П'ятниця 29 бер. 2024
Позиція Всеукраїнської екологічної ліги щодо використання інвазійних видів
Всеукраїнська екологічна ліга упродовж багатьох років займається питаннями збереження лісових ресурсів та їхнього невиснажливого використання. З початку повномасштабного вторгнення росії на територію України істотною перешкодою для формування збалансованого управління лісами є вплив військових дії.
Значним викликом для України є збільшення площ лісів, проте експерти ВЕЛ наголошують: для цього не можуть бути використані інвазійні види дерев!
Інвазійні види трансформують цілі екосистеми та роблять їх бідними на біорізноманіття, витісняючи природні види. Частина їх є видами-трансформерами, які не просто витісняють один чи два природні конкуренти, а й своєю життєдіяльністю змінюють умови довкілля (наприклад, деякі рослини мають здатність змінювати хімічний склад ґрунту).
Маслинка вузьколиста
 
Маслинка вузьколиста
 
Характерною рисою ареалів інвазійних видів є їхня динамічність, яка залежить як від природних, так і антропогенних факторів і виражається у змінах їхньої форми, розмитості меж, щільності популяцій.
Згідно статті 1 Лісового Кодексу України стійкі до кліматичних змін ліси – ліси з неінвазійних видів дерев, структура яких має високу стійкість та здатна адаптуватися до загроз змін клімату, підтримуючи водоохоронні, захисні та інші функції.
Верба ламка
 
Верба ламка
 
Також, в підсумковому документі Всесвітньої конференції ООН з питань біорізноманіття (СОР15), оприлюдненого 18.12.2022 р. в Монреалі, розв’язання проблеми чужорідних інвазійних видів визнано однією з ключових цілей. Серед завдань, окреслених в сфері контролю інвазійних видів, зазначені не лише потреба в усунені та мінімізації впливу цих видів, але й подальше запобігання їх інтродукції. (Довідково. Ціль 6. Усунути, мінімізувати, скоротити або пом’якшити вплив інвазійних чужорідних видів на біорізноманіття та екосистемні послуги через ідентифікацію та контроль шляхів інтродукції чужорідних видів, перешкоджаючи інтродукції та поширенню основних інвазійних чужорідних видів, скорочуючи масштаби інтродукції та поширення інших відомих потенційних інвазійних видів як мінімум на 50 % до 2030 р., викорінюючи або контролюючи інвазійні чужорідні види, особливо в пріоритетних місцях, таких як острови).
Коркове дерево амурське
 
Коркове дерево амурське
 
Основна маса інвазійних видів інтродукована в ті часи, коли терміну «захист біорізноманіття» взагалі не існувало. Оновлення знань є однією з провідних функцій науки. І на сьогоднішньому етапі встановлено, що інвазійні види є однією з найбільших загроз для захисту біорізноманіття. Тому прийшов час кардинально переглянути використання інтродуцентів у лісовідтворенні.
Експерти Всеукраїнської екологічної ліги наголошують, що ліси України мають бути відновлені, враховуючи засади сталого розвитку, і жодним чином не через використання інвазійних видів дерев.
Враховуючи законодавчі акти на державному рівні, міжнародні зобов’язання України у сфері охорони біорізноманіття, необхідним є:
– створити робочу групу із формування переліку небезпечних інвазійних порід дерев;
– залучити профільних науковців для дослідження питання негативного впливу інвазійних видів на стійкість екосистем;
– розробити методичні рекомендації для працівників лісової галузі щодо дієвих методів боротьби з інвазійними видами;
– провести наукові конференції, круглі столи, дискусійні панелі, присвячені проблематиці поширення інтродуцентів та боротьби з ними;
– здійснити інформаційну роботу зі стейкхолдерами щодо небезпеки висадження інвазійних видів.

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи