Четвер 25 квіт. 2024
Зимова сесія Міжнародної Карпатської школи «Сталий розвиток Карпатського регіону: виклики та перспективи»
Всеукраїнська екологічна ліга взяла участь у зимовій сесії Міжнародної Карпатської школи «Сталий розвиток Карпатського регіону: виклики та перспективи », яка відбувалась 22–23 лютого 2023 року у онлайн форматі.
Організаторами заходу є Київський національний університет імені Тараса Шевченка (географічний факультет), Національний екологічний центр України, Косівський осередок Наукового товариства імені Шевченка (Івано-Франківська область).
Мета сесії – розширення мережевої діяльності в Карпатському регіоні, спрямованої на сталий розвиток гірських територіальних громад.
ВЕЛ
З вітальним словом до учасників конференції звернулась Тетяна Тимочко, голова Всеукраїнської екологічної ліги. У виступі було наголошено на важливості співпраці в рамках Карпатської конвенції для забезпечення збереження та відновлення унікальних природних комплексів Карпат, що мають важливе природоохоронне, естетичне, наукове, освітнє, рекреаційне значення, запобігання негативному впливу на гірські екосистеми та організації скоординованої природоохоронної діяльності в Карпатському регіоні.
Учасники програми Екологічними стежками рідної України на екскурсії Шляхами Тараса Шевченка в м. Канів
 
Учасники програми "Екологічними стежками рідної України" на екскурсії "Шляхами Тараса Шевченка" в м. Канів
 
Олена Пащенко, заступник голови ВЕЛ, координатор Всеукраїнської дитячої спілки «Екологічна варта» розповіла про еколого-просвітницьку діяльність ВЕЛ та наголосила на тому, що гострою сьогодні є потреба у психологічному відновленні дітей, які постраждали від російської військової агресії. Експертами інформаційно-просвітницького центру «Екологічна варта», ВЕЛ та Лабораторії морального, громадянського та міжкультурного виховання Інституту проблем виховання НАПН України було розроблено програму «Психологічна реабілітація в Природі». Мета проєкту – створення системи надання дієвої психологічної підтримки та реабілітації дітям, які постраждали від російської військової агресії через використання потенціалу природних екосистем та рекреаційних можливостей природно-заповідних територій. Дуже важливо, щоб така психологічна допомога була оперативною у часі, фаховою, науково обґрунтованою та емоційно виваженою.
Карпатська конвенція 1
Також, під час конференції були представлені результати проєкту PreMiWaF (Швеція) щодо досліджень наслідків впливу на довкілля відкритих пожеж на полігонах муніципальних відходів в країнах Балтійського регіону.
У заході взяли участь експерти Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, Секретаріату Карпатської конвенції (Відень, Австрія), науковці та студенти Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Національного університету «Києво-Могилянська академія», Національного університету «Львівська політехніка», Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка, Державного університету інфраструктури та технологій, Буковинського державного медичного університету, Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, співробітники національних природних парків Карпатського регіону та представники громадських природоохоронних організацій.
Джерела: мережа Інтернет
Фото: Міжнародна Карпатська школа

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи