П'ятниця 29 бер. 2024

Останні новини

Всеукраїнська екологічна ліга вітає національний природний парк «Тузлівські лимани» з 13 річницею створення
Всеукраїнська екологічна ліга вітає національний природний парк «Тузлівські лимани» з 13-ю річницею створення. Він був створений 1 січня 2010 року з метою збереження, відтворення та раціонального використання унікальних природних комплексів водно-болотних угідь міжнародного значення як середовища існування водоплавних птахів, а також об’єктів Північного Причорномор’я, які мають важливе природоохоронне, наукове, історико-культурне, естетичне, рекреаційне та оздоровче значення. Його площа – майже 28 тисяч гектарів. Територія національного парку є об’єктом Смарагдової мережі, водно-болотними угіддями міжнародного значення відповідно до Рамсарської конвенції.
 
Схематична карта Тузлівських лиманів
 
Схематична карта "Тузлівських лиманів"
 
Вздовж морського узбережжя розташовано ланцюг мілководних лиманів (лимани Шагани, Алібей, Бурнас, а також лимани Солоне, Хаджидер, Карачаус, Будури, Мартаза, Магала, Малий Сасик, Джантшей), глибини коливаються в межах від 0,6 до 3 метрів.
Близько 262 видів птахів можна зустріти в парку, багато з них – це перелітні види, які зупиняються під час міграції. Ссавці представлені 37 видами, 9 рядами, з яких 9 видів занесені до Червоної книги України та 11 – до Європейського червоного списку. У водоймах найбільш поширені морські (родини Кефалевих, Бичкових) та солонуватоводні види риб, а прісноводні –представлені в основному родиною коропових. На території парку виявлено 2 види земноводних і 5 видів плазунів. НПП «Тузловські лимани» знаходиться у степовій зоні. Флора парку представлена 507 видами вищих судинних рослин з 289 родів та 78 родин.
Качки
 
Качки 
 
Від початку повномасштабного вторгнення російських окупантів екосистеми України зазнають нищівного впливу, під загрозою також опинились унікальні ландшафти «Тузлівських лиманів». Кожного дня Іван Русєв, доктор біологічних наук, начальник науково-дослідного відділу парку фіксує вплив військових дій на представників тваринного та рослинного світів парку (більше інформації за посиланням: https://www.facebook.com/rusevivan).
 
Краєвиди Тузлівських лиманів 3
 
Краєвиди "Тузлівських лиманів"
 
Мертвий дельфін
 
Мертвий дельфін
 
Військова агресія росії призводить до значних втрат біорізноманіття, щонайменше 50 тисяч дельфінів загинули через військові дії окупантів у Чорному морі.
Бойові дії відбуваються із застосуванням надводних та підводних човнів, де використовуються гідролокатори. Внаслідок використання гідролокаторів (сонарів) створюються потужні звуки, які негативно впливають на здоров’я тварин: дельфіни потрапляють у зону опромінення навігаційних приладів суден, що виводить з ладу їх органи навігації та ехолокації. Страждають дельфіни також і від потужних вибухів у час бомбардування, яке продовжується вже декілька днів підряд. При уражені органів навігації і слуху, дельфіни не можуть застосувати ехолокацію, тобто вони стають фактично «сліпими». Втративши орієнтацію, тварини не мають акустичного контролю над середовищем. «Сліпі» дельфіни знаходяться в стресі та паніці, не можуть орієнтуватися в просторі. В результаті вони потрапляють на усілякі перешкоди, зокрема й міни, розбиваються об скелі. І головне – такі «паралізовані» дельфіни не можуть вполювати рибу та швидко виснажуються. Ослаблені від удару гідролокаторів дельфіни, «сліпі», в стресовому стані різко втрачають імунітет і стають об’єктом автономного зараження збудниками інфекцій, віруси яких в них живуть постійно. Це насамперед характерний для дельфінів вірус – морбіллівірус
 
Виснажені дельфіни – слабкі дельфіни, вони потрапляють в сітки турецьких рибалок, навіть не реагуючи на пінгери (спеціальний пристрій-відлякувач дельфінів, які турецькі рибалки встановлюють на сітках).
Навесні 2022 року окупанти здійснювали системні обстріли території парку, саме тоді, коли там були птахи, які мігрували з Африки, цим було порушено процес весняної міграції птахів. Також, через обстріли кулики не сформували колону, не дали потомства.
Значною загрозою для парку стали пожежі в природних екосистемах викликані обстрілами.
Відбувається забруднення моря шкідливими хімічними речовинами та нафтопродуктами. З бурових газовидобувних платформ В312, які були пошкоджені, досі витікає багато нафтопродуктів. Нафта покриває верхній шар води – епінейстон, де мешкає багато живих організмів, зокрема мальки кефалі, яка відкладає ікру у морі.
 
Дно лиману
 
Дно лиману
 
Наприкінці серпня 2022 року практично висохли унікальні дрібні внутрішні озера, названі на честь академіка Ювеналія Зайцева. Причиною висихання стало те, що в озера та лимани майже не потрапляє вода ззовні через блокування росіянами Чорного моря.
Всеукраїнська екологічна ліга вимагає рішучих дій від європейських природоохоронних організацій для зупинення російського агресора та збереження біорізноманіття!
 
 
Джерела: ФБ Івана Русева, мережа Інтернет
Фото: ФБ Івана Русева, сайт ВЕЛ, мережа інтернет

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи