П'ятниця 29 бер. 2024

Останні новини

Практичний семінар «Дозвільні документи у природоохоронній сфері як інструменти взаємодії в системі: бізнес – держава – громадськість»
26 квітня 2023 року відбувся науково-практичний семінар «Дозвільні документи у природоохоронній сфері як інструменти взаємодії в системі: бізнес – держава – громадськість», організований за ініціативи Черкаської обласної організації Всеукраїнської екологічної ліги та Черкаської обласної організації Національного молодіжного центру «Екологічні ініціативи». Захід відбувся за підтримки Черкаської обласної державної адміністрації, Управління екології та природних ресурсів Черкаської обласної державної адміністрації у залі засідань Черкаського державного технологічного університету.
 
1
 
Учасники семінару 
 
Привітали учасників семінару заступник голови Черкаської обласної державної адміністрації Олександр Турченяк, в. о. ректора Черкаського державного технологічного університету Олег Григор, голова Черкаської обласної організації Всеукраїнської екологічної ліги Наталія Фоміна.
Про результати державного контролю (нагляду) за дотриманням вимог природоохоронного законодавства суб’єктами господарювання та органами місцевого самоврядування за період 2021–2022 рр., а також відповідальність за порушення доповів перший заступник начальника Державної екологічної інспекції Центрального округу Сергій Поліщук. Багато уваги було приділено питанням оформлення дозвільних документів з передавання у використання на умовах оренди водних об’єктів у доповіді Сергія Журавля – заступника начальника Регіонального офісу водних ресурсів у Черкаській області.
 
3
 
Заступниця начальника Управління – начальниця відділу Управління екології та природних ресурсів Черкаської обласної державної адміністрації Олена Рясик поінформувала присутніх про зміни у природоохоронному законодавстві, які є ще одним із кроків Уряду на шляху до імплементації законодавства України до норм та стандартів ЄС. Олена Рясик зазначила, що ухвалення нового Закону України «Про управління відходами» дозволить організувати сучасну систему управління відходами на місцевих рівнях, створити умови для побудови сучасної сміттєпереробної структури за європейськими правилами і відкрити кордони для інвесторів, та акцентувала увагу представників територіальних громад на вимогах Закону щодо розроблення та затвердження для кожної територіальної громади місцевих планів управління відходами, які мають узгоджуватись з регіональним планом управління відходами і повинні бути розроблені протягом року з дня набрання його чинності. Зокрема вона зазначила, що всі суб’єкти господарювання повинні мати документи дозвільного характеру та сплачувати екологічні податки. Встановлені ставки податків та розміри відшкодування збитків, заподіяних державі внаслідок порушення природоохоронного законодавства, є економічними інструментами у сфері екологічної політики. Несплата екологічного податку призводить до недоотримання бюджетів усіх рівнів коштів, які б могли бути виділені на реалізацію природоохоронних заходів для вирішення нагальних та першочергових екологічних проблем на місцях.
 
4
 
Про особливості здійснення моніторингу ресурсних можливостей та організації проектного менеджменту в територіальних громадах розповів Сергій Даниленко – заступник директора Департаменту регіонального розвитку Черкаської обласної державної адміністрації.
Взяли участь у роботі семінару й організації, що займаються розробкою дозвільних документів на використання ресурсів Черкащини: ТОВ «Науково технічний лабораторний центр «ТРІМ ЕКО» та ТОВ «Екологічний центр поводження з небезпечними відходами та промислової технології».
Інженер-гідрогеолог 1 категорії Марина Маринченко, фахівчиня ТОВ «Науково технічний лабораторний центр «ТРІМ ЕКО» надала важливу для керівників ОТГ інформацію щодо оформлення дозволів на спеціальне водокористування та спеціальне користування надрами (ліцензії на користування надрами). Фахівчиня розповіла про важливість оформлення санітарних паспортів та оформлення зон санітарної охорони на всіх господарсько-питних водоводах незалежно від типу джерела водопостачання (свердловини або колодязі). У доповіді було коротко надано перелік послуг та робіт, які виконує підприємство: дозволи на викиди в атмосферу, складання паспортів сміттєзвалищ; складання звіту впливу на навколишнє середовище (ОВНС/ОВД).
Старша викладачка кафедри хімічних технологій та водоочищення ЧДТУ, голова Черкаської обласної організації Всеукраїнської екологічної ліги Наталія Фоміна запропонувала замість доповіді на семінарі провести додатково лекцію щодо основ розробки грантових проектів для можливості фінансування нагальних проблем територіальних громад.
Науково-практичний семінар проведено у формі активного спілкування доповідачів з учасниками – це відповіді на запитання, консультації та обговорення.
Під час реєстрації учасники отримали велику кількість корисних матеріалів, зокрема «Методичні рекомендації у сфері охорони довкілля для територіальних громад Черкащини», які підготувало Управління екології та природних ресурсів Черкаської ОДА спеціально для учасників семінару

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи