П'ятниця 29 бер. 2024
Вплив військових дій на унікальні ландшафти Кінбурнської коси
Внаслідок російської військової агресії окупанти нищать природні ландшафти України, зокрема, під загрозою опинились унікальні природні комплекси Кінбурнської коси, які перебувають в окупації більше 10 місяців.
З початку повномасштабного вторгнення росії експерти та активісти ВЕЛ фіксують злочини російських військових проти довкілля, упродовж 2022 року на косі виникали значні лісові пожежі (детальніше на сайті ВЕЛ: https://www.ecoleague.net/.../2365-pro-neobkhidnist...).
На Кінбурнській косі знаходиться Чорноморський біосферний заповідник НАН України, який став першим українським природоохоронним об’єктом, занесеним до списку ЮНЕСКО у 1988 році.
Це найбільший в Україні заповідник, територія якого складається з кількох ділянок, що репрезентують різні ландшафти приморського півдня України: азональний лісостеповий, азональний піщано-степовий, зональний пустельно-степовий, приморський солончаковий. Заповідник відіграє особливу роль у збереженні рідкісних видів птахів. В його межах відбувається гніздування таких рідкісних видів, як кулик-сорока, морський зуйок, гага звичайна, ходуличник, крохаль довгоногий, реготун чорноголовий, орлан-білохвіст, дрохва, пелікан рожевий, баклан великий та біла чапля мала та інші. Сьогодні це унікальний природоохоронний об’єкт може зникнути через російську військову агресію – агресор риє там оборонній споруди і здійснює звідти обстріли українських міст.
 
Кінбурська коса 1
 
Краєвиди Кінбурнської коси
 
Національний природний парк «Білобережжя Святослава» значно постраждав прямого впливу військових дій. Рух важкої техніки, будівництво фортифікаційних споруд і бойові дії пошкоджують ґрунтовий покрив. Бойові дії порушують спокій диких тварин і вони або гинуть, або намагаються втекти з гарячих точок. Окупанти замінували територію, на мінах підриваються дикі тварини, зокрема дикі коні, є випадки людських жертв.
Білобережжя Святослава
 
Дикі коні
 
Дикі коні 
 
Під загрозою опинилось найбільше в Європі поле орхідей площею понад 60 гектарів.
 
Орхідейне поле
 
Поле орхідей 
 
Також, під загрозою опинився Тилігульський регіональний ландшафтний парк – унікальний природний комплекс, який включений до переліку водно-болотних угідь, що мають міжнародне значення, та є оселищем водоплавних птахів. Загальна чисельність птахів, котрі зупиняються на прольоті в межах лиману та його узбережжя, іноді сягає 50 тисяч особин. Військових дій на території парку зафіксовано не було, але через порушення Азово-Причорноморського міграційного коридору навесні 2022 року на Тилігульський лиман та озера не прилетіли рожеві пелікани.
 
Рожеві пелікани
 
Рожеві пелікани
 
Експерти ВЕЛ наголошують, що водно-болотні угіддя азово-чорноморського узбережжя України відіграють надзвичайно важливу роль у збереженні популяцій багатьох видів птахів у всеєвропейському масштабі. Через дії російських окупантів під загрозою зриву опиняється весняна міграція птахів у 2023 році.
Всеукраїнська екологічна ліга вимагає рішучих дій від міжнародних природоохоронних організацій для зупинення російського агресора та збереження біорізноманіття!
Джерела: сайт НПП «Білобережжя Святослава», сайт Чорноморського біосферного заповідника НАН України, сайт ВЕЛ, сайт Тилігульського регіонального ландшафтного парку, науково-популярний журнал "Екологічний вісник" №1, 2022 (детальніше на сайті ВЕЛ: https://www.ecoleague.net/.../Ecology_digest_01_2022.pdf)
Фото: мережа Інтернет, сайт ВЕЛ, сайт НПП «Білобережжя Святослава», сайт Тилігульського регіонального ландшафтного парку

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи