Версія для друку
Міжнародний день захисту морських ссавців (WorldDay of Sea Mammals Protection)
Міжнародний день захисту морських ссавців (World Day of Sea Mammals Protection) відзначають з 19 лютого 1986 року, коли після 200-річного винищення китів Міжнародна китобійна комісія ввела заборону на китовий промисел та торгівлю китовим м’ясом.
Мораторій на китовий промисел забороняє будь-яке полювання на китів та торгівлю їх м’ясом у всьому світі. Винятками є тільки наукова діяльність та задоволення потреб корінного (аборигенного) населення. Вони встановлюються з дозволу урядів-членів Міжнародної китової комісії, до якої входять понад 80 країн. Щороку в цей день природоохоронні організації організовують акції на захист китів та інших морських ссавців.
Проблема зникнення морських ссавців є актуальною і для України. Всеукраїнська екологічна ліга упродовж багатьох років займається питанням охорони дельфінів від жорстокого поводження (детальніше на сайті: https://www.ecoleague.net/.../zakhyst-delfiniv-vid...).
Ні жорстокому поводженню з дельфінами
 
Буклет "Скажи "ні" жорстокому поводженню з дельфінами"
 
Мертвий дельфін
 
Мертвий дельфін 
 
Військова агресія росії призводить до значних втрат біорізноманіття, щонайменше 50 тисяч дельфінів загинули через військові дії окупантів у Чорному морі.
 
Мешканці Чорного моря 1
 
Мешканці Чорного моря
 
Бойові дії відбуваються із застосуванням надводних та підводних човнів, де використовуються гідролокатори. Внаслідок використання гідролокаторів (сонарів) створюються потужні звуки, які негативно впливають на здоров’я тварин: дельфіни потрапляють у зону опромінення навігаційних приладів суден, що виводить з ладу їх органи навігації та ехолокації. Страждають дельфіни також і від потужних вибухів у час бомбардування, яке продовжується вже декілька днів підряд. При уражені органів навігації і слуху, дельфіни не можуть застосувати ехолокацію, тобто вони стають фактично «сліпими». Втративши орієнтацію, тварини не мають акустичного контролю над середовищем. «Сліпі» дельфіни знаходяться в стресі та паніці, не можуть орієнтуватися в просторі. В результаті вони потрапляють на усілякі перешкоди, зокрема й міни, розбиваються об скелі. І головне – такі «паралізовані» дельфіни не можуть вполювати рибу та швидко виснажуються. Ослаблені від удару гідролокаторів дельфіни, «сліпі», в стресовому стані різко втрачають імунітет і стають об’єктом автономного зараження збудниками інфекцій, віруси яких в них живуть постійно. Це насамперед характерний для дельфінів вірус – морбіллівірус.
Виснажені дельфіни – слабкі дельфіни, вони потрапляють в сітки турецьких рибалок, навіть не реагуючи на пінгери (спеціальний пристрій-відлякувач дельфінів, які турецькі рибалки встановлюють на сітках).
Всеукраїнська екологічна ліга закликає міжнародні природоохоронні організації долучитися до зупинення російського агресора задля збереження біорізноманіття!
 
Джерело: сайт ВЕЛ, мережа Інтернет
Фото: сайт ВЕЛ, Проєкт ЄС/ПРООН «Європейський Союз задля посилення екологічного моніторингу Чорного моря (EU4EMBLAS)», мережа Інтернет