Субота 20 квіт. 2024
Штучні пластикові квіти та вінки забруднюють довкілля

Експерти Всеукраїнської екологічної лігі закликають не використовувати штучні квіти під час відвідування кладовищ, поминальних днів, оскільки пластикові квіти та вінки не мають ніякої релігійної символіки для вшановування пам’яті померлих, а тільки забруднюють навколишнє середовище. Вони мають нетривалий термін використання – вже за рік остаточно втрачають свій яскравий вигляд та їх змінюють на наступні штучні композиції.
При цьому надзвичайно велика кількість пластикових квітів не потрапляє на полігони, а спалюється поблизу цвинтаря разом з іншими відходами. В атмосферу надходять токсичні речовини, зокрема діоксини, які впливають на репродуктивну систему організму (що призводить до зростання гінекологічних хвороб, викиднів, народження дітей-інвалідів тощо), а також спричиняють онкологічні захворювання.

Інфоргафіка
«Нежива» квіткова атрибутика, просочена парафіном, розкладається на полігонах від 40 до 100 років. При розкладанні таких відходів виділяються токсичні речовини – стирол, формальдегід, діоксин, бісфенол, які разом з фільтратом просочуються у ґрунт, ґрунтові та підземні води.

Пластикові квіти

Штучні квіти 


При спалюванні пластикових квітів виділяються діоксини, які навіть у малих концентраціях завдають шкоди імунній системі організму. В більш високих концентраціях вони викликають мутагенний, ембріотоксичний, тератогенний ефекти, негативно впливаючи на генофонд населення, тваринний та рослинний світ.
Якщо Ви маєте вибір: придбати живі чи штучні квіти, то варто вирішити обрати шлях для збереження довкілля. Найкращий варіант – посадити рослини. Таке рішення буде проявом любові до Ваших близьких, яких вже немає поруч.

Джерела: сайт ВЕЛ
Фото: сайт ВЕЛ

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи