйнована СЕС, Херсонщина


У Харківській області було знищено 100 % генеруючих потужностей сонячних станцій. Значно постраждали промислові сонячні електростанції, які розташовані у Миколаївському енергетичному вузлі. Статистика розміщення приватних СЕС та накладання її на місця обстрілів населених пунктів в Україні показує, що оціночно зруйновано близько 280 МВт (24 %) встановленої потужності.
Експерти ВЕЛ зауважують, що сонячна енергетика довела свою актуальність, забезпечуючи резервне живлення під час аварійних відключень електроенергії у 2022 році. Найбільш вагому роль відіграли невеликі СЕС з акумуляторними батареями у районах, віддалених від об’єктів вугільної, атомної або газової генерації.

Інфраструктура СЕС до війни

Інфраструктура СЕС до війни в Україні

Перевагами використання сонячної енергії порівняно з традиційними невідновлюваними джерелами є:
– доступність і невичерпність джерела;
– ефективне використання як прямого, так і розсіяного сонячного випромінювання;
– можливість створення установок практично будь-якої потужності;
– значний термін використання установок.
Недоліками використання сонячної енергії є:
– використання значних площ земель під електростанції;
– залежність потужності сонячної електростанції від часу доби і погодних умов;
– висока ціна сонячних фотоелементів, які містять такі полютанти, як свинець, кадмій, галій, миш’як.
Всеукраїнська екологічна ліга вважає за необхідне розвивати в Україні альтернативні джерела енергії та розробити механізми відновлення галузі сонячної енергетику після закінчення війни!
Джерела: мережа Інтернет, сайт ВЕЛ
Фото: мережа Інтернет, сайт ВЕЛ

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи