Версія для друку
Екологічні злочини російських окупантів за рік повномасштабного вторгнення
За рік повномасштабного вторгнення російські окупанти вчинили понад 2300 злочинів проти довкілля. Це обстріли та бомбардування промислових та енергетичних об’єктів, спалювання лісів, підрив нафтобаз, забруднення Чорного та Азовського морів. В зоні активних військових дій та руйнівного впливу російської агресії розташовані атомні та теплові електростанції, морські порти та залізничні шляхи сполучення, хімічні та металургійні заводи, водогони та фільтрувальні станції каналізації, сховища небезпечних відходів (пестициди, уранові хвостосховища, ядерні відходи).
 
Обстріл майданчика Запорізької АЕС
 
Обстріл майданчика Запорізької АЕС
 
Замінування лісу
 
Замінування лісу
 
Лісова пожежа внаслідок обстрілу Сумщина 2022
 
Лісова пожежа внаслідок обстрілу,Сумщина, 2022
 
 
Окупанти руйнують природні території, які є середовищем існування рідкісних видів і зникаючих оселищ. Під окупацією знаходиться 10 національних природних парків, 8 заповідників, 2 біосферних заповідника. Близько 600 видів фауни та 750 видів флори опинилися під загрозою знищення – зокрема, червонокнижні види. Вже зафіксовано щонайменше 50 тисяч випадків смертей дельфінів на узбережжях України, Болгарії та Туреччини.
 
Поранений мертвий дельфін
 
Поранений мертвий дельфін
 
Понад 5000 ракет, які вже російські військові запустили по об’єктам в Україні, спричиняють накопичення токсичних канцерогенних речовин у водних ресурсах, повітрі і ґрунтах.
Пожежа внаслідок обстрілу поля
 
Пожежа внаслідок обстрілу поля
Пожежа на нафтобазі внаслідок обстрілу Рівненщина
 
Пожежа на нафтобазі внаслідок обстрілу, Рівненщина
 
Своїми діями росія сприяє посиленню кліматичної кризи, оскільки внаслідок військових дій, пожеж, спричинених обстрілами, в нижні шари атмосфери потрапило понад 33 млн тонн вуглецю.
Експерти та активісти ВЕЛ з перших днів фіксують злочини проти довкілля та готують звернення до Міжнародного кримінального суду, який розглядає військові злочини та злочини військової агресії.
Кожен громадянин України може долучитись до фіксації злочинів проти довкілля.
Для цього необхідно зв’язатись з:
– Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України, за номером гарячої лінії 0 800 500 115 «Міндовкілля на зв’язку»; повідомити за адресою: вул. Митрополита Василя Липківського, 35, м. Київ, 03035 або за електронними адресами: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. – для юридичних осіб, Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. – для звернень громадян.
– Державною екологічною інспекцією України за адресою: Новопечерський провулок 3, корпус 2, м. Київ, 01042, за тел. (044) 521-20-38 або на e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її..">Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її..
– Державною службою України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів за адресою: вул. Бориса Грінченка, 1, м. Київ, 02000, на цілодобову гарячу лінію: (044) 364-77-80, (050) 230-04-28 або на е-mail: – Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її..">Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її..
Або використати онлайн-ресурси, за допомогою яких можна передати інформацію щодо екологічного злочину:
– чат-бот SaveЕcoВot;
– чат-бот ЕкоШкода;
– застосунок ЕкоЗагроза;
– застосунок «Екоінспектор 2» (Ecoinspector 2), який автоматично генерує звернення та повідомляє про екологічні злочини Держекоінспекцію.
Водночас Ви можете звернутися до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини:
– за адресою: вул. Інститутська, 21/8, м. Київ, 01008;
– на електронну пошту: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.;
– на гарячу лінію: 0800501720.
Отримані матеріали будуть корисними для визначення ступеня забруднення довкілля, кваліфікації вчиненого злочину, обчисленню шкоди екологічних злочинів, встановлення та притягнення до відповідальності винних осіб, а також стягнень репарацій з держави-агресора.
Діймо разом на захисті довкілля! Все буде Україна!
Джерела: сайт ВЕЛ, мережа Інтернет, сайт Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України
Фото: сайт ВЕЛ, мережа Інтернет