П'ятниця 19 квіт. 2024
День спротиву російській окупації Криму: екологічні злочини окупантів
День спротиву російській окупації Криму відзначають з 26 лютого 2020 року, коли Президент України Володимир Зеленський підписав Указ № 58/2020 «Про День спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя».
Уже 9 рік поспіль унікальні ландшафти Автономної Республіки Крим зазнають нищівного впливу внаслідок російської окупації. За цей час територія півострову активно використовувалася для військових навчань, а з лютого 2022 року стала одним з плацдармів для військового вторгнення.
 
АР Крим
 
Військова російська агресія спричинює деградацію ландшафтів, завдає нищівної шкоди біорізноманіттю. Загалом, на території Кримського півострова нараховується 208 одиниць природних територій: 196 в АР Крим та 12 в Севастополі. Кримський природний заповідник було знищено, його було розділено на дві частини, більшу з яких перетворено на національний парк.
Кадри військових навчань військовослужбовців РФ на полігоні Опук
 
Кадри військових навчань військовослужбовців рф на полігоні Опук
 
На території Опукського заповідника регулярно проводяться військові навчання із запусками ракет та скиданням бомб. В акваторії біля заповідника знаходиться значна кількість використаних снарядів. Прибережний аквальний комплекс гідрологічної пам’ятки природи місцевого значення «Чауда» також межує з військовим полігоном, який під окупацією став головною базою підготовки російських військових.
 
Навчання російських військових на полігоні Опук
 
Навчання російських військових на полігоні Опук
Опукський природний заповідник
 
Опукський природний заповідник
 
Активісти ВЕЛ упродовж багатьох років опікувались природо-заповідними територіями АР Криму. У 2001–2005 рр. було реалізовано унікальний проєкт «Рекультивація Кримських згарищ», спрямований на відновлення пошкодженої пожежею популяції сосни Станкевича на території 59 га в ландшафтному заказнику «Мис Айя» (АР Крим). Тоді Наукова рада ВЕЛ розробила методичні рекомендації для поширення досвіду відновлення зелених насаджень, пошкоджених пожежами. У 2021 році на заповідній зоні гори Ай-Петрі на території тимчасово окупованого Криму під виглядом будівництва газопроводу вирубують ліс. В рамках проєкту вже знищені сотні реліктових дерев (Детальніше на сайті ВЕЛ: https://www.ecoleague.net/.../2062-vseukrainska... ).
ПЗФ Криму за окупації
У 2005 р. завдяки діям членів ВЕЛ та науковців було зупинене прокладання газопроводу на території Ялтинського гірсько-лісового заповідника (АР Крим). У 2008–2014 рр. активісти ВЕЛ проводили всеукраїнську акцію «Громадський контроль за станом об’єктів природно-заповідного фонду» для виявлення порушень природоохоронного законодавства.
російські окупанти крадуть воду з Дніпра. До 2014 року Україна забезпечувала до 85 % потреб Криму в прісній воді через Північно-Кримський канал, що з’єднує головне русло Дніпра з півостровом. Після анексії Криму Росією в 2014 році поставки води на півострів припинили. У лютому 2022 року російські військові, окупувавши Херсонську область, захопили Каховську ГЕС і підірвали перемичку на греблі, яка перегороджувала потік води на півострів. Коли у березні дніпровська вода самопливом дійшла до півострова, нею почали наповнювати місцеві водосховища. Пересохле водосховище заводу «Кримський Титан» в Армянську ще в березні почали наповнювати водою з Північно-Кримського каналу. Навесні 2022 року у Криму почали зрошувати фермерські угіддя безкоштовною дніпровською водою.
З 2014 року по 2021 рік було розорано до 20 тисяч гектарів степів, що були в природному стані на початок окупації Криму, що збільшує ризики опустелювання значних територій.
Окупанти спричиняють техногенні катастрофи на півострові, зокрема аварію на «Кримському титані» у 2018 році. Також відбувається неконтрольоване надрокористування – росія видобуває нафту, природний газ, цінні копалини кристалічного складу, пісок, щебінь та інші будматеріали, воду з підземних горизонтів у своїх цілях. В Криму ускладнилась ситуація у сфері управління відходами, внаслідок чого збільшується кількість сміттєзвалищ та посилюється негативний вплив на довкілля існуючих місць складання відходів.
Танки
 
Російські танки 
 
Окупанти перекрили судноплавство в Чорному морі та замінували частину його акваторії. З початку повномастабного вторгнення росії на територію України у Чорному морі масово гинуть дельфіни через військові дії російських загарбників (Детальніше на сайті ВЕЛ: https://www.ecoleague.net/.../2419-mizhnarodnij-den... ).
Фіксацію та обрахування збитків завданих довкіллю півострову російськими окупантами ускладнена, негативний вплив можна оцінити лише фрагментарно за допомогою даних дистанційного зондування Землі та незалежних ЗМІ.
Всеукраїнська екологічна ліга закликає міжнародні природоохоронні організації долучитись до зупинення російського агресора та деокупації АР Крим задля збереження біорізноманіття та відновлення природоохоронної діяльності України на цих територіях.
Все буде Україна! Крим – це Україна!
Джерела: сайт ВЕЛ, мережа Інтернет
Фото: сайт ВЕЛ, мережа Інтернет

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи