Версія для друку
День заповідників і національних парків
День заповідників і національних парків почали вперше відзначати 11 січня в 1997 році з ініціативи Центру охорони дикої природи і Всесвітнього фонду дикої природи.
Заповідні території є національним надбанням нашої держави, складовою частиною світової системи природних територій та об’єктів, що перебувають під особливою охороною.
Пріоритетними напрямами діяльності Всеукраїнської екологічної ліги є широке коло питань, пов’язаних з природоохоронною діяльністю, у тому числі стосовно природно-заповідного фонду України (детальніше на сайті ВЕЛ: https://www.ecoleague.net/.../pryrodno-zapovidnyi-fond).
За 25 роки своєї діяльності активісти ВЕЛ підготували обґрунтування створення 11 національних природних парків, десятків заповідних територій місцевого значення.
У грудні 2022 року за участі активістів Черкаської ОО ВЕЛ було зареєстровано національний природний парк «Холодний Яр» (Черкаська область). З 2004 року активісти ВЕЛ разом з іншими громадськими організаціями проводили наукові дослідження, експедиції, просвітницьку роботу з населенням, круглі столи та підготували обґрунтування щодо необхідності створення парку.
НПП Холодний ЯР
 
Краєвиди НПП "Холодний Яр"
 
Також, ВЕЛ опікується охороною існуючих об’єктів природно-заповідного фонду, вносить зміни й доповнення до законодавчих та нормативно-правових актів, що стосуються збереження біологічного та ландшафтного різноманіття.
 
Дністровський НПП
 
"Дністровський" НПП
 
З початку повномасштабного вторгнення росії на території України окупанти завдають значної шкоди природно-заповідним територіям нашої держави, знищуючи унікальні ландшафти, руйнуючи оселища рідкісних видів. У 2022 році на Національному форумі «Поводження з відходами» під час спеціальної сесії були обговорені збитки для природних екосистем, природоохоронних територій та об’єктів ПЗФ внаслідок російської збройної агресії. З повідомленнями виступили працівники національних природних парків, природних заповідників (НПП «Святі гори» та « Тузлівські лимани», природного заповідника «Єланецький степ», відділення «Крейдова флора» Українського степового природного заповідника НАН України, регіонального ландшафтного парку «Ялівщина» тощо), які були тимчасово окуповані чи межували з територіями, де активно велись військові дії (відеозапис можна переглянути за посиланням: https://youtu.be/w-bQvmketuc).
 
Учасники програми Екологічними стежками рідної України 4
 
Учасники Програми "Екологічними стежками рідної України"
 
Карпатський національний парк 1
 
Карпатський національний парк
 
На екологічній стежці в Голосіївському НПП
 
На екологічній стежці в "Голосіївському" НПП
 
Національний природний парк Подільські Товтри
 
Національний природний парк "Подільські Товтри"
 
Учасники програми Екологічними стежками рідної України в Дніпровсько Орільському природному заповіднику
 
Учасники програми Екологічними стежками рідної України в "Дніпровсько-Орільському" природному заповіднику
 
Всеукраїнська екологічна ліга продовжує фіксувати факти руйнування довкілля для притягнення російського агресора до відповідальності. Працюємо для збереження природних екосистем, мирного майбутнього, для нашої Перемоги!
Джерела: сайт ВЕЛ, бібліотека Всеукраїнської екологічної ліги «Формування національної екологічної мережі, створення та збереження об’єктів ПЗФ: досвід осередків ВЕЛ»
Фото: сайт ВЕЛ, мережа Інтернет