Субота 20 квіт. 2024
Круглий стіл «Перспективи відтворення лісів України: можливості використання інтродуцентів та загрози інвазійних видів»
16 лютого 2023 року на базі Навчально-наукового інституту лісового і садово-паркового відбувся Всеукраїнський круглий стіл «Перспективи відтворення лісів України: можливості використання інтродуцентів та загрози інвазійних видів» у змішаному форматі.
 
Учасники круглого столу 1
 
Учасники круглого столу
 
Голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко у своєму виступі зазначила, що є сотні досліджень, які показують, що будь-які чужорідні види, навіть якщо вони не мають інвазійних властивостей, в разі насадження в локальну екосистему захоплюють цю територію і витісняють аборигенні види.
Основна маса інвазійних видів інтродукована в ті часи, коли терміну «захист біорізноманіття» взагалі не існувало. І на сьогоднішньому етапі наукою встановлено, що інвазійні види є однією з найбільших загроз для захисту біорізноманіття.
 
Тимочко
 
Застосування чужорідних видів для створення сталих і стійких лісових насаджень, масивів чи лісосмуг апріорі суперечить захисту біорізноманіття. В підсумковому документі Всесвітньої конференції ООН з питань біорізноманіття (СОР15), оприлюдненого у грудні 2022 року в Монреалі, розв’язання проблеми чужорідних інвазійних видів визнано однією з ключових цілей. Боротьба з інтродукованими видами визначена однією з ключових цілей світової спільноти, до якої доєдналась і Україна. В документі чітко написано – усунути, мінімізувати, скоротити або пом’якшити вплив інвазійних чужорідних видів на біорізноманіття та екосистемні послуги через ідентифікацію та контроль шляхів інтродукції чужорідних видів. Було підкреслено важливість використання виключно аборигенних видів для збільшення площі лісів України.
 
Учасники круглого столу 4
 
Участь в обговоренні також взяли заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Олександр Краснолуцький, проректор з наукової роботи та інноваційної діяльності НУБіП України Вадим Кондратюк, директор ННІ лісового і садово-паркового господарства Петро Лакида, представники Державного агентства лісових ресурсів України, експерти, громадські організації та інші.
Експерти Всеукраїнської екологічної ліги наголошують, що залучення чужорідних видів для збільшення лісистості лісів України є недопустимим!

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи