П'ятниця 29 бер. 2024

Останні новини

Щодо обговорення розділу «Екологічна безпека» Національного плану відновлення України
31 січня експерти Всеукраїнської екологічної ліги взяли участь у дискусійному засіданні щодо розділу «Екологічна безпека» Національного плану відновлення України, яке було організовано громадською організацією Агентство Ефективних Рішень у рамках проєкту «Голос громадянського суспільства».
У дискусії взяли участь представники громадських природоохоронних організацій, національних природних парків, Міністерства екології та природних ресурсів України, а також представники засобів масової інформації.
4
 
Тетяна Тимочко, голова ВЕЛ, радниця Міністра екології та природних ресурсів, координувала діяльність робочої групи з питань екологічної безпеки, збереження біологічного і ландшафтного різноманіття, розвитку національної екологічної та Смарагдової мереж, відтворення та збалансованого використання природних ресурсів, формування та впровадження ефективної кліматичної політики, системи управління відходами, моніторингу довкілля, цифрової трансформації, впровадження європейських директив, реформування природоохоронної галузі.
До робочої групи долучились 211 провідних вчених, представників органів влади, громадських організацій, міжнародних експертів. Метою спільної роботи було визначення та напрацювання пропозицій щодо пріоритетних реформ, нормативно-правових актів, прийняття та реалізація яких є необхідними у воєнний і післявоєнний періоди, розроблення проєктів відновлення природоохоронної інфраструктури.
Експерти ВЕЛ також брали активну участь у цій роботі. Всеукраїнська екологічна ліга вже зараз розпочала розроблення регіональних та секторальних проєктів з відновлення довкілля на основі європейських директив та конвенцій.
1
 
Олена Пащенко, координатор Всеукраїнської дитячої спілки «Екологічна варта», зазначила, що екологічна освіта та просвіта є найпотужнішими чинниками змін у ставленні людей до природного середовища – від руйнівного, споживацького до конструктивного, дбайливо-відновлювального. Впродовж 25 років ВЕЛ проводить постійну практичну просвітницьку роботу з питань захисту довкілля, впровадження засад збалансованого розвитку. ВЕЛ започаткувала збирання й узагальнення сучасного педагогічного досвіду в галузі природоохоронної роботи та освіти в інтересах збалансованого розвитку.
Однією з найактуальніших проблем сьогодення є утилізація відходів. Вона стосується не окремих країн, регіонів, територіальних громад, а й кожної родини. Наслідки бездумного ставлення до накопичення сміття можуть бути катастрофічними. Була внесена пропозиція ініціювати зустрічі представників Міністерства екології та природних ресурсів та Міністерства освіти і науки України задля створення дієвих механізмів щодо впровадження екологічних знань в систему освіти.
Діймо разом на захисті довкілля!
Відновлення України

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи