Четвер 25 квіт. 2024
Голова ВЕЛ взяла участь у зустрічі міністра захисту довкілля та природних ресурсів України та міністра освіти і науки України

Голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко взяла участь у зустрічі міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Руслана Стрільця та міністра освіти і науки України Оксена Лісового:

Екологічна освіта, просвіта та інформування для сталого розвитку України.
Взяла участь у зустрічі міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Руслана Стрільця та міністра освіти і науки України Оксена Лісового.
Ключовими для обговорення стали питання популяризації екологічних цінностей, впровадження екологічної освіти, просвіти та інформування про стан довкілля, залучення громадських організацій, міжнародних партнерів, посилення наукового потенціалу для сучасного методичного забезпечення інтеграції екологічної складової в усі ланки освітньої системи України.
Протягом тривалого часу економічний розвиток нашої країни супроводжувався виснажливою експлуатацією природних ресурсів, низькою пріоритетністю на державному рівні питань захисту довкілля, що унеможливлювало впровадження засад збалансованого (сталого) розвитку.

01.05.2023 зустріч міністри довкілля освіти 2

Видання 


Більшість наших зусиль – це заходи вже після порушення екологічної рівноваги. Але від того, які знання та яке розуміння діти- дошкільнята, учні та студенти – завтрашні керівники підприємств та політики, голови громад та державні службовці – отримають під час навчання в садочках, школах, закладах вищої освіти, залежить те, які рішення вони будуть ухвалювати, який спосіб життя оберуть.

01.05.2023 зустріч міністри довкілля освіти 4
На зустрічі представила багаторічні напрацювання Всеукраїнської екологічної ліги, інших громадських організацій, наукових та освітніх установ щодо впровадження екологічної освіти, просвіти та інформування для сталого розвитку України, зокрема: розроблення програм, науково-методичних матеріалів для викладання основ екології та сталого розвитку, підготовка і проведення інформаційних заходів, інтерактивні семінарів, тренінгів, круглих столів та конференцій; видання науково-популярної літератури, створення фільмів, теле- і радіопередач про збереження природних екосистем, реалізація практичних проектів з відновлення живої природи, рекультивації та ревіталізації порушених земель, збереження цінних видів флори і фауни.
На моє переконання, важливим чинником є впровадження змістовної та якісної підготовки не тільки педагогічних працівників, а й державних службовців, посадових осіб органів місцевого самоврядування з питань сталого розвитку, зеленої трансформації усіх секторів економіки та суспільної свідомості в контексті європейської інтеграції та зеленого відновлення України у повоєнний період.
Окремо привернула увагу міністра освіти Оксена Лісового до проблемних питань освітніх, наукових установ, , закладів вищої та післядипломної освіти, позашкільних освітньо-виховних закладів, які внаслідок російської збройної агресії змушені були переїхати (деякі вже вдруге після 2014 року) в інші регіони України. Наголосила на необхідності надання їм з боку міністерства посиленої організаційно-правової, фінансової та морально-психологічної підтримки, які попри надскладні обставини продовжують свою роботу.
На зустрічі визначили організаційні форми міжвідомчої співпраці, першочергові заходи. Маю надію, що спільними зусиллями ми зможемо розбудувати якісну систему багаторівневої, інтегрованої та доступної екологічної освіти, просвіти та інформування відповідно до запитів суспільства, вимог інноваційного розвитку громад, європейських стандартів для сталого розвитку України!

Громадська приймальня

Актуально!

Снимок

 

Вплив воєнних дій на довкілля

 

 

Інфографіка

Біорізноманіття

Відходи